Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
проба.doc
Скачиваний:
116
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

5.3. Класи інтенсивної педагогічної корекції

Класи інтенсивної педагогічної корекції – спеціальний навчально-виховний заклад для дітей із затримкою психічного розвитку (ЗПР), що входить у систему загальноосвітніх навчальних закладів МОН України. Класи інтенсивної педагогічної корекції організовуються при загальноосвітній масовій школі, а також при спеціальній школі (переважно школі-інтернаті). Перші класи такого типу відкрито в Україні в 1982 р. при спеціальній школі-інтернаті. В умовах школи-інтернату вони залишаються формою організації навчання і виховання дітей-сиріт і тих, що мають незадовільні умови сімейного виховання.

Класи інтенсивної педагогічної корекції мають на меті забезпечення компенсації недоліків інтелектуальної діяльності, створення умов ля опанування основ наук та набуття професійно-трудової підготовки і таким чином досягнення достатнього рівня соціальної адаптації дітей з ЗПР. Відбір учнів до таких класів здійснюється на підставі діагнозу затримки психічного розвитку, встановленого медико-психолого-педагогічною консультацією.

У російських загальноосвітніх школах для дітей з труднощами в навчанні існують два основні види класів – класи компенсуючого навчання й класи вирівнювання. Крім цих видів, у шкільній практиці існують й інші форми диференційованого навчання: класи педагогічної підтримки, класи адаптації, здоров’я та ін.

Класи вирівнювання створюються для навчання дітей із затримкою психічного розвитку, у яких при потенційно збережених можливостях інтелектуального розвитку спостерігаються слабкість пам’яті, уваги, недостатність темпу й рухомості психічних процесів, підвищена виснаженість, несформованість довільної регуляції діяльності, емоційна нестійкість.

Головна мета класів компенсуючого навчання – створення адекватних умов виховання й навчання, які дозволяють попередити дезадаптацію дітей, що мають труднощі в засвоєнні загальноосвітніх програм. У класи компенсуючого навчання приймають дітей групи ризику. Це діти, які через низку причин генетичного, біологічного й соціального характеру приходять до школи психічно й фізично послабленими, соціально занедбаними. При інтелектуальному розвитку, який відповідає вікової нормі (відсутність порушень пам’яті, перцептивних і розумових процесів), ці дети виявляють низьку працездатність, підвищену стомлюваність, нестійку увагу, імпульсивність, гіперактивність, низький рівень довільних психічних функцій і діяльності, несформованість навчальної мотивації й пізнавальних інтересів. З учнями цих класів проводять спеціальну роботу з охорони та зміцнення здоров’я, проводять динамічне спостереження за просуванням кожної дитини.

5.4. Освіта осіб з порушеннями психофізичного розвитку

Освіта осіб з порушеннями психофізичного розвиткуце система знань, умінь та навичок діяльності, а також способів мислення, що набуваються в процесі навчання і виховання. Метою освіти осіб з порушеннями психофізичного розвитку є підготовка їх до самостійного життя, трудової діяльності, соціалізація та інтеграція у суспільство. В Україні освіта таких осіб здійснюється спеціальними загальноосвітніми навчально-виховними закладами, загальноосвітніми навчально-виховними закладами, спеціалізованими центрами.

Шкільне навчання здійснюється переважно у спеціальних загальноосвітніх школах-інтернатах.

В Україні функціонують вісім типів таких шкіл:

1) для глухих дітей (32 школи – 3,6 тис);

2) для дітей зі зниженим слухом (27 – 3,5 тис);

3) сліпих (6- 0,9 тис);

4) слабозорих (29 – 4,6 тис);

5) дітей з важкими порушеннями мовлення (14 – 3,1 тис.);

6) порушеннями опорно-рухового апарату (20 – 2,4 тис.);

7). дітей з обмеженими розумовими можливостями (239 – 36,6 тис.);

8). дітей з затримкою психічного розвитку (34 – 4,9 тис.).

У більшості спеціальних шкіл створено класи для дітей із складними (комбінованими) порушеннями, коли поряд із сенсорними, мовленнєвим порушенням або порушенням опорно-рухового апарату наявне й обмеження розумових можливостей. Навчання і виховання відбувається із врахуванням особливостей сенсорного, пізнавального, фізичного, мовленнєвого розвитку дітей та спеціальними, розробленими для кожного типу шкіл, програмами.

Термін «навчання у спеціальних школах» визначається специфікою психофізичного порушення, у більшості типів шкіл його збільшено порівняно із загальноосвітньою школою, що дозволяє надолужити можливі недоліки дошкільної підготовки та врахувати труднощі, які мають діти у навчанні (труднощі у спілкуванні дітей з порушеннями слуху, труднощі просторової орієнтації у дітей з порушеннями зору, труднощі самообслуговування дітей з порушеннями опорно-рухової сфери, специфіка емоційно-вольової сфери у дітей із затримкою психічного розвитку та ін.).

Випускники спеціальних шкіл для глухих дітей, дітей зі зниженим слухом, сліпих, слабозорих, дітей з порушенням опорно-рухового апарату, як правило, отримують свідоцтво про повну загальну середню освіту, а випускники шкіл з тяжкими мовленнєвими порушеннями – неповну середню освіту. Випускники шкіл для дітей з обмеженими розумовими можливостями отримують документ про нецензову освіту.

На сьогоднішній день батьки мають право не віддавати дитину до спеціальної школи-інтернату, а виховувати її в сім’ї, обираючи будь-яку загальноосвітню школу, де дитина навчатиметься індивідуально за потрібною їй програмою. Ця норма закріплена Положенням, затвердженим

наказом МОН України № 732 від 20.12.02 й наказом № 797 від 15.10.04 «Про внесення змін до Положення про індивідуальну форму навчання в загальноосвітніх навчальних закладах». Відповідно до цих документів діти, яким психолого-медико-педагогічною консультацією було визначено потрібну їм програму навчання, отримують право на десять годин на тиждень індивідуального навчання в загальноосвітній початковій школі й на шістнадцять годин — у основній.

Останніми роками дедалі більшої популярності набуває інтегрована та інклюзивна форми навчання дітей з порушеннями психофізичного розвитку, за яких діти цієї категорії навчаються разом зі здоровими однолітками. Передбачена повна, часткова, комбінована та тимчасова форми інтеграції.

Професійну та вищу освіту випускники спеціальних шкіл отримують у спеціальних групах при ПТУ, ВНЗ різних рівнів акредитації та шляхом індивідуального навчання в інтегрованих умовах.