Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом (диплом).docx
Скачиваний:
74
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
7.14 Mб
Скачать

146

Ненумеруемая титулка реферат

Дипломна робота містить 146 сторінок машинописного тексту, 83 рисунки, 1 таблицю та 23 літературних джерела.

Об’єкт дослідження: технології віртуалізації у проектуванні комп’ютерних мереж.

Мета роботи: розробка макету комп’ютерної мережі з використанням засобів віртуалізації.

Методи роботи: у процесі виконання дипломної роботи були розглянені методи проектування мереж, що використовують не посередньо, або містять у собі засоби віртуалізації чи то програмної, что то апаратної. Також був обраний кращий гіпервізор з погляду «безкоштовна ліцензія-кількість можливостей-якість реалізації». Була детально розглянута продукція VMware та розглянуті кандидатури на заміну їх флагмана ESXi 5.1.

Результати роботи: готовий макет комп’ютерної мережі, основаної на технологіях віртуалізації та вільного програмного забезпечення.

Ключові слова: системи віртуалізації, адміністрування, проектування, відмовостійкість, віртуальна машина, гіпервізор, VMware, Debian, Linux.

Abstract

This graduate thesis includes 146 pages of typed text, 83 images, 1 table and 23 literary sources.

The subject of this research is "Virtualisation technologies in computer network design".

Work methods: methods examined during the execution of this graduate project either directly use or contain software or hardware virtualisation tools. In addition, the best hypervisor was chosen based on "free license - functionality - quality of implementation" considerations. VMware products and possible alternatives for their flagship product EXSi 5.1 were examined in detail.

Work results: a complete computer network layout based on virtualisation technologies and free software.

Keywords: virtualisation systems, administration, design, reliability, virtual machine, hypervisor, VMware, Debian, Linux.

ЗМІСТ

1. ЛІТЕРАТУРНИЙ ОГЛЯД 5

1.1 Види віртуалізації 5

1.1.1 Віртуалізація платформ 6

1.1.2 Віртуалізація ресурсів 10

Де застосовується віртуалізація 12

1.2 Технології віртуалізації 14

1.2.1 Програмна віртуалізація 14

1.2.2 Апаратна віртуалізація 16

1.2.3 Віртуалізація на рівні операційної системи 27

1.2.4 Віртуалізація мережевого обладнання 32

2.1.1 Віртуалізація в адмініструванні комп’ютерних мереж 35

2.1.2 Сервери та сервіси 35

2.1.3 Віртуалізація сервісів 36

2.2 Мережі та віртуалізація 43

2.3 Віртуалізація у навчанні 50

2.3.1 Сфери використання 50

2.3.2 Вибір платформи для навчання 51

2.4.1 VMware High Availability (HA) 55

2.4.2 VM Monitoring 56

2.4.3 VMware Fault Tolerance (FT) 57

2.4.4 Distributed Resource Scheduler (DRS) 60

2.4.5 VMware Site Recovery Manager (SRM) 61

2.4.6 Переваги переходу на віртуальне середовище 62

ВСТУП

Сучасний світ IT-технологій та темпи його розвитку потребують постійного ведення розробки нового програмного забезпечення для мобільних пристроїв, персональних компьютерів, робочих станцій та серверного обладнання, тощо. Важливим етапом розробки якістного програмного продукту є тестування ПО для виявлення недоліків у програмному коді. Для проектування комп'ютерних мереж використовується моделювання роботи реальної мережі за допомогою імітації роботи реального мережевого обладнання. Для підвищення завадостійкості локальних мереж та збільшення ефективності роботи обслуговуючого персоналу використовують віртуальне програмне забезпечення та віртуальні операційні системи. І технології віртуалізації, як жодна річ, виконують вимоги користувачів. Вони заощаджують кошти керівництва підприємств, дозволяють уникнути помилок при проектуванні комп’ютерних мереж та дають можливість розробникам програмного забезпечення виконати тестовий запуск нового продукту і провести його випробування, перш ніж випустити продукт на ринок. Сервери, що обслуговують компанії, починаючи від малого та середнього бізнесу, і завершуючи банками, промисловими гігантами та дата-центрами, у більшості – віртуальні.

Перелік достоїнств віртуалізації дійсно вражає, та вона виконує функції, без котрих не представляється можливим розвиток технологічної сфери людського життя. Тож, почнемо їх розгляд!