Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод реком.Держ. екзамен.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.93 Mб
Скачать

Приклад розв’язання типових задач мікроекономіка

Тема 1. Предмет і метод мікроекономіки

Задача 1. Наведена нижче таблиця 1 характеризує виробництво танків та автомобілів на підприємстві при даному запасі виробничих ресурсів:

Таблиця 1 – Шкала виробничих можливостей

Варіанти

Продукти

А

Б

В

Г

Д

Е

Танки

0

1

2

3

4

5

Автомобілі

1 000

950

850

650

350

0

  1. Побудуйте криву виробничих можливостей підприємства.

  2. Виходячи з даних таблиці 1 та графічної моделі, дайте відповіді на наступні питання:

  1. чому буде дорівнювати альтернативна вартість танка, відображена в автомобілях, при переході від варіанта В до варіанта Г;

  2. чи є можливою комбінація 4 танка та 650 авто, згідно з даними шкали виробничих можливостей і чому;

  3. чи є можливою комбінація 3 танка та 350 авто, чому?

Приклад розв’язання задачі

Вирішення проблеми вибору найбільш ефективно здійснюється з використанням методу економічного моделювання. Найпростіша графічна модель – крива виробничих можливостей. Для її побудови виходять із наступних припущень: економічні ресурси застосовуються повністю; їх обсяг не змінюється; технологія виробництва в періоді, який аналізується, теж не змінюється; крива описує виробництво двох продуктів (або їх груп).

Та кількість товару 1, від виробництва якої треба відмовитися для того, щоб збільшити виробництво іншого товару 2 на одиницю, називається альтернативною вартістю виробництва товару 2.

За допомогою таблиці 1 побудуємо криву виробничих можливостей (рис. 1) і дамо відповіді на питання:

  1. при переході від варіанта В до варіанта Г альтернативна вартість танка, відображена в авто, дорівнює 200, тому що для збільшення випуску танків на одиницю треба застосовувати таку кількість ресурсів, яка іде на випуск 200 авто;

  2. комбінація 4 танка та 650 авто неможлива, тому що кількість ресурсів обмежена, а точка Р лежить поза кривою виробничих можливостей. Тобто наявна кількість виробничих ресурсів при незмінній технології недостатня для забезпечення такого рівня виробництва;

  3. комбінація 3 танка та 350 авто можлива, але точка М, яка відповідає цій комбінації на графіку, лежить у площині кривої виробничих можливостей та системи координат. Це свідчить, що такий вибір не відповідає критеріям ефективності й раціональності (ресурси недовикористовуються).

Е

.

.

Рис. 1. Крива виробничих можливостей

Тема 2. Теорія граничної корисності

Задача 2. Споживач бажає максимізувати задоволення від придбання благ А та В. Ціна блага А дорівнює 3 грн, а ціна блага В – 1,5 грн. Граничну корисність від споживання додаткової одиниці блага В споживач оцінює у 60 ютилей. Як споживач оцінює граничну корисність блага А? Розрахуйте значення граничної корисності грошей.