Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
323.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
368.23 Кб
Скачать

Розділ 2 характеристика діяльності пат «гідросила»

2.1. Загальна характеристика пат «Гідросила»

Засновано підприємство в лютому 1930 р. успішно тоді були створені слюсарно-механічні майстерні, в яких працювало 57 чоловік. Через два роки майстерні вже випускали першу продукцію: чашкові ваги, лебідки, пивні насоси, горни, печі, ковадла, чавунне литво, друкарські машинки «Агітка».

1955 рік для заводу став переломним і визначальним. У січні місяці завод був переданий в підпорядкування Міністерства тракторного і сільськогосподарського машинобудування СРСР, яке поставило перед колективом нове складне завдання : налагодити виробництво водяних і масляних насосів до двигуна У5-м, який випускав харківський завод «Серп і Молот».

У 1958 р. без зупинки цехів колектив заводу повністю відновив продукцію, освоївши випуск водяних і масляних насосів до двигуна СМД 1, і що особливо значимо - насос НШ4ОВ, що згодом став наймасовішим насосом НШ32У-2.

У 1959 році утворена група інженерів для розробки конструкції шестерінчастих насосів для екскаваторів(Відділ головного конструктора), в 1960 році створена бригада по експериментальних роботах(що згодом виросла в експериментальний цех), і гідро лабораторія. Таким чином на заводі з'явилося - конструкторський підрозділ - ОГК, що виросло в галузеве конструкторське бюро, а потім в ГСКБ.

Першим досягненням ОГК було створення і постановка на виробництво насосів НШ-32Э, розроблених на базі НШ-40В. Основні деталі нових насосів виготовлялися вже по першому і другому класу точності, нові насоси по довговічності і ККД значно перевершували свого попередника.

У 1990 р. розроблена і випробувана нова трансмісія - ГСТ112, потім - ГСТЗЗ і ГСТ71.

Відкрите акціонерне товариство «Гідросила» створене у відповідності із законом України «Про господарські товариства» і Указом Президента України від 15 червня 1993 року № 210/93 «Про корпоратизацію державних підприємств» шляхом перетворення державного підприємства Кіровоградського заводу «Гідросила» (підстава: наказ Міністерства машинобудування, військово-промислового комплексу і конверсії України № 345 від 4 березня 1994 р.).

Товариство є правонаступником державного підприємства Кіровоградського заводу «Гідросила».

Починаючи з 1999 року пішло різке зростання обсягів виробництва, розробка і впровадження усеосяжної системи якості, створення каналів збуту і пошук регіональних партнерів, яких завод, що працював за рознарядкою Держплану.

- Визначені основні стратегічні завдання:

- Нарощування обсягів виробництва;

- Значне розширення асортиментного ряду;

- Підвищення рівня якості продукції, що випускається;

- Модернізація парку устаткування і вдосконалення вживаних технологій;

- Зниження рівня виробничих витрат;

- Створення ефективної мережі реалізації продукції;

- Впровадження світових стандартів в області управління підприємством;

- Розвиток соціальної сфери і сприятливих умов для роботи персоналу;

- Зміцнення лідируючих позицій на ринку гідравліки в країнах СНД і Балтії.

У виробництво впроваджуються насоси НШ50УФ-3, НШ32У-3 і НШ6ФБ, який має вбудований фільтр на всмоктуванні і запобіжний клапан.

У першому півріччі 2000 р. обсяг виробництва і збуту росте(в порівнянні з першим півріччям 1999 р.) в 2 рази, продуктивність праці в 2,15 разу, балансовий прибуток в 5,56 разу, середня зарплата в 1,5 разу. Уперше розпочато серійне постачання шестерінчастих насосів на складальний конвеєр одного з тракторних заводів в далекому зарубіжжі.

3 березня 2000 р. фірмою Bureau Veritas Quality International сертифікована система управління якістю ПАТ "Гідросила" на відповідність вимогам міжнародного стандарту ISO 9001 : 2000.

Наявність сертифікату на систему управління якістю підвищила довіру споживачів до продукції ПАТ "Гідросила".

У 2001 - 2002 рр. спроектований і впроваджений у виробництво насос НШ10У-3. З метою збільшення потужностей для випуску насоса і поліпшення якості його виготовлення придбані два чотирьох координатних високошвидкісних оброблювальних центру MIKRON HCE 400P.

Враховуючи значний попит на найбільш поширену просту і недорогу конструкцію насосів типу НШ-У розроблені модернізовані насоси серії УК з робочими об'ємами 32 і 50 см3/о, в яких за рахунок застосування нових технічних рішень, вдалося істотно понизити матеріаломісткість і підвищити надійність і технічні характеристики цих насосів.

З 1 квітня 2002 р. управління виробництвом здійснюється за стандартом MRP II на основі інформаційної системи управління ERP- класу BAAN IV.

У 2003 - 2004 рр. спроектовані і впроваджені у виробництво шестерінчасті насоси конструктивного виконання "Д" ряд: з робочими об'ємами від 4 до 20 см3/про і ряд з робочими об'ємами 19, 28 і 32 см3/о, виконані з габаритними і приєднувальними розмірами по DIN і SAE.

