Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Англійська мова Заоч. УП-2 курс Кучина Н.М. 20...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
2.6 Mб
Скачать

Міністерство фінансів України

Дніпропетровська державна

фінансова академія

АНГЛІЙСЬКА МОВА

Навчально-методичний посібник

Дніпропетровськ – 2011

Міністерство фінансів України

Дніпропетровська державна фінансова академія

КАФЕДРА ІНОЗЕМНИХ МОВ

АНГЛІЙСЬКА МОВА

Навчально-методичний посібник

для студентів ІІ курсу заочної форми навчання,

які навчаються у галузі знань 0305 “Економіка та підприємництво”

за напрямом підготовки 6.030505 “Управління персоналом і економіка праці”

Частина 1

Дніпропетровськ – 2011

К – 96

81.2Англ

Кучина Н.М. Англійська мова: Навчально-методичний посібник для студентів ІІ курсу заочної форми навчання, які навчаються у галузі знань 0305 “Економіка та підприємництво” за напрямом підготовки 6.030505 “Управління персоналом і економіка праці”. Частина 1. - Дніпропетровськ: Дніпропетровська державна фінансова академія, 2011. – 154 с.

Навчально-методичний посібник складено відповідно до навчального плану ІІ курсу та навчальної програми дисципліни “Іноземна мова”, затвердженої ректором ДДФА у 2010 році, зокрема, тієї частини програми, що стосується ІІ етапу навчання даної дисципліни. У першій частині посібника представлено програмний матеріал 3-го семестру. Мета посібника – допомогти студентам оволодіти комунікативними компетенціями, необхідними для користування англійською мовою на рубіжному рівні "незалежного користувача" в ситуаціях, пов'язаних з такими функціями управління персоналом і економіки праці, як планування, набір та відбір працівників, а також організація роботи груп і команд.

Автор – укладач: Н.М. Кучина - к.пед.н., доцент кафедри іноземних мов Дніпропетровської державної фінансової академії

Рецензенти: І.М.Клименко - старший викладач кафедри іноземних мов Дніпропетровської державної медичної академії

І.І.Токун - старший викладач кафедри іноземних мов Дніпропетровської державної фінансової академії

Відповідальний за випуск: Н.М. Кучина – завідувач кафедри іноземних мов Дніпропетровської державної фінансової академії

Розглянуто та схвалено

вченою радою факультету управління персоналом і економіки праці

Протокол № 2 від 03.10.2011р.

Розглянуто та схвалено

на засіданні кафедри

іноземних мов

Протокол № 1 від 30.08.2011р.

ЗМІСТ

ПЕРЕДМОВА ………………………………………………………………

4

  1. ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ “ІНОЗЕМНА МОВА”………………....................................................................................

6

    1. Тематичний план навчальної дисципліни “Іноземна мова”…………..

6

1.2. Зміст навчальної дисципліни "Іноземна мова"…………………............

8

  1. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ ……….

10

    1. Методичні рекомендації до роботи над темою 8………………..……..

10

Ключі до вправ з теми 8………………………………………………….

56

    1. Методичні рекомендації до роботи над темами 10, 13………………..

64

    1. Методичні рекомендації до роботи над темою 14 ….……….….……..

113

  1. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ ………

131

  1. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИКОНАННЯ ІНДИВІДУАЛЬНИХ ЗАВДАНЬ ………………………………………..

135

    1. Методичні рекомендації до роботи над темою 18…………………….

135

    1. Методичні рекомендації до роботи над темою 19…………………….

142

  1. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ДОМАШНЬОЇ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ №1……………………………………………………………….

144

  1. ПІДСУМКОВИЙ КОНТРОЛЬ …………………………………….…….

152

  1. СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ ………………………..

153

Передмова

Навчально-методичний посібник призначений для студентів заочної форми навчання, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра у галузі знань 0305 “Економіка та підприємництво”, за напрямом підготовки “Управління персоналом і економіка праці”.

Посібник складено у відповідності до навчального плану ІІ курсу та навчальної програми дисципліни “Іноземна мова”, затвердженої ректором ДДФА у 2010 році, зокрема, тієї частини програми, що стосується ІІ етапу навчання даної дисципліни. На цьому етапі відбувається оволодіння іноземною мовою, пов’язаною з майбутньою спеціальністю студента.

У першій частині навчально-методичного посібника представлено програмний матеріал 3-го семестру. Мета посібника – допомогти студентам оволодіти комунікативними компетенціями, необхідними для користування англійською мовою на рубіжному рівні "незалежного користувача" (В1 за міжнародною класифікацією1) в типових ситуаціях, пов'язаних з такими функціями управління персоналом і економіки праці, як планування, набір та відбір працівників, а також організація роботи груп і команд.

Програмний навчальний матеріал, що міститься у навчально-методичному посібнику, взято з відповідного навчального посібника з граматики англійської мови2 та навчального посібника з англійської мови для майбутніх управлінців людськими ресурсами3.

Цілком очевидно, що досягнення поставленої мети потребує раціональної організації самостійної роботи студентів над програмним матеріалом, належної підготовки і проведення практичних занять, кваліфікованої допомоги студентам у виконанні ними індивідуальних завдань та домашньої контрольної роботи. Усі ці аспекти навчання найшли відображення у структурі навчально-методичного посібника, який містить програму навчальної дисципліни “Іноземна мова”, методичні рекомендації до самостійної роботи, методичні рекомендації до практичних занять, методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань, а також методичні рекомендації до домашньої контрольної роботи №1.

Самостійна робота студентів

У відповідності до навчальної програми дисципліни “Іноземна мова” на ІІ етапі навчання студенти мають опрацювати самостійно основний навчальний матеріал та додаткову літературу за фахом. Завдання націлені здебільшого на розвиток суто мовленнєвих умінь студентів. Це завдання на визначення головної ідеї і розуміння основних фактів прочитаного тексту, його компресію шляхом усного чи письмового анотування, а також розвиток навичок усного мовлення на базі прочитаного. Більш глибокому проникненню як у зміст тексту, так і в лексико-граматичне оформлення окремих речень сприяють завдання на письмовий переклад текстів.

Навчальний матеріал необхідно розподілити рівномірно впродовж семестру і здійснювати роботу над ним послідовно і систематично. Контрольні завдання мають критерії оцінювання; їх слід виконувати в спеціальному зошиті.

Практичні заняття

На практичних заняттях здійснюється контроль інформативного читання додаткової літератури за фахом шляхом: 1) творчого спілкування студента з викладачем стосовно прочитаного; 2) усної презентації одержаної інформації у вигляді доповіді на навчальній конференції.

Індивідуальні завдання спрямовані на розвиток індивідуальних здібностей студентів, які проявляються під час складання літературного огляду (письмового анотування прочитаної літератури за фахом) та участі в навчальній конференції.

Послідовна й цілеспрямована робота з навчально-методичним посібником забезпечує досягнення мети навчальної дисципліни “Іноземна (англійська) мова”, що стоїть перед студентами ІІ курсу, які навчаються за напрямом підготовки 6.030505 “Управління персоналом і економіка праці”.