Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота Ковалишина Юрія.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
2.07 Mб
Скачать

2.2 Аналіз - дослідження

Тактичний розбір матчу «Прем`єр-Ліги» Епіцентр Чемпіонату України «Шахтар» Донецьк - «Металіст» Харків

Мал. 10

Як ми бачимо на розтановці «Шахтар» розпочав гру за тактичною системою 4-2-3-1, на що харків`яни відповіли тією ж монетою… Правим флангами чітко видно атакував Срна, ліву бровку закривав Кобін , два опорника Мхітарян (який своїми діями допомагав правому флангу) та Хюбшман, три атакуючих півзахисники та Едуардо на вістрі атаки. На превеликий жаль донеччанам це дивідендів не принесло і вже перед закінченням першого тайму вони пропустили гол у свої ворота.

- 30 -

Мал. 11

На другий тайм тренер «Шахтаря» змінив виконавцім під задану схему так Кобін став більше підключатися до атаки а Косту змінив Морено, Едуардо в свою чергу підсів нижче а Морено зайняв його позицію.

«Металіст» в свою чергу змінив тактичну схему під 4-3-2-1 та випустив опорників Шелаєва та Валяєва. На вістрі атаки витягнувся Олійник і це принесло перемогу харків`янам з рахунком 2:1

РЕЗЮМЕ

Як бачимо Донецький «Шахтар» найчастіше застосовує тактичну схему 4-2-3-1 та при певному результаті дотримується її ( в чемпіонаті України) як у домашніх матчах так і у виїздних поєдинках.

- 31 -

Але можна сказати що і тактична система 4-3-3 також притаманна «гірникам» та застосовують вони її вкрай рідко.(Мал.12).

Мал. 12

2.3 Аналіз - дослідження

Тактичний розбір матчу «Прем`єр-Ліги» Епіцентр Чемпіонату України

«Металіст» Харків – «Дніпро» Дніпропетровськ

Розстановка і переважні варіанти розвитку атаки у «Дніпра» і «Металіста» в першому таймі. Тут  пунктиром показано пас, стрілкою - зсув гравців щодо базовоїпозиції.

- 32 -

Мал. 13

Початок матчу пройшов під диктовку «Дніпра» який вибрав початкову тактичну систему 4-4-2. Він спробував грати багато верхом, розвиваючи свої атаки довгим пасом від фуллбеків Денисова і Інкума прямо в зону атаки. Це змусило харківських захисників зустрічати нападників глибоко біля своїх воріт, де вони вступали в боротьбу за верхові м'ячі. Після виконання передач фуллбеки «Дніпра» підключалися для розвитку атаки, наприклад забіганнями на фланг, які особливо вдавалися Інкуму. Опорні півзахисники Кравченко та Ротань при цьому опускалися нижче, страхуючи оборону і рідко беручи участь в атаках. (Мал. 13). Сильні сторони ( 4-4-2 ) :

Данна схема має великий захисний потенціал. При втраті м'яча півзахист відходить назад, і ви отримуєте в результаті 8 чоловік, що стоять в обороні. Жоден з ваших гравців не залишається один на один з противником — у нього завжди є партнерна підстраховці.

- 33 -

Коли м'яч у вашої команди — жоден з ваших гравців не знаходиться в ізольованій позиції. Він завжди може отримати допомогу від партнерів або допомогти партнеру. Розвиток атаки можна здійснювати, використовуючи короткі та середні передачі ближньму гравцю, які завжди простіше виконати, ніж точний пас на 50 метрів. Це допомагає команді підтримувати коєфіцієнт володіння м'ячем і розвивати атаку.