Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия модуль!!!!!!!!!!!!!!!!!.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
213.5 Кб
Скачать

5.Регулювання рп

Механізм саморегулювання РП базується на класичній та неокласичній теорії аналізу РП

Є 3 види конюктури РП

- рівноважна

-Трудонадлишкова

-Трудодефіцитну

Конюктура Рп є співвідношенням попиту і пропозиції праці на певний період.

Методи регулювання РП і зайнятості мають 3 аспекти:

  • економічний(на підставі хреста аршала)

  • правовий, що базується на діючих законах та нормативних актах

  • адміністративно-організаційний

Реалізує ці методи інфраструктура РП

Інфраструктура РП – це сукупність мат-тех, фінансового, організаційного, правового характеру, які забезпечують безперебійне функціонування РП

До інфраструктури належать:мінпраці У-ни, Держ служба зайнятості, фонд загальнообов’язкового державного соц страх на випадок безробіття, різні установи, комерційні підрозділи(біржі)

6.Моделі рп та їх класифікація.

Патерналістська – опікування працедавцем праценосія(Японія – довічний найм),Південна Корея

Соціал-демократична модель – це перевага активних заходів д-ви на РП(Швеція, Німеччина, Франція,Австрія)

Ліберальна модель притаманна США, Австралії, Канаді. Федеральний устрій. безробіття виникає частіше, але воно коротше

Особливості українського РП

  • значна перевага пропозиції над попитом роб сили

  • український РП є жорсткий

Тема 61.Поняття продуктивності і продуктивності праці.

Продуктивність=вартість продукції/вартість всіх ресурсів

Продуктивність є єдиним джерелом підвищення рівня життя, а звідси випливає стратегічна мета продуктивності – це підвищення добробуту всього населення. Поточна мета – підвищення рівня ефективності конкретного виробництва чи підприємства.

Пастка низької продуктивності:

Уповільнення продуктивності→підвищення цін на вітчизняну продукцію→Зростання одиничних витрат на робочу силу, енергоносії тощо→уповільнення збуту→гальмування виробництва, відсутність грошей→старіння капіталу→уповільнення продуктивності

Продуктивність праці – це ефективність витрат конкретної праці ,яка визначається кількістю продукції виробленої за одиницю часу або кільтіксть часу витраченого на вироблення одиниці продукції. Продуктивність праці це така праця, яка витачається безпосередньо в процесі в-ва продукції. Продуктивність праці тісно пов’язана з її інтенсивністю, а інтенсивність х-зує ступінь напруженості в одиницю часу і вимірюється як кількість витраченої людської енергії. Чим вища інтенсивність тим вища продуктивність.

Нормальна інтенсивність праці означає затрати життєвої енергії, які забезпечують необхідні умови для повноцінного функціонування організму і повного поновлення працездатності до нового робочого дня.

Суспільний продукт – це те, що створюється передусім у сфері матеріального виробництва і у сфері послуг у грошовому виразі

Продуктивність суспільної праці – це є відношення виробленого продукту у матеріальній сфері і наданих послугах до середньооблікової чисельності ВВП( промислово-виобничий персонал – працівники, які безпосередньо пов’язані із сферою в-ва і послуг).Якщо на п-ві є токарі, слюсарі, майстри – це все промислово-виробничий персонал, а столова, мед пункт – непромисловий персонал.