Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
538.11 Кб
Скачать

7.3.1. Облік доходів від реалізації виробів виробничих (навчальних) майстерень

Бюджетні установи можуть отримувати доходи від реалізації продукції (ро­біт, послуг), виготовленої виробничими (навчальними) майстернями. Як прави­ло, такі підрозділи у бюджетних навчальних закладах створюють для практичної підготовки учнів та студентів за відповідною спеціальністю. Статутна діяльність виробничих (навчальних) майстерень з практичної підготовки учнів та студен­тів фінансується за рахунок бюджетних коштів у межах кошторису. Але одночас­но з навчальною роботою такі майстерні можуть виконувати роботи, виготов­ляти вироби, надавати послуги на замовлення населення або юридичних осіб. Частину таких виробів виробничі майстерні можуть використовувати у власній діяльності бюджетної установи, а частину — реалізовувати на сторону.

Для обліку операцій з виготовлення і реалізації продукції виробничих (нав­чальних) майстерень у плані рахунків бюджетних установ передбачено субраху­нки:

241 „Вироби виробничих (навчальних) майстерень";

721 „Реалізація виробів виробничих (навчальних) майсте рень";

821 „Витрати виробничих (навчальних) майстерень".

Облік готових виробів, виготовлених у виробничих (навчальних) майстер­нях, а також готової друкованої продукції ведеться на субрахунку 241 „Вироби виробничих (навчальних) майстерень". Оприбуткування готової продукції су­проводжується записом за дебетом субрахунку 241 і кредитом субрахунку 821 „Витрати виробничих (навчальних) майстерень". На суму реалізованої готової продукції кредитується субрахунок 241 і дебетується субрахунок 721 „Реалізація виробів виробничих (навчальних) майстерень".

На субрахунку 821 „Витрати виробничих (навчальних) майстерень" облікову­ють витрати на випуск готових виробів у виробничих (навчальних) майстернях, а також видання друкованої продукції та надання послуг. На дебет субрахунку 821 зараховують всі витрати на виготовлення виробів, видання друкованої продукції і на надані послуги. До таких витрат зараховують вартість витрачених матеріалів, нараховану зарплату, обов'язкові нарахування на суму зарплати тощо. За кредитом субрахунку 821 обліковують одержану продукцію та списують суми витрат на ви­конані і прийняті замовниками роботи (послуги). Продукцію (вироби) майстерень оприбутковують на дебет субрахунку 241 за фактичними витратами на її виготов­лення (фактичною собівартістю). Залишок субрахунку 821 відображає суму витрат незавершеного виробництва продукції (що перебуває у виробництві).

На субрахунку 721 „Реалізація виробів виробничих (навчальних) майстерень" об­ліковують реалізацію готових виробів, що випускають виробничі (навчальні) майс­терні, а також готової друкованої продукції і наданих послуг. За дебетом цього субра­хунку відображають фактичну собівартість реалізованих виробів, виконаних робіт, наданих послуг стороннім організаціям та особам за плату, а за кредитом - виручку за реалізовану продукцію (роботи, послуги). Кредитовий залишок за субрахунком 721 відображає суму прибутку, а дебетовий — збитки від реалізації виробів, друкова­ної продукції і наданих послуг. Результати реалізації після закінчення звітного року зараховують на рахунок 43 „Результати виконання кошторисів".

Облік витрат виробничих (навчальних) майстерень детальніше розглянуто в Розділі 23 „Облік видатків бюджетних установ".