Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
222222.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
958.46 Кб
Скачать

71. Процес горіння. Види горіння. Умова горіння.

Горіння - це хімічна реакція окислення, яка супроводжується виділенням диму та виникненням полум’я або свіченням. Горіння буває - гомогенне і гетерогенне. При гомогеннім горінні всі речовини, які реагують, мають однаковий агрегатний стан (наприклад газоподібний). Якщо вихідні речовини знаходяться в різних агрегатних станах і мають межу розділу фаз в горючій системі, то таке горіння буде гетерогенне. Пожежі в основному характеризуються гетерогенним (дифузійним) горінням (яке лімітується дифузією кисню повітря в зону горіння).Одним із головних принципів у системі протипожежного захисту має бути положення про те, що будь-яка пожежа не трапляється сама по собі, а викликана конкретними умовами. Щоб виникла пожежа, необхідно щоб було три фактори: а)  кисень;б)  джерело вогню;в)  горюча речовина.Якщо кисню буде менше 14%, то горіння не буде (але процес горіння в деяких випадках може протікати і у відсутності кисню. Водень, фосфор, ацетилен та деякі інші речовини горять у хлорі; мідь в парах сірки; магній у вуглекислому газі).Горіння може відбуватися з утворенням полум'я або без нього (це дерев'яне вугілля, кокс).При розгляді процесу горіння виділяють такі його види: спалах, займання, спалахування, самозаймання, самоспалахування, тління, вибух.Спалах – це швидке згорання горючої суміші без утворення стиснутих газів, яке не переходить у стійке горіння.Займання – виникнення горіння під впливом джерела запалювання.Спалахування – займання, що супроводжується появою полум'я.Самозаймання – початок горіння без впливу джерела запалювання.Самоспалахування – самозаймання, що супроводжується появою полум'я.Тління – горіння без випромінювання світла, що, як правило, розпізнається з появою диму.Вибух – надзвичайно швидке хімічне перетворення речовини, що супроводжується виділенням енергії і утворенням стиснутих газів, здатних виконувати механічну роботу (руйнівну роботу).До основних показників пожежної небезпеки, які характеризуються критичними умовами утворення достатньої для горіння газоподібних горючих продуктів випаровування чи розкладання конденсованих речовин і матеріалів відносяться:—         температура спалаху;—         температура запалення;—         температурні межі запалення;—         температуру самонагрівання та інше.

72. Причини виникнення пожеж на виробництві, їх статистика.

Для успішного проведення протипожежної профілактики на підприємствах, важливо знати основні причини пожеж. На основі статистичних даних можна зробити висновок, що основними причинами пожеж на виробництві є:–                             необережне поводження з відкритим вогнем (зварювання, кування, розпалювання вогню і т. п.);–              невиконання і незабезпечення технологічних режимів роботи;–             несправність електроустаткування, освітлення, електропроводів і порушенняправил їх експлуатації;–              несправність вентиляційних систем;–              самозагоряння (вугілля, торф, промаслені тряпки);–              статична електрика;–              відсутність або несправність блискавковідводів;–              невиконання і недодержання на виробництві режиму системи опалення і вентиляції;–              низький рівень інструктажу;–              паління (куріння) в заборонених місцях.

Якщо проаналізувати головні причини виникнення біди, коли надбане роками і важкою працею нищиться вогнем за лічені хвилини, то виявляється, що вони такі - найпоширеніші причини пожеж в Україні :—         необережне поводження з вогнем - 38,6%;—         електричні причини – 22%:—         пустощі дітей з вогнем – 9,5%;—         пічне опалення – 9,4%:—         підпали – 8,0%;—         несправність виробничого устаткування - 1,7%;—         невстановлені – 0,8%;—         інші причини – 9,1%,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]