Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Тема 14 Влаштування шарів з укріпл. грунт...doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
108.03 Кб
Скачать
  1. Особливості будівництва шарів з грунтів, укріплених мінеральними вя'жучими при низьких позитивних і негативних температурах.

В даний час роботи по влаштуванню дорожнього одягу з грунтів, укріплених цементом, зазвичай виконують тільки при позитивних температурах повітря вище +10°С

Таке обмеження зменшує тривалість будівельного сезону і відповідно річні об'єми по застосуванню укріплених грунтів.

Наукові дослідження і виробничий досвід свідчить про можливість будівництва шарів з грунтів, укріплених цементом при малих негативних температурах в період осінніх заморозків або ранньою весною.

Теоретичною основою технології цементогрунта при негативних температурах є вимога збереження в нім протягом деякого періоду часу води в рідкому стані.

Наявність рідкої фази і пластичний стан цементогрунтовой суміші необхідна для її ущільнення і протікання процесів гідролізу і гидратации цементу з утворенням жорсткого каркаса структури кристалізації.

По аналогії з цементобетонном що укладається в зимових умовах збереження цементогрунтовой змішай в талому стані повинно бути протягом часу при якому цементогрунт набере 50.70% проектної міцності.

Основним технологічним прийомом що забезпечує збереження води в рідкому вигляді, є пониження температури її замерзання шляхом введення добавок солей-електролітів. Найбільшого поширення в практиці дорожнього будівництва набули NaCl, CaCl2 і K2CO3

Введення солей NaCl, CaCl2, K2CO3 в талі грунти затримує замерзання води до певної температури, яка залежить від вигляду і кількості добавки.

2% CaCl2 + 3% NaCl від 0 до -5°С

3% CaCl2 + 4% NaCl -5.-7°С

3% CaCl2 + 7% NaCl -7.-10°С

У осінній і весняний час грунти земляного полотна і резервів як правило перезволожені в результаті випадання опадів і танення снігу і тому з метою скріплення надмірної вологи перезволожені грунти обробляють негашеним або гідратом вапном (CAO, Ca(OH)2), напівводним гіпсом CaSO4·0,5H2О, сірчанокислим залізом і магнієм (FeSO4 і MgSO4)

Водозв'язуючі солі вводять до введення добавок що знижують температуру замерзання води.

Якщо природна вологість укріплюваного грунту рівна або дещо більше оптимальною, солі вводять в сухому вигляді, а не в розчинах.

Для поліпшення умов тверднення цементогрунта при негативних температурах рекомендується відразу після ущільнення шаруючи його укриття за допомогою соломи, моху, комишитових щитів або шаром талого місцевого грунту завтовшки не менше 5см.

  1. Комплексне зміцнення грунтів.

Комплексним називають такий метод зміцнення грунтів, при якому, окрім основного терпкого (цементу) в цементогрунтовую суміш додають речовини, що володіють направленою хімічною активністю.

Введення спеціальних добавок економічно і технічно доцільно при обробці грунтів, малопридатних або навіть повністю непридатних для зміцнення одним цементом. До таких грунтів відносяться:

Кислі або солонцовые глини і важкі суглинки.

Зв'язні грунти (суглинки і глини) тонкодисперсная частина яких представлена в основному гідрофільними мінералами

Піски і супіски з показником pH<6

Піщані грунти одновимірного гранулометричного складу.

Вибір добавок визначається їх призначенням. Найчастіше зустрічаються наступні випадки застосування комплексного зміцнення грунтів:

  1. При інтенсивному поглинанні тонкодисперсной частиною грунту молекул Ca(OH) 2 і іонів Са відбувається збіднення розчину катіонами кальцію, зниження щелочности і різко погіршуються умови структурообразования. В цьому випадку необхідно вводити добавки що підвищують насиченість грунтів іонами Са і лужного середовища з показником рН в межах 12 – 12,5. Як такі добавки можна застосовувати вапно Ca(OH) 2 їдкий натр (NAOH), вуглекислий натрій (Na2 CO3)

  2. При зміцненні цементом перезволожених грунтів надлишок вологи (понад оптимальну) призводить до зниження міцності і морозостійкості цементогрунта. Ці властивості можуть бути покращувані при введенні в грунт добавок, що зв'язують надлишок вологи. Такими водо-связывающими добавками можуть бути негашене вапно (САО), вапно (Са(ВІН) 2) гідрата, напівводний гіпс CaSO4·0,5H2O, сірчисті солі заліза і магнію FeSO4, MgSO4.

  3. Пониження температури замерзання води може бути досягнуте при введенні NaCl, CaCl2, K2CO3 і так далі.

В даний час встановлена доцільність застосування при зміцненні грунтів цементом таких активних по відношенню до грунтів речовин, як вапно

  • Са(ВІН) 2, їдкий натр NAOH

  • вуглекислий натрій Na2CO3

  • хлористий кальцій CaCl2

  • сірчанокисле залізо FeSO4

  • напівводний гіпс CaSO4·0,5H2O

  • сірчанокислий магній MgSO4

  • рідке скло

  • кремній органічні сполуки

  • бітумні емульсії

  • сира нафта і інших сприяючих формуванню міцнішої структури цементогрунта (кількість добавок до 1%)