Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Кино.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
107.52 Кб
Скачать

4. Становлення кіноіндустрії сша. Д.У. Гріффіт (2 год)

"Кінетаскоп" (1892) та "ВІТАСКОП” (1896) - запатентовані кіноапарати Едісона. Масовий випуск одночастинних фільмів (на студіях Нью-Йорка - по 400 щомісяця). Масове будівництво дешевих кінотеатрів. Розробка традиційних жанрів розважального кіно. Особлива популярність "комічних" - короткометражних комедій (фірма "Кістоун” Мака Сеннета), а також "вестернів" (перший режисер-продюсер, який, до речі, запровадив режисерський сценарій, І. Інс). Заснування у 1914 р. незалежних компаній. у Голівуді (Каліфорнія). Зростання випуску кінопродукції США під час Першої світової війни (студії "Коламбія", "Парамаунт", "Юнайтед артист"). Епохальна постать Д.У.Гріффіта (І870-І948) - першого геніального кінематографіста у світі, спочатку автора короткометражних фільмів, художнього директора незалежної студії “Байограф". "Народження нації" (І915) - грандіозна національна кіноепопея. Шалений успіх у США, бойкот в Європі, що звинуватила фільм у расизмі. Самополеміка Гріффіта в стрічці "Нестерпність" (1916). Гуманність, ідея терпимості як вічної цінності, втілена в адекватній, художньо сміливій формі: перехресний монтаж трьох сюжетів з різних історичних епох з лейтмотивним образом матері з дитиною в колисці - втілення любові, що протистоїть жорстокості та непримиренності людської історії. Композиційна складність, сюжетна заплутаність, катастрофічний провал у світовому прокаті і шалений захват серед митців-кінематографістів геніальним кіноекспериментом на основі "монтажу планів", сильним проявом творчої особистості, до того часу кіно невластивого.

5. Чарльз Спенсер Чаплін (1889-1977) (2год)

Унікальна й досі для кіно єдність високого мистецтва в усіх його проявах із всесвітнім і всенародним визнанням і комерційним успіхом. Актор мюзик-холу, геніально й всебічно обдарована особистість: актор, сценаріст, режисер, художник, композитор, продюсер, зрозумілий масам глибоко оригінальний митець, войовничий гуманіст, лірик. Творчий шлях від "комічних" у Мака Сеннета до особисто створеної маски бродяжки Чарлі. Еволюція маски й відмова від неї в 1947 році ("Мсьє Верду"). Жанрова складність, неоднозначність ліричних мелодрам "Цирк" (1928), "Вогні великого міста" (1931); психологічна глибина, амбівалентність настрою. Зростання соціального та політичного критицизму ("Нові часи", І936, "Великий диктатор", 1940). Першим у кіно Чаплін поєднав розвагу з великим мистецтвом, і після нього нікому не вдалося досягти цього синтезу.

6. Радянське кіно 20-х років (2 год)

Перші кроки дореволюційного російського кіно (Москва, Київ, Санкт-Петербург, Одеса, Тбілісі). Значний зліт кінематографічної активності в 20-ті роки на хвилі революційного авангарду. Демонстративне ігнорування дореволюційного досвіду. П.Кулешов як теоретик, режисер, організатор творчого колективу акторів-аматорів. “Ефект Кулешова” - осмислення принципу монтажності в кіно. Антипсихологізм. Теорія кінопростору та кіночасу. Дзіга Вертов - творець художнього документального кіно. Злиття документа й публіцистики, факту і його поетичного осмислення. Монтажні експерименти як засіб поглиблення "кіноправди" ("Кіно-око" - "кіноправда" - "Комуністична розшифровка світу"). "Життя зненацька". Хроніка громадянської війни. Документальні історичні стрічки "Кіно-око" (І924), "Одинадцятий" (І928), "Людина з кіноапаратом” (І928). Новаторське тлумачення фактів засобами монтажу, ракурсів, ритмів - внутрішньокадрових та монтажних. Соціальна глибина та загальнолюдські цінності. Розробка теорії й практики кіномови. "Абсолютний кінопис". “ФЕКСИ" (Г.Козінцев, Л.Трауберг): ексцентрика ("Зад Шарло нам дорожчий за руки Елеонори Дузе"). Глибоке поєднання в авангардному радянському кіно практичного експерименту з теоретичним його осмисленням. Монтажна теорія - основа цього експерименту.