Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод реком.Держ. екзамен.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.93 Mб
Скачать

Приклад розв’язання задачі

Досконала конкуренція не завжди здатна забезпечити концентрацію ресурсів, необхідних для прискорення НТП. Перш за все це стосується фундаментальних досліджень, наукоємних та капіталомістких галузей.

Досконала конкуренція сприяє уніфікації та стандартизації продукції. Вона не враховує в повній мірі широкого діапазону споживчого вибору. Це стає можливим лише за умов диференціації продуктів та послуг, але, в свою чергу, призводить до зростання витрат виробництва.

Цей ринок може пропонувати тільки ті товари, які можуть бути реалізовані. Фірма не стане виробляти товари суспільного користування, за які вона не отримає компенсації витрат.

Задача 15. Використайте ваші знання про обмеженість ресурсів у суспільстві та дайте відповідь на наступне запитання: чому модель ринку досконалої конкуренції найкращим чином забезпечує ефективність виробництва й ефективність розподілу ресурсів?

Приклад розв’язання задачі

В основі доказів ефективності виробництва буде положення про встановлення ціни на досконалому ринку на рівні мінімальних середніх витрат Р = АТС. Це означає, що споживачі отримуватимуть необхідні їм товари за найнижчими цінами серед усіх можливих цін за умов існуючої технології.

Під час розгляду ефективності розподілу ресурсів необхідно скористатися положенням, згідно з яким, конкурентна фірма в умовах максимізації прибутку буде залучати і виробляти товари до тієї точки, де ціна врівноважується з граничними витратами. Це і буде означати, що ресурси розподіляються найбільш ефективно.

Тема 9. Монопольний ринок

Задача 16. Фірма Y витупає монополістом на ринку певного товару. Яку ціну вона обере, якщо її загальні витрати ТС = 10 Q, де Q – обсяг випуску, тис. шт., а еластичність попиту за ціною продукту дорівнює 5?

Приклад розв’язання задачі

Ціна, яку обирає монополіст, розраховується за формулою:

,

де, МС – граничні витрати, вони дорівнюють .

Звідси Р = 10 * (5 : (5 – 1)) = 12,5 грн.

Задача 17. Монополіст діє в сегменті ринку, де еластичність попиту за ціною за абсолютним значенням дорівнює 3. Уряд вводить податок на товар, який вона виготовляє, в розмірі 6 грн. за одиницю.

Яким чином монополіст відреагує на ці заходи Уряду, якщо еластичність попиту постійна?

Приклад розв’язання задачі

Розв’язання виконується, виходячи з формули Лернера для монополії:

, звідси .

Отже, Р = 1,5МС. СМ = 2/3 Р, тобто надбавка в ціні складає від витрат. необхідність збільшити ціну на 6 одиниць для сплати податку обернеться підвищенням ціни на: Рнов = (1,5 х 6) + 1,5МС, тобто Рнов = 9 + 1,5МС. Відповідь: монополіст збільшить ціну на 9 грн.

Тема 10. Олігополія та монополістична конкуренція

Задача 18. Фірма Х діє на ринку монополістичної конкуренції.

Її граничний дохід описується формулою MR = 20 – 2Q, її граничні витрати у довгостроковому періоді (на ділянці, яка зростає) – формулою MC = 3Q –10. Якщо мінімальне значення довгострокових середніх витрат (АС) складає 11, то яким буде надлишок виробничих потужностей у цієї фірми?