Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мій звіт (4курс).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
419.84 Кб
Скачать

1.2 Правові основи діяльності органів місцевого самоврядування на рівні району

Ізяславська районна державна адміністрація є юридичною особою, має печатку із зображенням Державного Герба України і своїм найменуванням, рахунки в відповідних установах. Правові основи діяльності Ізяславської РДА, її органів та посадових осіб визначається Конституцією України, законами України “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про статус депутатів місцевих рад ”, іншими законодавчими актами, регламентом Ізяславської районної ради.

1.3 Порядок, практика формування та організація роботи органів і посадових осіб місцевого самоврядування

Діяльність РДА, її органів здійснюється відкрито, гласно і базується на колегіальному вільному обговоренні та вирішенні питань місцевого значення при поєднанні державних і місцевих інтересів з урахуванням громадської думки.

У сесії ради, засіданнях її органів можуть брати участь народні депутати України, депутати Хмельницької обласної ради , представники органів місцевого самоврядування, органів виконавчої влади, трудових колективів, політичних партій, об’єднань громадян, засобів масової інформації.

Здійснення РДА своїх повноважень будується на основі активної участі кожного депутата в її роботі.

Постійні комісії Ізяславської РДА:

  • з питань регламенту, депутатської діяльності та етики;

  • з питань бюджету і фінансів;

  • з питань промисловості, енергетики, транспорту, зв’язку і розвитку підприємництва;

  • з питань охорони здоров’я, сім’ї, материнство і дитинства;

  • З питань АПК, землекористування і соціального захисту населення і гуманітарної політики;

  • Будівництва, ЖКГ та екології.

Щодо райони рад, то депутат районної ради представляє інтереси всієї територіальної громади, має всю повноту прав, що забезпечують його активну участь в діяльності ради та утворюваних нею органів, несе обов’язки перед виборцями, радою та її органами, виконує їх доручення. Депутат, крім секретаря ради, повинен входити до складу однієї з постійних комісій ради.

Депутат Ізяславської районної ради має право звернутись із запитом до голови райдержадміністрації з питань віднесених до відання ради. Депутат має право знайомитися з будь-якими офіційними документами, які зберігаються в відповідних органах місцевого самоврядування, робити виписки, копіювати ці документи.

Голова районної ради обирається радою з числа її депутатів у межах строку повноважень ради таємним голосуванням. Голова районної ради в межах своїх повноважень видає розпорядження.

Питання про звільнення голови ради може бути внесено на розгляд ради на вимогу не менше третини депутатів від загального складу ради.

Голова районної ради:

  • скликає сесії ради, повідомляє депутатам і доводить до відома населення інформацію про час і місце проведення сесії ради, веде засідання ради;

  • представляє раді кандидатури на посаду заступника голови ради;

  • вносить раді пропозицію щодо утворення і обрання постійних комісій ради;

  • здійснює керівництво виконавчим апаратом ради;

  • підписує рішення ради, протоколи сесії ради;

  • веде особистий прийом громадян;

  • вирішує інші питання, доручені йому радою.

Заступник голови районної ради обирається радою у межах строку її повноваження з числа депутатів ради шляхом таємного голосування і здійснює свої повноваження до обрання заступника голови ради нового скликання, крім випадків дострокового припинення його повноважень.

Заступник голови ради працює у раді на постійній основі. На нього поширюється вимоги щодо обмеження сумісності його діяльності з іншою роботою, встановлені ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» для голови ради.

Президія (колегія) районної ради є дорадчим органом ради, який попередньо готує узгоджені пропозиції і рекомендації з питань, що передбачається внести на розгляд ради. Президія (колегія) ради може приймати рішення, що мають дорадчий характер.

Виконавчий апарат районної ради здійснює організаційне, правове, інформаційне, аналітичне, матеріально-технічне забезпечення діяльності ради, її органів, депутатів, сприяє зміцненню радою взаємодії і зв’язків з територіальними громадами, місцевими органами виконавчої влади, органами і посадовими особами місцевого самоврядування. Виконавчий апарат за посадою очолює голова ради.