Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
538.11 Кб
Скачать

9.2 Фінансова звітність бюджетних установ

Залежно від звітного періоду фінансову звітність поділяють на річну та про­міжну (квартальну, місячну).

У період реформування економіки України щороку відбуваються якісь змі­ни щодо складання звітності, які слід очікувати і в майбутньому. Низка причин, що вимагають реформувати бюджетну галузь, впливають на форми і обсяги по­дання звітної інформації бюджетними організаціями. Щороку Державним каз­начейством України розробляються та затверджуються інструкції щодо порядку складання місячних, квартальних та річних звітів бюджетними установами. Зазначимо, що терміни її подання залишаються незмінними.

Сьогодні в Україні складають місячну, квартальну та річну фінансову звітність. Склад фінансової звітності бюджетних установ відображено в Таблиці 26.1.

Треба звернути увагу, що склад звітності, ступінь деталізації її показників визначається періодом, за який складають звітність. Місячна звітність менш деталізована, ніж квартальна та річна, але її показники теж важливі. Вони дають змогу отримати інформацію, необхідну для поточного контролю за дебіторською та кре­диторською заборгованістю бюджетних установ. Оскільки фінансова звітність бю­джетних установ повинна надавати інформацію про виконання кошторису доходів і видатків, то ЇЇ показники побудовані так щоб повністю виконати це завдання. Варто відзначити, що основними показниками фінансової звітності бюджетних установ є дані про кошторисні призначення, касові та фактичні видатки бюджет­ної установи, її дебіторську та кредиторську заборгованість.

Таблиця 9.1

Склад фінансової звітності бюджетних установ

з/п

Назва форми

Місячна

Квартальна

Річна

1

Баланс (№ 1)

+

+

2

Звіт про виконання загального фонду кошторису установи (№ 2д, № 2м)

-

+

+

3

Звіт про виконання загального фонду кошторису установи (№ 2-валюта)

-

+

+

4

Звіт про надходження і використання коштів, отриманих як плата за послуги, що надаються бюджетними установами (№ 4-1д, № 4-1м)

-

+

+

5

Звіт про надходження і використання коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень бюджетних установ (№ 4-2д, № 4-2м)

-

+

+

6

Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду (№ 4-Зд, № 4-Зм)

-

+

+

7

Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду (позики міжнародних фінансових організацій) (№ 4-Зд.І, № 4-Зм.І)

-

+

+

8

Звіт про надходження і використання коштів, отрима­них на виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку регіонів (№ 4-4д, № 4-4м)

-

+

+

9

Звіт про рух необоротних активів (№ 5)

-

+

10

Звіт про рух матеріалів і продуктів харчування (№ 6)

+

11

Звіт про заборгованість бюджетних установ (№ 7д, № 7м)

+

+

12

Звіт про заборгованість бюджетних установ за окремими програмами (№ 7д.1, № 7м.1)

+

+

+

13

Звіт про результати фінансової діяльності (№ 9)

+

14

Звіт про недостачі та крадіжки грошових коштів та матеріальних цінностей в бюджетних установах (№ 15)

-

-

+

15

Пояснювальна записка (включає текст та додатки)

-

+

+

Розпорядники бюджетних коштів складають та подають місячні фінансові звіти до установ вищого рівня в обсязі, встановленому останніми.

Головні розпорядники бюджетних коштів та бюджетні установи, які мають підвідомчі установи, зведені квартальні фінансові звіти про виконання кошто­рисів складають у такому самому обсязі.

Датою подання фінансової звітності для підприємства вважають день фа­ктичного її передавання за належністю, а у разі надсилання її поштою — дата одержання адресатом звітності, зазначена на штемпелі підприємства зв'язку, що обслуговує адресата.

Якщо дата подання звітності випадає на неробочий день, термін подання переносить на перший після вихідного робочий день.

Міністерство фінансів, Державне казначейство та їхні територіальні органи у разі неподання міністерствами, іншими центральними та місцевими органами виконавчої влади фінансової звітності про виконання кошторисів доходів і вида­тків та використання бюджетних коштів мають право припиняти перерахування коштів з бюджетів та (або) оплату рахунків з повідомленням керівників зазначе­них органів.

Зміни у веденні бухгалтерського обліку та, відповідно, формах складання фінансової звітності бюджетними установами зумовлюють щорічне затверджен­ня Державним казначейством України інструкцій про порядок складання місячної, квартальної і річної звітності установами, що отримують кошти з державного та/або місцевих бюджетів.