Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота Ковалишина Юрія.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
2.07 Mб
Скачать

Вправи:

1. Два захисники займають позицію перед воротами. Відстань між ними 5 кроків. Нападаючий веде м'яч захисника, який стоїть попереду і що діє пасивно. Він обходить його праворуч або ліворуч і просувається далі, прагнучи обіграти останнього захисника й забити м'яч у ворота. Завдання останнього захисника – угадати, з якої сторони суперник обійде попереднього захисника й підстрахувати його. Партнери періодично міняються ролями.

2. Два захисники розташовуються в кутах воріт, а воротар – у середині воріт. Із флангу, на ліву від воротаря стійку навішується м'яч. Воротар вибігає, прагнучи піймати м'яч або відбити його. Захисник, що стоїть праворуч від воротаря, зміщається до середини воріт. Якщо ж м'яч навішується на праву від воротаря стійку, то при виході воротаря на м'яч до середини воріт зміщається інший захисник. Захисники періодично міняються ролями.

3. На полі позначається квадрат зі сторонами у 18 кроків. Один нападаючий діє проти двох захисників, прагнучи забити м'яч у ворота. Один захисник перепиняє шлях нападаючому до воріт, а другий його підстраховує. Партнери періодично міняються ролями.

4. На полі позначається площадка 30 Х 30 кроків. Двоє нападаючих прагнуть перебороти опір трьох захисників і забити гол. Один із захисників, відтягнувшись назад, підстраховує партнерів, атакуючи суперника, що прорвався. [15, c. 112 ]

1.3 Перші тактичні схеми Одна з ранніх тактичних схем 1-2-7.

- 13 -

Мал.1

У 1863 році в Англії футбол відділився від реґбі і було узгоджено перші футбольні правила. Тодішні ігри проходили на дуже низькому рівні. З 11 гравців, які були в команді лише воротар і 1 захисник обороняли власні ворота, інші 9 гравців скупчувались біля воріт суперника і намагалися забити гол. Такий нерівномірний поділ не міг бути планомірним і тактично грамотним — нападники повністю контролювали більшість поля. Для допомоги захисникові у середину поля відійшло двоє півзахисників. (Мал.1). Вони брали участь в захисті воріт, а під час атак не йшли надто близько до воріт суперника. Таке «архаїчне» зі сучасної точки зору позиціонування вже можна було назвати «тактичною схемою». Формально її можна було назвати «1-1-2-7» (1 воротар; 1 захисник; 2 півзахисників і 7 нападників). Переважно, першу (постійну) ланку — воротаря в схемах не називають і говорять, наприклад: «4-4-2», а не «1-4-4-2».

Систему 1-2-7 застосовувала збірна Англії на поч. 1870-х рр. в іграх проти шотландців. Одним з недоліків тактичного плану систем того періоду була незбалансованість в розміщенні гравців лінії захисту і нападу. Першими про це задумалися в Шотландії і запропонували схему "1 +2 +2 +6" Згодом переможені перейняли цю новинку.

- 14 -

1.4 «Пірамідальна схема»

Мал.2

У 1883 р. команда Кембриджського університету вийшла на гру з 2 і 3 півзахисниками перед якими грало 5 форвардів 2-3-5 (мал.2) Крайні півзахисники під час оборони слідкували за флангами, а середній грав ближче до нападу і часто ставав одним з найрезультативніших гравців. У цій схемі середній нападник відтягувався трохи назад, створюючи простір для флангових гравців. Таку схему і використовували більшість провідних команд на початку XX сторіччя (до 1930-х років).

Міжнародна федерація футболу внесла зміни до трактування пункту правил про положенні "поза грою". Тепер уже атакуючому гравцеві в момент передачі йому м'яча достатньо було мати перед собою не трьох суперників, а двох. Так, система "п'ять в лінію" проіснувала 50-60 років.