Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия модуль!!!!!!!!!!!!!!!!!.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
213.5 Кб
Скачать

3.Методи планування чисельності персоналу на п-ві.

Вихідними даними для розрахунку Пвп і їх професійного складу є :

  • план в-ва обсягу продукції

  • норми виробітку(часу)

  • заплановане зростання продуктивності праці

Чпвп=QПлан/Пп. План

Розрахунки чисельності пВп проводяться по категоріях персоналу:

  • чисельність основних і допоміжних робітників, спочатку основних робітників

При розрахунку чисельності основних працівників необхідно визначити кількість робочого часу для виконання програми, цей робочий час зветься «реальни фонд робочого часу» і включає такі складові:

  • календарна кількість днів протягом року

  • номінальна кількість днів з відрахуванням вихідних і святкових

  • плановий реальний фонд (ефективний фонд робочого часу)=номінальний фонд – цілодобові втрати пов’язані з плановими відпустками, хворобами, вагітністю та ін.

  • фактичний фонд, коли підраховують підсумки

Допоміжні робітники:

Якщо їх праця нормується, то їх підрахунок здійснюється так само як і основних робітників. Q/Нвир плановий = кількість основних робітників по нормативах розрахунку чисельності допоміжних робітників. Є розстановчий штат - дял прикладу потрібно 15 робочих кранів, а про всяк ипадок беруть ще 3. У категорії робітники плануються малокваліфіковані робітники (1-2 розряди), кваліфіковані робітники (3-4 розряди), висококваліфіковані (5-8).

Методи планування кількості фахівців і службовців найчастіше чисельність спеціалістів розраховується за нормативним методом.

Є 2 методи планування ФОП на п-ві: Нормативний та за елементами

Аудит і моніторинг у сфері праці.

  1. Аналіз та аудит в трудовій сфері.

ЕК аналіз являє собою систему знань, яка пов’язана із дослідженням економічних процесів котрі складаються під впливом як економічних законів так і об’єктивних факторів. У трудовій сфері аналіз дозволяє встановлювати взаємозв’язок і взаємозалежність різних показників та оцінити вплив кожного на загальну результативність праці.

Об’єктами аналізу є трудові показники, фактори підвищення ефективності використання праці та вплив трудових показників на підсумки діяльності підприємств. аналіз має системний і комплексний характер.

Аудит є незалежним контролем який здійснюють аудиторські фірми на комерційній основі. Метою аудиту у трудовій сфері є виявлення проблем економічного та ефективного використання ресурсів, праці, дослідження причин, які гальмують ефективне використання ресурсів праці і надання необхідних рекомендацій щодо їх усунення. Головним обєтом аудиту в трудовій сфері є персонал і показники!!

На підставі аналізу аудит характеризує ефективність, функціонування трудового потенціалу, ефективність організації СТВ, ефективність системи мотивації та оплати праці, ефективність організації робочих місць і раціональність методів оцінки праці.

2.Напрями, методи, та ефективність проведення аудиту.

Аудит в трудовій сфері може розглядатися у 3ьох основних аспектах:

  • організаційно-технічному,

  • економічному,

  • соціально-психологічному. 0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000

В організаційно-технічному аспекті аудит являє собою перевірку документів і аналіз показників, які б свідчили про легітимність та ефективність діяльності п-ва.

Економічний аспект аудиту – це визначення конкурентоспроможності п-ва у трудовій сфері, яка оцінюється шляхом порівняння економічних та соціальних показників і законодавчо встановленими нормами або із середніми або кращими показниками на аналогічних підприємствах. Економічний аспект аудиту передбачає також перевірку ефективності функціонування службового управління персоналом.

Соціально - психологічний аспект - це є оцінка соціально-трудових відносин на п-ві. Аудит являє форму науково-практичного дослідження.

Етапи аудиту: лментів:

раці з розмірами з/п організаціяа трудові успіхи та особливі умовирпаціяції.

використання праці, підвищення прод

  • підготовка

  • перевірка, збір інформації

  • обробка та аналіз інформації

Метод проведення аудиту полягає у системності та етапності. Залежно від цілей методи проведення аудиту можуть бути різні:

  • зіставлення(порівняння) – це досліджуваний рівень порівняно з даними за попередній період

  • розкриття характеристик явищ через групування та порівняння цих груп

  • деталізація -це поділ узагальнених показників на окремі за певними ознаками

  • експертні оцінки

  • статистичний аналіз

Ефективність аудиту в трудовій сфері:

Ефективність аудиту можна визначити в суто економічній формі, соціально-економічній, соціально-психологічній або представляти їх комплекс.

Аналіз «затрати-вигоди» є аналіз затрат на певні функції (навчання) .Затрати - в грошовій формі у порівнянні з не грошовими.

Аналіз «вартість-ефективність» - це аналіз затрат на певні функції в грошовій формі у порівнянні з грошовими вигодами.

Аудит в трудовій сфері дозволяє підвищити прибутковість п-ва за рахунок виявлення резервів підвищення ефективності в-ва та їх реалізації.