Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом сканирований.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
312.86 Кб
Скачать

4.4 Освітлення виробничих приміщень, основні вимоги Основні вимоги до виробничого освітлення

Створення сприятливих умов праці, що виключають швидке стомлення зору, виникнення нещасних випадків і сприятливих підвищенню продуктив­ності праці, можливо тільки освітлювальною установкою, що відповідає на­ступним вимогам:

  • Необхідно забезпечити досить рівномірний розподіл яскравості на ро­бочій поверхні, а також у межах навколишнього простору. - На робочій пове­рхні не повинно бути різких тіней.

  • Освітленість робочого місця повинна відповідати зоровим умовам праці відповідно до гігієнічних норм.

  • У поле зору не повинно бути прямого і відбитого відблиску. Обме­ження прямого відблиску досягається зменшенням яскравості джерела світла, правильним вибором захисного кута світильника, збільшенням висоти підві­су світильників.

  • Варто вибрати оптимальну спрямованість світлового потоку, що до­зволяє в окремих випадках розглянути внутрішні поверхні деталей, в інші ро­зрізнити рельєфність елементів робочої поверхні.

Види виробничого освітлення

Залежно від джерела світла виробниче освітлення може бути: природ­ним та штучне. СНиП-ІІ-4-79.

Природне освітлення поділяється на: бокове (одно- або двостороннє), що здійснюється через світлові отвори (вікна) в зовнішніх стінах; верхнє здійснюване через ліхтарі та отвори в дахах і перекриттях; комбіноване - по­єднання верхнього та бокового освітлення.

Штучне освітлення може бути загальним та комбінованим.

Загальним називають освітлення, при якому світильники розміщують­ся у верхній зоні приміщення (не нижче 2,5 м над підлогою) рівномірно або з врахуванням розташування робочих місць (загальне локалізоване освітлен­ня).

Комбіноване освітлення складається із загального та місцевого. Його доцільно застосовувати при роботах високої точності, а також, якщо необ­хідно створити певний або змінний в процесі роботи напрямок світла. Місце­ве освітлення створюється світильниками, що концентрують світловий потік

безпосередньо на робочих місцях. Застосування лише місцевого освітлення не допускається з огляду на небезпеку виробничого травматизму та профе­сійних захворювань.

4.5 Протипожежний захист робочого приміщення

Пожежі на виробництві уявляють велику небезпеку для працюючих і можуть заподіяти серйозний матеріальний збиток. Тому протипожежному захисту підприємств, цехів і дільниць повинна приділятися належна увага.

Велику роботу по пожежній профілактиці, тобто попередженню по­жеж, проводять органи Державного пожежного нагляду країни. ГОСТ 12.1.033-81.

Відповідними законодавчими документами передбачена відповідальність працівників за стан пожежної охорони, навчання працюючих протипожеж­ному захисту, забезпечення виробничих об'єктів засобами пожежогасіння.

На дільниці можливе загоряння електрообладнання, мастильних обти­ральних матеріалів. По вибухопожежній небезпеці дільниць відноситься до категорії «Д», по вогнестійкості - до II ступені вогнестійкості.

Для ліквідації можливого загоряння на дільниці передбачені: пожеж­ний кран з шлангом довжиною 20 м, типовий протипожежний стенд (ГОСТ 12.1.004-91) - з вуглекислотним вогнегасником ОУ-5 пінним вогнегасником ОХП-ІО, запасами води та піску.

На дільниці передбачена пожежна сигналізація, що забезпечує подачу швидкого та точного повідомлення про пожежу з вказівками щодо місця його виникнення. Найбільш ефективною системою є електрична пожежна сигналі­зація, структурна схема якої зображена на рисунку 4.1

/

/

  1. - датчики які повідомляють про небезпеку;

  2. - проводка;

  3. - акумулятор;

  4. - комутатор;

  5. - блок живлення.

Рисунок 4.1 - Структурна схема електричної пожежної сигналізації

4.6 Розрахунок

1 Загальний розділ

1.1 Призначення верстата. Область застосування

Верстат фрезерний консольний вертикальний з числовим програмним керуванням моделі 6Р13ФЗ-37 призначений для обробки плоских або просторових виробів складного профілю із сталі, чавуну, важкооброблюваних і кольорових металів, головним чином, торцевими і кінцевими фрезами, свердлами в індивідуальному і серійному виробництвах підприємств металообробної і інших галузей промисловості.

Верстат оснащений пристроєм числового і програмного керування типу НЗЗ-2М, що дозволяє вести обробку виробів в режимі програмного управління одночасно по трьох координатах: повздовжньої і поперечної (переміщенням столу і санчат з обробляємою деталлю), і вертикальної (переміщення повзуна з інструментом).

У верстаті застосована імпульсно-фазова стежача система числового програмного управління з введенням інформації по перфорованій стрічці.

* [ 5 С. 3]

Технічна характеристика

Розміри робочої поверхні столу по ГОСТ 165-72, мм:

довжина 1600±1,55

ширина 400±0,7

Кількість Т-подібних пазів З Ширина Т-подібних пазів по ГОСТ 1574-75, мм:

го 27

Зі 27

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]