Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПМ та ОК АКС методичка MS Office 97-2003.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
2.82 Mб
Скачать

Частина іv деталі машин

ВСТУП

В розділі "Деталі машин" ознайомитися з особливостями конструкцій деталей машин, розрахунками на міцність механізмів /вузлів/ та їх основних деталей. Освоїти термінологію теорії взаємозамінності в деталях машин і такі поняття, як номінальний та граничний розмір, відхилення, зазор і натяг, система посадок, квалітети, ДОСТ, місце їх застосування, позначення.

ПЕРЕДАЧІ

Розглянути призначення і роль передач в машинах. Ознайомитися з принципом роботи передач та їх класифікацією, основними силовими та кінематичними співвідношеннями в передачах.

ЗУБЧАСТІ ПЕРЕДАЧІ

Види зубчастих передач та їх переваги порівняно з іншими передачами. Передаточне число в складних зубчастих механізмах; основний закон зачеплення. Визначення параметрів коліс і параметрів зачеплення, коригуваня коліс. Ознайомитись із зачепленням Новікова; видами сил які виникають у передачах; особливостями розрахунків зубців на згин і контактну міцність; схемами і конструкціями редукторів.

ЧЕРВЯЧНІ ПЕРЕДАЧІ

Конструкція червяків і черв'ячних коліс, кінематичні і основні силові залежності червячних передач, явище самогальмування.

Розрахунки зубців червячної передачі на міцність за згином і за допустимим контактним напруженням у поверхневому шарі зубців. Методика теплового розрахунку редуктора і способи штучного його охолодження.

Види змащування червячних передач. Сучасні конструкції червячних передач і редукторів, що застосовуються в різних галузях промисловості.

ЛАНЦЮГОВІ ПЕРЕДАЧІ

Класифікація приводних ланцюгів за існуючими конструкціями, переваги, недоліки, області застосування різних типів. Звернути увагу на вибір основних параметрів ланцюгових передач.

ПАСОВІ ПЕРЕДАЧІ

Основні види пасових передач і області їх застосування; матеріали і конструкції пасів; типи стандартних пасів; геометричні, кінематичні та силові залежності в пасових передачах; особливості розрахунку клинопасових передач; розрахунок пасів за тяговою здатністю та довговічністю; конструкції і матеріал шківів.

ФРИКЦІЙНІ ПЕРЕДАЧІ І ВАРІАТОРИ

Основні види фрикційних передач і варіаторів; переваги, недоліки та їх застосування; конструкція і матеріал коліс; розрахунок передач; фрикційні варіатори, їх застосування і види.

ВАЛИ ТА ЇХ ОПОРИ

Призначення, конструкція, матеріали осей та валів, їх різновиди, області застосування; розрахунки валів та осей за номінальними напруженнями.

Класифікація, конструкція та область застосування основних типів

підшипників кочення і ковзання. Матеріали підшипників кочення і ковзання, мащення підшипників, основні правила конструювання вузлів з підшипниками; розрахунок підшипників кочення на довговічність, статичну та динамічну вантажопідйомність і підбір їх за стандартами; розрахунки підшипників ковзання.

ЗВАРНІ 3ЄДНАННЯ

Способи утворення зєднання деталей в машинобудуванні. Застосування зварних зєднань, їх переваги і недоліки, види зварних швів. Зварні конструкції в приладобудуванні та машинобудуванні. Розрахунок зварних швів.

ЗАКЛЕПКОВІ 3ЄДНАННЯ

Заклепкові конструкції, різновиди форм заклепок, передбачених стандартами, матеріали, що використовуються для виготовлення заклепок. Технологія утворення заклепкових з'єднань, заклепкові шви. Напускні та стикові шви з однією або двома накладками

РІЗЬБОВІ 3ЄДНАННЯ

Найпоширенішим видом розємних зєднань, є різьбові з'єднання. Різьби та їх різновиди, стандарти на різьби, переваги, недоліки та області застосування окремих видів різьб, розрахунок різьби та її вибір за стандартом; області застосування різноманітних болтів, гвинтів, шпильок, гайок, ДСТУ на них ; матеріал.

Взаємодія між болтом і гайкою, розподіл осьової сили по витках. Розрахунок болтів.

Різниця в розрахунках болтів: без попередньої затяжки та з нею. Способи запобігання самовідгвинчування різьбових зєднань.

ШПОНКОВІ, ШЛІЦЬОВІ /ЗУБЧАСТІ/ 3ЄДНАННЯ

Конструкції шпонок і шліців, їх матеріал, області застосування, переваги і недоліки, різновиди, вибір шпонок і шліців за стандартом та їх перевірочний розрахунок.

МУФТИ

Класифікація муфт, їх конструкції, основи вибору типу муфт та їх розрахунок. Області застосування основних видів муфт: глухих, рухливих

/жорстких і пружних/, зчіплювальних /кулачкових і фрикційних/, запобіжних, відцентрових, комбінованих, обгінних. Необхідно вміти підібрати муфту за стандартом та за відомчими нормалями і виконувати для них перевірочні розрахунки.