Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методички по терапии.doc
Скачиваний:
124
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
966.66 Кб
Скачать
  1. Мукоциліарноі недостатності

  2. Обструкціі бронхіального дерева

  3. Інтоксикаціі

Клінічні особливості бронхітів виявляються рівнем ураження бронхів, станом бронхіальної прохідності (обструктивні, необструктивні), активністю запального процесу.

Перебіг гострого бронхіту зазвичай легкий чи середньої важкості з поступовим (за 7-10 днів) порідшанням, затуханням і повним закінченням кашлю, виділення харкотиння на фоні нормалізації температури і загального самопочуття.

За етіологією гострі бронхіти можуть поділятися на інфекційні та змішані, а також нез’ясованого генезу. В свою чергу інфекційні поділяються на вірусні, бактеріальні, мікоплазмові. Неінфекційні гострі бронхіти можуть виникнути під дією фізичних та хімічних агентів. Змішані мають змішано-інфекційну природу.

За характером запалення виділяють катаральну, набрякову і гнійну (іноді гнійно-некротичну) форми гострого бронхіту, а за перебігом – гостру фазу хвороби (тривалістю не більше 2-3 тижнів) і гострий бронхіт з затяжним перебігом (до 1 місяця і більше).

При з’ясуванні клінічного варіанту бронхіту можна користуватися класифікацією:

  1. Простий неускладнений бронхіт, що перебігає із виділенням слизового харкотиння чи без харкотиння і без вентиляційних порушень.

  2. Гнійний бронхіт, що перебігає з виділенням гнійного харкотиння.

  3. Обструктивний бронхіт з виділенням слизового харкотиння і стійкими обструктивними порушеннями вентиляції.

  4. Особливі форми бронхіту: геморагічна, фібринозна.

Хронічний бронхіт – це патологічний процес, який характеризується надмірним утворенням слизу бронхіальними залозами, що призводить до появи продуктивного кашлю принаймні 3 місяці на рік протягом останніх 2-х років, при виключенні інших причин продуктивного кашлю (бронхоектази, абсцес, туберкульоз, рак і т.і.). У сучасному розумінні – це ендобронхіт, який проявляється тривалою гіперсекрецією.

Фактори ризику розвитку хронічного бронхіту:

  1. Куріння.

  2. Атмосферні забруднення.

  3. Інфекційні агенти.

  4. Професійні фактори.

  5. Спадкова схильність.

Серед хронічних бронхітів велика кількість змішаних. В їх розвитку має значення дія різного пилу, токсичних газів та інших несприятливих факторів зовнішнього середовища, які діють в різні періоди життя, нерідко у взаємодії з тією чи іншою інфекцією.

Клінічна класифікація хронічного бронхіту

, простий

- гнійний

- обструктивний

- гнійно-обструктивний

2. Перебіг хвороби: - латентний

- з рідкими загостреннями - з частими загостреннями - безперервно-рецидивуючий перебіг

3. Фаза процесу: - загострення

- ремісія

4. Ускладнення: - емфізема легень

- кровохаркання

- дихальна недостатність

- вторинна легенева гіпертезія

Хронічний бронхіт, як і гострий, може бути проксимальним (при ураженні крупних бронхів) та дистальним чи обструктивним (якщо запальний процес супроводжується порушенням бронхіальної провідності з бронхоспазмом, набряком слизової оболонки, гіперсекрецією чи іншими змінами бронхіального дерева).

Для хронічного бронхіту характерні: