Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
проба.doc
Скачиваний:
116
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

8. Особливості розвитку, навчання та виховання особистості при порушеннях інтелекту

8.1. Поняття розумової відсталост

До осіб з порушеннями розумового розвитку (розумово відсталих) відносять осіб зі стійкими, незворотними порушеннями, переважно пізнавальної сфери, що виникають внаслідок органічного ураження кори головного мозку і носять дифузний характер. Характерною особливістю дефекту при розумовій відсталості є порушення пізнавальних процесів (відчуттів, сприйняття, пам'яті, мислення, уяви, мови, уваги), емоційно-вольової сфери, моторики. Ступінь ураження ЦНС може бути різною за складністю, локалізацією та часом виникнення.

У вітчизняній спеціальній літературі до 60-х років поряд з терміном «розумова відсталість» широко використовувався (іноді використовується і у теперішній час) термін «слабоумство». Термін «розумова відсталість», на відміну від терміна «слабоумство», вказує не тільки на кількісну характеристику дефекту, але й на якісну (відсталість), що припускає певний позитивний поступальний рух при наявності спеціально створених умов.

У зв'язку з відсутністю загальновизнаних критеріїв діагностики дані про поширеність олигофренії надзвичайно суперечливі. За даними ВООЗ (1995), розумова відсталість широко поширена в усьому світі й виявляється в 1-3% населення. Хворіють олігофренією переважно особи чоловічої статі.

Причини виникнення розумової відсталості різноманітні. До них відносяться спадкові захворювання (мікроцефалія, спадкові хвороби, спадкові дегенеративні захворювання центральної нервової системи тощо), порушення в будові та кількості хромосом (синдром Дауна, олігофренія з ламкої Х-хромосоми тощо.).

Викликати розумову відсталість можуть різного роду патогенні (шкідливі) фактори, які впливають на плід у період внутрішньоутробного розвитку. У першу чергу до них відносяться внутрішньоутробні інфекції: хронічні - токсоплазмоз, сифіліс тощо; вірусні - краснуха, епідемічний паротит (свинка), кір, вітряна віспа, грип тощо. На більш пізніх строках вагітності гострі інфекційні захворювання матері можуть призвести до внутрішньоутробного зараження плода та виникнення у нього внутрішньоутробного енцефаліту або менінгоенцефаліту. Несприятливий вплив на розвиток мозку плода спричиняють деякі хронічні хвороби матері: захворювання серцево-судинної системи, нирок, печінки. Застосування лікарських препаратів, протипоказаних в період вагітності, можуть викликати інтоксикацію плода.

Особливо слід зазначити зв'язок між такими асоціальними явищами, як алкоголізм, наркоманія та токсикоманія батьків, і поява в цих родинах дітей з різними порушеннями (у тому числі й розумово відсталих). Алкоголізм і наркоманія можуть бути причиною розумової відсталості як екзогенного, так і ендогенного характеру. У першому випадку продукти розпаду алкоголю й наркотиків (токсини) завдяки загальній системі кровообігу матері й плода через плаценту попадають в організм дитини й отруюють плід. У другому випадку тривале вживання алкоголю й наркотиків (а також їхніх замінників) викликає незворотні патологічні зміни в генетичному апараті батьків і є причиною хромосомних і ендокринних захворювань дитини

Негативно позначаються на розвиток плоду неправильне харчування матері, різні фізичні та психічні травми, перенесені в період вагітності, робота жінки на шкідливому виробництві до вагітності та у період вагітності, несприятливі умови навколишнього середовища, підвищений радіаційний фон в місцевості, де проживає вагітна жінка. Імунологічний конфлікт між матір'ю та плодом за резус-фактором або груповими антигенами крові, що проявляється у вигляді гемолітичної хвороби немовлят, також може бути причиною розумової відсталості.

У період пологів патогенними факторами є родові травми мозку.

У період після пологів розумова відсталість може бути викликана нейроінфекціями (менінгіт, менінгоенцефаліт, параінфекційний енцефаліт). Рідше її причиною можуть бути черепно-мозкові травми, інтоксиації (отруєння).

Установлено, що ступінь зниження інтелекту залежить від часу впливу патогенного фактора. Наприклад, захворювання вагітної жінки в перші три місяці вагітності краснухою може бути причиною розумової відсталості майбутньої дитини, при захворюванні в більш пізній термін порушення будуть менш виражені та можуть привести до затримки психічного, мовленевого розвитку.