Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технології соціальної роботи (Капська).doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
1.65 Mб
Скачать

Література.

1. Ковалев С.В. Психология современной семьи. — М., 1988.

2. Марковская И.М. Тренинг взаимодействия родителей с детьми. — СП6.,2000.

3. Минияров В.М. Психология семейного воспитания (диагностико-коррекционный подход). — М.; Воронеж, 2000.

4. Овчарава Р.В. Психологическое сопровождение родительства. — М., 2003.

5. Рогов Е.И. Настольная книга практического психолога: В 2кн. — 2-е изд. — М., 1998. — Кн. 2.: Робота психолога со взрослыми. Коррекционные приемы и упражнения.

Питання для самоперевірки.

1. Охарактеризуйте моделі допомоги сім'ї?

2. Охарактеризуйте рівні емансипації дітей від батьків?

3. Які психодіагностичні методики сімейних стосунків може викори­стовувати соціальний працівник у практичній роботі?

4. Які методи можуть використовуватися у груповій роботі з батьками?

3. Психолого-педагогічна допомога молодій сім'ї.

Соціальними психологами встановлено, що основними факторами пси­хологічної стійкості як для стабільного, так і для нестабільного суспіль­ства є певні індивідуально-психологічні особливості індивіду, його уста­новки та світовідчуття.

Отже, спеціаліст, що працює у сфері падання психолого-педагогічпої допомоги сім'ї, повинен враховувати різні психологічні стани і соціальне самопочуття представників різних поколінь. Знання психологічних особ­ливостей різних поколінь сприятиме побудові ефективних програм пси­холого-педагогічної корекції стосунків у сім'ї.

Зміни суспільної ідеології для населення СРСР виявились найпо­тужнішим стресовим фактором. Недоступна раніше свобода від жорст­ких соціальних, політичних, релігійних та економічних обмежень була потужним психологічним потрясінням. Тому старше покоління в умовах відкритого суспільства виявилось дезадаптованим, оскільки стиль повед­інки, що був адекватний для недавнього минулого, стає неадекватним через нові соціальні умови.

Молодому поколінню притаманні демократичніші погляди на більшість життєвих явищ. Формування їх особистості співпало з періодом перебу­дови, яка відкрила доступ для західної культури на простори СРСР. Різноманітність доступної інформації, що сприймалась ними певною мірою без свідомої ідеологічної, морально-етичної та естетичної корекції спри­яла становленню принципово нової генерації людей. Як зазначає Л.М. Юр'єва, "вони (тобто ті, кому зараз 15-20 років), на відміну від усіх поколінь радянських людей, які вірили у світле майбутнє, виховані на думці про те тому, що завтра може бути ще гірше, а може і зовсім не настати. Злидарство, мізерні зарплати батьків, соціальна нерівність ста­ли звичними атрибутами їхнього життя з раннього віку" [6, 80-81]. Пред­ставники цього покоління, як зазначає автор, більш схильні до різноман­ітних адикцій, деструктивних форм поведінки і депресій, ніж представ­ники більш старшого покоління, юність яких проходила у зовсім інших соціально-політичних і соціокультурних умовах.

Проблема полягає в тому, що батьки, навіть після укладання шлюбу їхніми дітьми, продовжують бачити у своєму синові або дочці дитину, намагаються керувати подружжям, нав'язувати йому свою точку зору і нерідко втручаються у взаємостосунки молодих.

Нерідкі ситуації, коли, наприклад, молода дружина хоче бачити у своєму нареченому чоловіка, здатного вирішувати проблеми, що пов'я­зані із життєдіяльністю сім'ї. Але при спільному проживанні з батьками чоловік рідко може проявити свої ділові якості, тим паче, якщо його вичитують за найменші огріхи як поганого школяра. Інша ситуація — коли свекруха вважає своїм обов'язком навчити свою невістку "як треба жити".

Подібні проблеми постають, коли молодята проживають з батьками дружини. Молодий чоловік не відчуває себе хазяїном у домі, а мати і дочка не завжди можуть розмежувати "сфери впливу". Тому не менш важливою є підготовка самих батьків молодих.

Отже, виникають два питання: як сприяти гармонізації взаємин із молодим поколінням і зберегти крихту реалізму щодо дійсності старшо­му поколінню?

Ми вважаємо, що при побудові програм корекції взаємин молодого подружжя з батьками, слід враховувати такі два моменти:

— власне консультативна робота з молодою сім'єю;

— профілактична робота з батьками молодого подружжя.