Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота Ковалишина Юрія.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
2.07 Mб
Скачать

Слабкі сторони ( 4-3-3 ) :

Слабкістю цієї схеми гри, є оборона. Три форварда, а іноді і захопившись атакою півзахисники часто вимикаються з гри першим же пасом атакуючої команди. В результаті, на захист падає велика відповідальність. Захисники повинні вміти контролювати широкий простір, вони повинні вміти опікати гравців атаки суперника. Вони повинні читати гру, повинні наздоганяти нападників суперника, якщо ті змогли отримати м'яч на хід.

Щоб полегшити життя захисту — півзахист повинна активно пресингувати суперника відразу після втрати м'яча. Це вимагає від захисників вміння грати позиційно, фізичної готовності, витривалості і працездатності.

Для успішного розвитку атаки півзахисники повинні вміти швидко доставляти його в лінію атаки, що вимагає від них відповідних навичок. Тобто, всі три півзахисника в значній мірі повинні бути універсалами, здатними успішно атакувати й оборонятися. [23, c. 99]

- 39 -

Мал. 15

- 37 -

На даний момент після того, як кермо головного тренера покинув Олег

Георгієвич тактична схема «Карпат» зазнала відчутних змін а точніше кардинально змінилася. На сьогоднішній день її можна назвати як 4-4-1-1 так і 4-2-3-1(Мал 16) оскільки це все зв`язано із рахунком на даний момент гри. При більш активному пресингу і активному володінню м`ячем необхідна «друга». Коли є результат вона перебудовується в 4-4-1-1.

Мал. 16

- 40 -

РОЗДІЛ 3. Аналіз одержаних досліджень

Застосування клубами «Прем`єр – Ліги» Епіцентр чемпіонату України з футболу в матчах сезону 2011 / 2012 рр. Тактичних систем гри в одному матчі

п/п

Команда

К-сть

спостережень

4-4-1-1

4-2-1-2-1

4-4-2

4-2-3-1

4-3-2-1

Д

В

Д

В

Д

В

Д

В

Д

В

1.

«Динамо»

Київ

5

---

---

---

1

---

---

3

1

---

---

2.

«Шахтар» Донецьк

5

---

---

---

---

---

---

5

---

---

---

3.

«Металіст»

Харків

5

---

2

---

---

---

1

2

---

---

---

4.

«Карпати»

Львів

5

1

2

---

---

---

---

2

---

---

---

5.

«Дніпро»

Дніпропетровськ

5

---

1

---

---

2

1

1

---

---

---

Як ми бачимо із одержаних аналіз – досліджень на сьогоднішній день стало досить складно визначити точну тактичну схему команди, адже постійний рух і зміна позицій футболістів дозволяли команді змінювати тактику кілька разів протягом турніру або навіть протягом одного матчу.

Якщо брати до уваги київське «Динамо» то команда сповідує в більшості матчах тактичну схему 4-2-3-1 яка дозволяє киянам більшість гри контролювати м`яч, що і приносить їм результат. Але при виїздних матчах тактика змінюється на більш оборонну з насиченням середини поля 4-2-1-2-1

- 41 -

Донецький «Шахтар» в свою чергу користується у 90 % матчів схемою 4-2-3-1. Це пояснюється підбором гравців а саме бразильських гравців атаки, які дуже швидкі та оснащені технікою володіння м`ячем. Донеччани сповідують атакуючий стиль гри, а після втрати м`яча вступають у моментальний пресинг гравців суперника.

Що стосується харківського «Металіста», то харків`яни змінюють свою тактику щодо матчів виїздних та домашніх. На виїзді команда «першої» столиці України вибирає переважно тактичну схему 4-4-1-1 яка дає більше простору для індивідуальних дій гравцям у атаці, та швидкому переходу із оборони в атаку і навпаки, або перебудовує її в звичайну 4-4-2. Щодо матчів у дома «Металіст» прагне атакувати позиційно, чому найкраще сприяє тактика 4-2-3-1.

Львівські «Карпати» застосовують останнім часом у домашніх матчах ту ж 4-2-3-1, яку перебудовують в 4-4-1-1. Це все залежить від поставлений завдань на дану гру.

А от дніпропетровський «Дніпро» - є найбільш неочікуваною командою із даної п`ятірки. Команда найбільш часто змінює свої тактичні схеми і це пояснюється рядом факторів, які впливають на команду: низький рівень підбору гравців, коротка лава запасних, часті травми ведучих гравців команди- це все сприяє тому що команда «Дніпро» немає стабільності тому дніпряни застосовують як 4-4-1-1 так і 4-2-3-1 і інколи навіть 4-4-2.

- 42 -