Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_bileti_z_okhoroni_pratsi.doc
Скачиваний:
229
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
82.62 Mб
Скачать

Відповіді на білети з охорони праці

Білет №1

1. Зміст поняття охорони праці

Поняття «охорона праці» визначено статтею 1 Закону України «Про охорону праці». Охорона праці – це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження життя, здоров'я і працездатності людини в процесі трудової діяльності.

Головною метою охорони праці є створення на кожному робочому місці безпечних умов праці, умов безпечної експлуатації обладнання, зменшення або повна нейтралізація дії шкідливих і небезпечних виробничих факторів на організм людини і, як наслідок, зниження виробничого травматизму та професійний захворювань.

Мета вивчення предмету – дати учням знання щодо загальних питань законодавства з охорони праці, виробничої санітарії, пожежної безпеки, електробезпеки, гігієни праці, способів надання першої допомоги потерпілим при нещасних випадках, аваріях.

Програма складається з шести розділів:

1. Правові та організаційні основи охорони праці.

2. Основи безпеки в галузі.

3. Основи пожежної безпеки.

4. Основи електробезпеки.

5. Основи гігієни праці та виробничої санітарії.

6. Надання першої допомоги потерпілим при нещасних випадках.

2. Техніка безпеки при роботі на підмостках та риштуваннях

Роботи на висоті пов’язані із підвищеною небезпекою, тому працівники мають бути дуже обережними під час виконання цих робіт. Учні професійно-технічних навчальних закладів допуска­ються до роботи на висоті, якщо вони досягли 17 років, за умови постійного нагляду за ними майстра або бригадира.

Риштування, помости та інші пристосування для виконання робіт на висоті мають бути інвентарними, виготовлятися за ти­повими проектами і відповідати вимогам ГОСТ 24258—88. Риш­тування і поміст приймає в експлуатацію спеціальна комісія, призначена наказом по будівельно-монтажній організації. Акт приймання затверджує головний інженер цієї організації, після чого на риштуванні чи помості можна починати роботу.

Навантаження на настили риштувань, помостів і вантажопід­йомних майданчиків не повинні перевищувати встановлених проектом допустимих значень. Скупчення на настилах людей в одному і тому самому місці не допускається.

Будівельні роботи на висоті понад 1,5 м виконують із помостів або столиків, а на висоті понад 4 м — з риштувань. У місцях під­йому людей на риштування влаштовують плакати із зазначен­ням величини та схеми розміщення навантаження.

Робочі місця, розміщені над землею вище ніж 1 м, обгороджу­ють поруччям заввишки не менш як 1 м і з бортовою дошкою зав­вишки 15 см. Поруччя, дошки поруччя прибивають тільки із внутрішнього боку стояків. Ширина настилу на риштуваннях і помостах для виконання штукатурних робіт має бути не менше ніж 1,5 м, а для малярних — не менш як 1 м. Висота проходів на риштуваннях становить не менше ніж 1,8 м. Відстань від краю настилу до стіни під час виконання зовнішніх робіт не повинна перевищувати 15 см, а внутрішніх — 10 см. Зазор між стіною бу­динку і робочим настилом риштувань або помостів не повинен бути більшим за 15 см. Дерев’яні елементи риштування або по­мосту виготовляють з якісних обрізних дощок не нижче від дру­гого сорту. Дошки або щити з’єднують внапусток лише по їхній довжині, а кінці їх мають лежати на опорах і перекривати їх не менше ніж на 20 см у кожний бік. Забороняється укладати робо­чі настили на випадкові опори. Взимку настил риштування очищають від снігу та льоду і посипають піском або шлаком. Під час грози і швидкості вітру понад 15 м/с роботу на риштуваннях припиняють. Підвісні струнні риштування можна експлуатувати тільки після випробування їх статичним навантаженням, що пе­ревищує розрахункове на 20 %, і динамічним навантаженням, збільшеним на 10 %. Колиски повинні мати суцільний настил без щілин з бортовою дошкою не менше ніж 15 см. По периметру колиски встановлюють міцне закріплене поруччя заввишки не менш як 1,2 м. До початку роботи з колиски перевіряють канат і гальмовий пристрій лебідки.

Білет №2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]