Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_bileti_z_okhoroni_pratsi.doc
Скачиваний:
233
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
82.62 Mб
Скачать

1. Техніка безпеки при роботі з електрифікованими інструментами

Необхідно систематично оглядати інструменти, перевірити, ремонтувати, заточувати у спеціальних майстернях. До роботи з таким інструментом допускаються робочі, які пройшли навчання.

Правила: важкі механізовані інструменти застосовуються з балансирними підвісками або іншими пристосуваннями, які полегшують роботу, маса інструменту до 8 кг, установку у патрон, витягування із патрона проводити після зупинки та відключення інструменту.

Забороняється працювати механізованим інструментом із приставних драбин. При перенесені інструменту – відключати. Не залишати включеним інструмент без нагляду. Зберігати у сухих приміщеннях.

Для електроінструменту: в дощ та сніг робота забороняється. Мокрі та замерзлі деталі не оброблять. Один раз на місяць перевіряють на відсутність замикання на корпус, якість проводів, забороняється підключати до мережі скручуванням проводів, робітник має мати індивідуальні засоби захисту.

Аналіз нещасних випадків на будівництві засвідчує, що електротравматизм становить близько 1 % від загальної кількості їх. Проте серед нещасних випадків із смертельними наслідками електротравмам належить до 40 %, ось чому на виробництві має бути створена належна електробезпека.

Електробезпека — це система організаційних і технічних заходів і засобів, які забезпечують захист людей від шкідливого і небезпечного впливу електричного струму, електромагнітного поля, електричної дуги і статичної електрики. На будівництві найчастіше трапляються випадки впливу електричного струму під час роботи з електромашинами, електрообладнанням і елек­троустановками. Дія електричного струму на організм людини супроводжується зовнішнім ураженням тканин та органів у ви­гляді механічних ушкоджень, опіків, електричних знаків і електрометалізації шкіри. Проходячи через організм людини, елект­ричний струм спричинює порушення фізико-хімічного складу крові, мимовільне скорочення м’язів, серйозний функціональний розлад організму, а іноді призводить до смерті.

Ступінь ураження організму електричним струмом найча­стіше залежить від таких чинників:

  • сили струму, що проходить через тіло людини;

  • тривалості його дії;

  • шляху проходження через тіло;

  • індивідуальних особливостей організму людини;

  • стану приміщення, в якому експлуатується електроуста­новка;

  • площі контакту людини із струмопровідними частинами.

Сила дії електричного струму залежить від напруги. Чим ви­ща напруга, тим більша можливість ураження струмом. Струм силою 0,1 А вважається смертельним для людини. Слід урахову­вати, що більшість електричних машин на будівництві працю­ють від напруги 220 або 380 В, що дуже небезпечно. Низьку на­пругу (не більше ніж 42 В) застосовують для живлення електроприймачів невеликої потужності: ручного електрифікованого ін­струменту, переносних ламп, ламп місцевого освітлення, сигна­лізації. Умовно безпечною є напруга 12 В, але залежно від сили струму, опору організму, терміну дії, умов виробництва та на­вколишнього середовища ця напруга може стати небезпечною.

До роботи з електрикою допускаються особи віком від 18 ро­ків, відповідних кваліфікаційних груп з електробезпеки і з офор­мленням наряду-допуску. Вони проходять медичний огляд при влаштуванні на роботу і періодично один раз на рік у разі обслу­говування діючих електроустановок. Учні, які проходять вироб­ничу практику і не досягли 18-річного віку, працюють з елект­рикою під постійним наглядом кваліфікованого працівника про­тягом обмеженого часу, визначеного навчальним планом. Конт­роль за електробезпекою на будівельних об’єктах у кожній буді­вельній організації здійснює відповідальний інженерно-техніч­ний працівник.

Для забезпечення електробезпеки на будівельному майдан­чику використовують захисне заземлення, занулення, низьку напругу, захисне відімкнення, ізоляцію струмопроводів, огороджувальні пристрої, попереджувальну сигналізацію, блокування і знаки безпеки, а також засоби захисту та запобіжні пристрої. Спеціальними засобами індивідуального захисту є боти, калоші, килимки, ізольовані підставки, інструмент з ізольованими руч­ками, спеціальні рукавиці, захисні каски тощо.

Під час роботи з електромеханізмами учні повинні дотриму­ватись таких правил:

  • до початку роботи надати належного вигляду спецодягу та іншим засобам індивідуального захисту;

  • уважно оглянути машину (механізм), ізоляцію проводів, заземлити корпус;

  • до вмикання машини в електричну мережу перевірити справність струмопровідного кабелю з’єднання; кабель має бути захищений від випадкових пошкоджень;

  • не допускати під час роботи перегрівання електродвигуна;

  • у процесі роботи перевіряти, щоб не було натягнення і знач­них вигинів, а також перекручування струмопровідного кабелю;

  • працюючи у вологих місцях, користуватися гумовими рука­вицями, чобітьми, діелектричними килимками;

  • здійснювати ремонт тільки після зупинення інструмента і вимикання його з розетки;

  • під час роботи переносні інструменти тримати за ручки;

  • відходячи від робочого місця, не залишати інструмент, увімкнений в електричну мережу;

  • працюючи на висоті, не користуватися приставними драби­нами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]