Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шляхтина І..doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
855.04 Кб
Скачать

3.7. Аналіз ділової активності

Оцінка ділової активності підприємства — один з основних аспектів аналізу діяльності суб’єкта господарювання, якому належить провідне місце в системі завдань фінансового аналізу. Це зумовлено тим, що такий аналіз дає змогу оцінити внутрішній і зовнішній стан підприємства, визначити рівень прибутковості та перспективи його розвитку, дослідити ефективність використання виробничо-фінансових ресурсів.

Метою аналізу ділової активності підприємства є розрахунок відповідних аналітичних показників, виявлення тенденцій і причин їх змін для дослідження досягнутого рівня ефективності виробничо-господарської діяльності та визначення потенційних можливостей підприємства щодо підвищення останнього.

Таблиця 3.10

Показники ефективної діяльності підприємства

Показник

Розрахункова формула

Значення показника за 2009 р.

Рентабельність продажу

4,9%

Рентабельність усього капіталу підприємства

0,4%

Рентабельність власного капіталу

1,2%

Рентабельність основних засобів та інших позаоборотних активів

2%

Рентабельність продажу характеризує ефективність операційної діяльності. Валова рентабельність продажу становить 4,9%, а витрати становили – 95,1%.

Розраховані показники рентабельності більше нульового значення у звітному році і свідчать про те, що фінансові результати і ефективність діяльності підприємства має низький рівень. Доходність підприємства низька, що підтверджується неефективним та не оптимальним використанням ресурсів.

Таблиця 3.10

Показники ділової активності підприємства

Показник

Розрахункова формула

2008

2009

Відхилення

Коефіцієнт загальної оборотності капіталу

2,2

1,1

-1,1

Коефіцієнт оборотності мобільних засобів

3,2

4,05

+0,85

Коефіцієнт оборотності готової продукції

18,3

136,75

+118,45

Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості

4,1

5,2

+1,1

Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості

27,8

6,08

-21,72

Коефіцієнт оборотності власного капіталу

6,12

8,1

+1,98

Результати відповідних розрахунків щодо оцінки ділової активності свідчать про те, що прискорення коефіцієнтів оборотності (ділової активності) у звітному періоді безпосередньо позитивно впливають на фінансові результати діяльності підприємства, його платоспроможність. Та є деякі коефіцієнти, показники яких зменшуються.

Коефіцієнт загальної оборотності капіталу відображає швидкість обороту загального капіталу підприємства. Його зменшення означає сповільнення кругообігу засобів підприємства.

Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості також знизився у 2009 році, а це означає, що зростає купівля продукції в кредит на досліджуваному підприємстві. Позитивним моментом є підвищення попиту на продукцію підприємства.