Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Англійська мова Яремчук заочне І курс 2010.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

Міністерство фінансів України

Дніпропетровська державна

фінансова академія

АНГЛІЙСЬКА МОВА

Навчально-методичний посібник

Дніпропетровськ – 2010

Міністерство фінансів України

Дніпропетровська державна фінансова академія

Центр заочного навчання та дистанційної освіти

КАФЕДРА ІНОЗЕМНИХ МОВ

АНГЛІЙСЬКА МОВА

Навчально-методичний посібник

для студентів І курсу

заочної форми навчання

за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво»

за напрямами підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит»,

6.030505 «Управління персоналом та економіка праці”,

6.030504 “Економіка підприємства”

Дніпропетровськ – 2010

Я - 72

81.2 Анг

Яремчук Л.І. Англійська мова: Навчально-методичний посібник для студентів І курсу заочної форми навчання, які навчаються за галуззю знань 0305 “Економіка і підприємництво” за напрямами підготовки 6.030508 “Фінанси і кредит”, 6.030504 “Економіка підприємництва”,6.030505 “Управління персоналом та економіка праці”. – Дніпропетровськ: Дніпропетровська державна фінансова академія, 2010. – 116 с.

Мета навчально-методичного посібника – допомогти студентам раціонально розподілити й засвоїти програмний навчальний матеріал, правильно організувати самостійну роботу, навчити застосовувати набуті знання й навички під час виконання індивідуальних завдань творчого характеру.

Автор-укладач: Л.І. Яремчук - старший викладач кафедри іноземних мов Дніпропетровської державної фінансової академії.

Рецензенти: І.М. Клименко – старший викладач кафедри іноземних мов Дніпропетровської державної медичної академії.

І.І. Токун – старший викладач кафедри іноземних мов Дніпропетровської державної фінансової академії.

Відповідальний за випуск: Н.М. Кучина – завідувач кафедри іноземних мов Дніпропетровської державної фінансової академії.

Розглянуто та схвалено

Вченою радою

факультету управління персоналом і економіки праці

Протокол № 2 від 12.10.2010

Розглянуто та схвалено

на засіданні кафедри

іноземних мов

Протокол № 3 від 11.10.2010

ЗМІСТ

Вступ ………………………………………………………………………

4

1. Програма навчальної дисципліни………………………………………

7

2. Розподіл балів, що присвоюються студентам …………………………

11

3. Методичні рекомендації до самостійної роботи………………………

12

4. Методичні рекомендації до практичних занять………………………

75

5. Методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань……

82

6. Методичні рекомендації і зразок завдань до домашньої контрольної роботи……………………………………………………………………...

94

7. Підсумковий контроль…………………………………………………..

105

8. Список рекомендованої літератури……………………………………

115

Вступ

Навчально-методичний посібник призначений для студентів, які навчаються за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво», напрямом підготовки 6.030508 “Фінанси і кредит”, 6.030504 “Економіка підприємства”, 6.030505 “Управління персоналом та економіка праці”. Посібник складено у відповідності до програми навчальної дисципліни «Іноземна мова», затвердженої ректором ДДФА у 2010 році.

Мета навчальної дисципліни «Іноземна мова» - удосконалення й розвиток іншомовних комунікативних компетенцій студентів, що забезпечують їх ефективну мовленнєву поведінку в обмеженому колі академічних і професійно спрямованих ситуацій на рубіжному рівні «незалежного користувача» (В1 за міжнародною класифікацією)1.

Увесь курс «Іноземна мова» умовно поділяється на два етапи.

На першому етапі відбувається оволодіння загальноекономічною лексикою й термінологію та опанування основних понять економіки і бізнесу. Упродовж цього періоду студенти знайомляться з економікою України та країни, мова якої вивчається, з деякими компонентами макроекономіки, з основними фінансовими установами і міжнародними фінансовими інституціями, з деякими аспектами ведення бізнесу, з основами ділового спілкування.

Другий етап – це оволодіння мовою, пов’язаною з майбутньою спеціальністю студента – «Фінанси і кредит», «Економіка підприємства», «Управління персоналом і економіка праці».

Окрім текстового матеріалу підручників та посібників, студенти повинні вміти орієнтуватися в Internet-ресурсах, пов’язаних із тематикою курсу.

Досягнення поставленої мети вимагає не тільки належної підготовки і проведення кожного практичного заняття, раціональної організації самостійної роботи студентів над програмним матеріалом, кваліфікованої допомоги у виконанні ними індивідуальних завдань, але й обізнаності студентів щодо системи оцінювання їх досягнень.

Усі ці аспекти навчання найшли відображення у структурі навчально-методичного посібника, який містить тематичний план навчальної дисципліни «Іноземна (англійська) мова», розподіл балів, що присвоюються студентам, методичні рекомендації до самостійної роботи, методичні рекомендації до практичних занять та методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань.

Найважливішим принципом формування іншомовних комунікативних компетенцій є принцип взаємопов’язаності, тобто одночасне, паралельне навчання усіх видів мовленнєвої діяльності – говоріння, аудіювання, читання та письма. При цьому рекомендується широко використовувати ТЗН (лінгафонну апаратуру, проекційну апаратуру).

Навчальний процес на першому курсі організовується впродовж 2 семестрів у вигляді аудиторних практичних занять, самостійної та індивідуальної роботи студентів.

На аудиторних практичних заняттях увага студентів зосереджується на виділенні й систематизації матеріалу для самостійного опрацювання, засобах розвитку й удосконалення окремих мовленнєвих умінь читання, говоріння, аудіювання, письма

Самостійна робота студентів, зміст якої визначено навчальною програмою, робочою навчальною програмою та даним навчальним посібником, передбачає самостійне опрацювання студентами відповідного мовного матеріалу.

Самостійна робота студентів забезпечується підручниками, методичними рекомендаціями, відео та фонозаписами навчального матеріалу.

Індивідуальна робота передбачає набуття навичок написання резюме, ділових листів та складання бізнес-плану.

Самостійна робота та індивідуальні завдання можуть виконуватися студентами в домашніх умовах, у лінгафонному кабінеті та в бібліотеці.

Протягом усього періоду навчання студентів здійснюються різні види контролю.

Поточний контроль має місце на кожному практичному занятті і може здійснюватися як в усній, так і в письмовій формі.

У відповідності до навчального плану студенти повинні виконати одну домашню контрольну роботу. Зразок завдання домашньої контрольної роботи наведений у методичних рекомендаціях до домашньої контрольної роботи.

У міжсесійний період студенти можуть отримати консультації викладачів. Консультації та індивідуальні заняття проводяться згідно з графіком, затвердженим керівником центру заочного та дистанційного навчання.

Підсумковий модульний контроль (у кінці ІI семестру) проходить у формі заліку, який виставляється на основі результатів успішності студента під час практичних занять, самостійної та індивідуальної роботи.

Послідовна та цілеспрямована робота з навчально-методичним посібником забезпечує вирішення основних задач, що стоять перед студентами на першому етапі навчання.