Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мій звіт (4курс).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
419.84 Кб
Скачать

Соціально-економічний розвиток Ізяславського району 2008-2010рр.

2.1. Початок еконгомічного зростання в Ізяславському районі.

Економічне піднесення в районі розпочалося з 2000 року. Протягом наступних років відбулося закріплення тенденцій до стабільного зростання. Реалізація державної політики щодо комплексного розвитку регіону сприяла збереженню стабільної суспільно-політичної ситуації, дозволила отримати якісні зміни в економіці, соціальній та гуманітарній сферах.

В 2007 році обсяг промислового виробництва в районі становив 69,9 млн. грн. Темп росту до 2006 року – 95,6 %. Шість промислових підприємств наростили обсяги виробництва. Додатково отримано продукції на 5,9 млн. грн. П’ять підприємств зменшили обсяги виробництва на 7,6 млн. грн. Причина зменшення – зменшення обсягів виробництва цукровим заводом, який в структурі промислового виробництва району займає майже 50%.

В системі транспортного комплексу працює одне спеціалізоване автопідприємство, яке займається пасажирським перевезенням. Станом на 1 січня 2008 року із 91 населеного пункту району різними перевізниками охоплено 88 пунктів (окрім сіл Михайлівка, Новосілка, Стороничі). Функціонує 3 залізничних станції, через які виконуються залізничні перевезення вантажів та пасажирів, але вони не є самостійними юридичними особами і підпорядковані Козятинській (Вінницької області) дирекції залізничних перевезень.

Сьогоднішній стан доріг негативно впливає на безпеку руху автомобільного транспорту. Автомобільні дороги потребують негайного ямкового, а місцями і капітального ремонту. В межах Ізяславського району є 386,8 км доріг, які обслуговує філія „Ізяславський райавтодор”. В 2007 році філією виконано дорожніх робіт на суму 1864,1 тис.грн, в тому числі на утримання доріг використано 1030,8 тис. грн., поточний ремонт – 833,3 тис. грн.

У 2007 році продовжувала зберігатися позитивна тенденція зростання обсягів послуг зв’язку. Забезпечувався подальший розвиток телекомунікацій та мереж поштового зв’язку, впроваджуються новітні технології та нові види послуг зв’язку. Для вирішення проблем телефонізації, поступової ліквідації черги на встановлення телефонів, створення телекомунікаційної мережі сучасного рівня в Ізяславському районі функціонують 13 об’єктів ретрансляції сигналів мобільного зв’язку філії “Київстар-GSM”, “МТС”, завдяки чому район входить в зону покриття мобільним телефонним зв’язком.

Надання послуг проводового мовлення забезпечує 9 радіовузлів, що забезпечують радіомовлення в 91 населеному пункті. Значні експлуатаційні витрати на підтримку технічного стану мереж проводового мовлення при соціально-орієнтованих низьких тарифах роблять його збитковим.

Сільське господарство є однією з основних галузей в районі.

Для виконання комплексу весняно-польових робіт та для фінансової підтримки сільськогосподарського виробника проведено наступні заходи:

  • проведена робота з комерційними банками по залученню додаткових кредитних ресурсів, внаслідок чого сільгосппідприємствам надано кредитів на суму 2,6 млн. грн.;

  • залучені вільні кошти переробних підприємств в сумі понад 2,5 млн. грн.

На виконання заходів “Програми розвитку сільського господарства Ізяславського району на 2007-2011 роки ” з районного бюджету виділено кошти на поворотній основі в сумі 300,0 тис.грн.

В результаті проведеної роботи, комплекс весняно-польових робіт здійснено в кращі агротехнічні терміни. Посів ранніх ярих зернових культур сільськогосподарськими підприємствами проведено на площі 9,6 тис. га, цукрових буряків - на площі 2,3 тис. га. На 56% площ застосовувались інтенсивні технології вирощування зернових культур, 84% їх посіяно насінням "Еліта - III репродукція", 61% посівів захищені і оброблено засобами захисту рослин. В цілому по району одержано 64,8 тис. тонн зерна, в тому числі с/г підприємствами – 55,1 тис. тонн, що дало можливість, в основному, забезпечити продовольчі та фуражні потреби району, також провести розрахунки по оплаті праці, земельних паях.