Освоєно дрібносерійне виробництво шестерінчастих насосів НШ100Г- 4, НШ140Г- 4, НШ150Г- 4 і НШ180Г-3 типу розмірного ряду з робочим об'ємом від 63 до 200 см3/об. На сьогодні насосів такої продуктивності і надійності ні в Україні ні в країнах ближнього зарубіжжя іншими фірмами не робиться.

Проведена модернізація конструкції аксіально-поршневого насоса типу НАТИСК з системою автоматичного управління поданням, оснащеного гідравлічною LS системою, розроблений ряд з робочими об'ємами 25, 45 і 63 см3/о.

Розроблені і впроваджені у виробництво тандеми насосів ТН90-1 і ТН112-2, спроектовані на базі регульованих аксіально-поршневих насосів з присоединием до них одно або багатосекційного шестерінчастого насоса. Тандем насосів ТН, що не має вітчизняних аналогів-112-2, створений за замовленням комбайнового заводу "Ростсельмаш" для нового комбайна "Вектор", став переможцем конкурсу "100 кращих товарів України".

З травня 2005 р. керівництво по подальшому становленню і розвитку ПАТ "Гідросила" здійснює генеральний директор Олександр Захарович Шамшур.

З квітня 2007 р. підприємство очолив Іван Опанасович Юрченко.

2009 р. - із структури ПАТ «Гідросила» виробництво аксіально-поршневих машин виділене в окреме підприємство - Приватне акціонерне товариство «Гідросила АПМ».

Предметом діяльності Товариства є:

1)розробка, освоєння виробництва та серійний випуск:

  • гідравлічних трансмісій, гідро, водо, і масло насосів;

  • промислових товарів, обладнання, приладів, комплектуючих виробів та запасних частин до машин і обладнання;

  • продукції виробничо-технічного призначення

  1. розробка, серійне виробництво, реалізація і фірмовий ремонт гідравлічних трансмісій, гідро, водо, і масло насосів та товарів народного споживання;

  2. розробка, випуск і реалізація іншої промислової продукції, незабороненої діючим законодавством;

  1. комерційна, торгово-посередницька діяльність, організація торгових підприємств;

  2. зовнішньоекономічна діяльність;

  3. маркетингова і інвестиційна діяльність:

7)надання послуг населенню, в т.ч. юридичних, внутрішніх і міжнародних перевезень пасажирів і вантажів автомобільним транспортом, ремонтно-будівельні роботи;

  1. ведення підсобного сільського господарства;

  2. виготовлення продукції громадського харчування і реалізація її населенню;

  1. благодійна діяльність;

  2. підготовка та перепідготовка необхідних для цілей товариства кадрів;

  3. виконання задач, пов'язаних з державною таємницею;

  1. проведення операцій з цінними паперами;

  2. придбання власних акцій та акцій інших акціонерних товариств. Товариство вправі здійснювати будь-які інші види діяльності, які не суперечать цілям Товариства і діючому законодавству.

Окремими видами діяльності, перелік яких визначається законодавчими актами. Товариство може займіться лише після одержання спеціального дозволу (ліцензії).

Статутний фонд Товариства складає 913750 (дев'ятсот тринадцять тисяч сімсот п'ятдесят) гривень, поділений на 18275000 простих іменних акцій.

Товариство випускає прості іменні акції. Номінальна вартість однієї акції становить 0.05 гривень. Форма випуску акцій - документарна.

у випадку втрати, псування, пошкодження акціонером сертифіката акцій (акцій), повторний сертифікат акцій (акції) видається лише за умови часткового або повного погашення акціонером витрат, понесених акціонерним товариством на виготовлення сертифіката акцій (акцій).

Акціонери Товариства без обмежень можуть розпоряджатися акціями Товариства продавати або іншим способом відчужувати їх на користь інших юридичних чи фізичних осіб, якщо інше не встановлено діючим законодавством.

У випадку прийняття рішення про збільшення статутного фонду шляхом випуску нових акцій акціонери користуються переважним правом на придбання акцій Товариства.

Дивіденди виплачуються один раз на рік за підсумками календарного року.

Рішення про виплату річних дивідендів, їх розміру та форми виплати при Органами управління Товариством є: збори акціонерів, Рада акціонерного товариства, правління і ревізійна комісія.

Органами управління Товариством є: збори акціонерів, Рада акціонерного товариства, правління і ревізійна комісія.

Вищим органом Товариства є збори акціонерів. Вони визнаються правомочними, якщо в них беруть участь акціонери, які мають більш 60 відсотків голосів.

Рішенням загальних зборів акціонерів на Раду Товариства може бути покладено виконання окремих функцій, котрі відносяться до компетенції загальних зборів. Загальні збори можуть винести рішення про передачу частини належних їм прав до компетенції Правління.

Рада Товариства звітує про свою діяльність загальним зборам акціонерів. У випадку визнання роботи Ради незадовільною збори мають право прийняти рішення про відкликання (дострокове припинення повноважень) Ради.

Колегіальний виконавчим органом Товариства є правління, очолюване головою правління. Правління діє від імені акціонерного товариства в межах,передбачених цим статусом, Положенням про правління Товариства та згідно чинного законодавства.

Правління призначається Радою Товариства за поданням голови правління генеральним директором терміном до 5 років. Правління повноважне за умови присутності на засіданні правління не менше 2/3 його членів. Рішення приймаються простою більшістю голосів (крім випадків передбачених цим статутом або відповідним Положенням).