Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота Ковалишина Юрія.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
2.07 Mб
Скачать

2.1 Аналіз - дослідженя

Тактичний розбір матчу «Прем`єр-Ліги» Епіцентр Чемпіонату України «Динамо» Київ – «Дніпро»Дніпропетровськ

Мал. 7

Розтановка і головні взаємодії передачами у господарів (ліворуч). В дужках вказано загальну кількість отриманих передач. Цифри наведені за успішними передачами в установленій фазі атак. Розтановка іголовні взаємодії передачами у гостей (праворуч).

По таким схемам ініціатива одразу ж була захоплена киянами і заключалася в довгих передачах на Брауна Ідейє, а потім по ходу гри практично протягом всього матчу в позиційних атаках. Крім цього «Динамо» атакувало набагато ширше суперника, внаслідок підтримки флангів Гусєва і Данілу (Мал. 7).

- 25 -

Мал. 8

Типова контратака «Дніпра»: троє гравців, відсутність переваги в числі і швидкості. Пішов вперед Гусєва страхує Хачеріді ( 1 ), а того в свою чергу - Аруна і Гармаш ( 2 і 3 ).

Дії в атаці «Дніпра» були обмежені швидкими спробами контратак силами трійки Калинич-Джуліано-Коноплянка (або Матеус). Розгорталися вони, як правило, лише при перехопленнях м'яча в тих моментах, коли господарі організовували свої позиційні атаки. Однак все обмежувалося лише випадами атакуючої четвірки (а частіше - трійки), без підключення підтримки. Перша позиційна атака за участю Інкума і Стрініч датована лише 27-й хвилиною. Тоді ж вперше в створенні позиційної атаки взяв участь опорний хав гостей Кравченко. Про це гравця слід сказати особливо: за перших 45 хвилин матчу він відзначився лише шістьма передачами на адресу своїх партнерів, не рахуючи поданих ним (також малорезультативним) стандартів. 6 пасів, половину з яких слід вважати відскоками в процесі боротьби за м'яч. 

- 26 -

Про роботу флангів «Дніпра» красномовно свідчить навіть загальна статистика матчу - гості не подали жодного кутового за весь час гри. Проблем в атаках гостям додавало те, що намагаючись розвивати гостроту індивідуально, Матеус відзначався великою кількістю втрат - 7 разів атакуючий півзахисник «Дніпра» втрачав м'яч в результаті індивідуальних помилок або неточних передач, зірвавши тим самим відповідну кількість і без того вкрай нечисленних атак своєї команди. Загалом, це виглядало закономірним на фланзі, де відпрацьовував протистояв йому Гусєв , який займав незвичне для себе місце лівого захисника, Гусєв в цьому матчі брав участь в атакуючих діях менше звичайного, хоча використовував регулярно надавалися для цього можливості.

Найхарактернішою рисою в діях господарів з'явилося те, що привілей «головного» пасу, роль плеймейкера була віддана Гармашу, через якого будувалися атаки киян.

Алієв розташовувався трохи вище, традиційно основною задачею якого було  брати участь в атаках на завершальних стадіях. Таким чином, дивлячись на обсягтворчої роботи, що виконується на поле Гармашем, можна твердо стверджувати, що сааме він а не Алієв на сьогоднішній день головний плеймейкер «Динамо». До всього сказаного можна додати, що в цьому матчі Гармаш успішно діє у відборах і є лідером «Динамо» по грі головою.

- 27 -

Мал. 9

Атака «Динамо»: незважаючи на достатню кількість гравців суперника, Алієв м'ячем) і ймовірний одержувач передачі  Ярмоленко ( кружок ) відчувають себе цілком вільно.

Однієюз основних ланцюгів взаємодії у складі команди господарів стала послідовність передач Аруна < > Гармаш < > Алієв. Однак при цьому сторону Алієва навряд чи можна було назвати вирішальною (попри те, що він граввище двох інших).

До виходу Мілевського, Алієв часто пасував назад ,або вважав за краще вдарити по воротах. Загальна картина результативності за підсумками 1-го тайму виявилася важкою - 2:1 по ударах в створ воріт і 1:0 по гольових моментах (удар Мехметі)

РЕЗЮМЕ Обидві команди продемонстрували в цьому матчі своєрідний мінімалізм: «Дніпро» - у кількості і потужності дій, що було викликано практично повною

- 28 -

відсутністю їх з глибини, «Динамо» у кількості гострих завершень атак в умовах повної ігрової переваги.

Тим не менш, господарі досить ефективно розпорядилися моментами з гри, іцього їм вистачило для загального успіху. Тренер киян продемонстрував можливості варіативності атак , коли у роль завершення їх взяв на себе колишній спочатку в запасі Мілевський.

Як ми бачимо з даного матчу основна тактична система киян - 4-2-3-1.

Саме 4-2-3-1- а не 4-2-1-2-1 оскільки Мехмеді, Алієв та Ярмоленко гравці атакуючого плану. Таку тактику застосовують Динамівці найчастіше в домашніх матчах і в 75% виїздних оскільки на виїзді тактика змінюється на цю ж 4-2-1-2-1 де тренер насичує центр поля (у 1982 році чемпіони світу Італійці застосовували цю тактику – так званий «ромб» з опорним півзахисником, двома півзахисниками і плеймейкером).

- 29 -