На виконання програми „Цукор Ізяславщини 2006-2010 роки" вжито ряд організаційних заходів, спрямованих на тісну співпрацю товаровиробників з переробними підприємствами, розширенні посівних площ та забезпеченню інтенсивних технологій вирощування цукрових буряків. Завдяки цим заходам вдалося вийти на рівень урожайності цукрових буряків 498,6 цент/га та зібрати понад 128,1 тисяч тонн коренів, що становить 129,4% до прогнозованих.

По всіх категоріях господарств під урожай 2008 року посіяно 11,02 тис. га. озимих зернових культур та 5,5 тис. га. озимого ріпаку, що в 1,3 рази більше показників минулого року. У цілому з ріпаком засіяно 16,5 тис. га. озимих культур (на 5,9 тис. га більше минулого року). При посіві на кожен гектар озимих внесено по 39 кг. у діючій речовині мінеральних добрив, що у 1,56 рази більше, ніж у минулому році, 90% площ засіяно в оптимальні строки. Під майбутній посів ярих культур проведено зяблеву оранку на площі 17,9 тис. га., що дасть змогу в оптимальні строки провести комплекс весняно-польових робіт.

В галузі тваринництва всіма категоріями господарств вироблено 33,8 тис. тонн молока (темп росту до 2006 року – 100,3%). Сільськогосподарськими підприємствами зменшено виробництво молока на 17,8 %, м’яса – на 19.3 %. Зменшення зумовлено в основному за рахунок скорочення поголів’я ВРХ (на 25%), адже продуктивність тварин зросла (середньодобові прирости ВРХ – на 24,3 %, надій молока на корову – 14,3 %). У цілому по району заготовлено 22,9 тис. тонн силосу, 3,2 тисяч тонн сіна, 11,25 тис. тонн сінажу, усього 25,2 кормових одиниць на умовну голову.

У сільськогосподарському виробництві використовується понад 500 тракторів, 200 зернозбиральних комбайнів, шлейф самохідних та причіпних машин. За період з 1992 до 2006 року кількість техніки скоротилася більш як у два рази, наявна кількість тракторів і комбайнів не відповідає технологічній потребі, зокрема потреба у тракторах задовольняється лише на 70%, у зернозбиральних комбайнах - на 60-65 відсотків. Щорічно потрібно ремонтувати більше половини тракторів, практично всі зернозбиральні комбайни, майже всю ґрунтообробну та іншу сільськогосподарську техніку. Для забезпечення сільгосптоваровиробників технікою на рівні технологічної потреби та її періодичне оновлення потрібно щорічно 20 млн. грн. інвестицій, що дозволить замінити 15% наявних тракторів, зернозбиральних комбайнів і ґрунтообробних агрегатів. У 2007 році сільськогосподарськими підприємствами району закуплено 31 одиницю сільськогосподарської техніки на суму 7,2 млн. грн., в тому числі вітчизняного виробництва 14 одиниць на суму 506 тис. грн. Закуплено с/г техніки з частковою компенсацією - 7 одиниць, сума компенсації становить 58,5 тис. грн.

В цілому за 2007 рік вироблено валової продукції сільського господарства у порівнянних цінах 2005 року на суму 156,7 млн. грн., що на 15,4 млн. грн. (10,9%) більше ніж в 2006 році. Валової продукції рослинництва вироблено на 99,6 млн. грн. (63,7% в загальній масі), тваринництва – 56,8 млн. грн. (36,3%). Одержані грошові надходження від реалізації дали змогу виплатити поточну заробітну плату та погасити заборгованість з неї в загальній сумі 11 млн.грн., виплатити понад 3,1 млн. грн. орендної плати, частково розрахуватись з бюджетом і Пенсійним фондом України. Повністю вдалося погасити заборгованість з виплати заробітної плати на економічно активних підприємствах. На підприємствах банкрутах вона становить 32,0 тис. грн., яка найближчим часом буде ліквідована.

Мета Програми соціально-економічного та культурного розвитку Ізяславського району на 2008 рік - створення умов для поглиблення позитивних напрацювань в економіці, стимулювання економічної активності району та підвищення рівня життя населення.