Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Резнік.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
7.7 Mб
Скачать

2.2. Методика виконання роботи

Метою роботи є аналіз відтворних властивостей корів в умовах ЗАТ ПК ''Поділля'' Філія ''Заболотне'' с. Заболотне Крижопільського району Вінницької області.

З цією метою оцінено корів поголів'ям 60 голів, української чорно-рябої молочної породи.

Для виконання завдання по темі були використані матеріали зважування тварин при народженні, в 6, 12 місяців, при осіменінні і при отелі (кг), за якими проаналізовую зміну інтенсивності абсолютних і середньодобових приростів від народження до отелу (кг, г).

Проводимо оцінку корів за тривалістю сухостійного періоду і тривалістю тільності, з метою вивчення росту дочок в ембріональний і постембріональний періоди, досліджуючи при цьому зміну живої маси від народження до отелу, враховуючи також молочну продуктивність повновікових корів. Виходячи з вибраних даних проводимо оцінку впливу тривалості тільності і сухостою матерів на розвиток і продуктивність дочок.

Для обрахунку основних показників (середнє арифметичне (Х), середнє квадратичне відхилення ( ), похибку середнього арифметичного (Sх )), було використано біометричну обробку даних за методикою В.С. Патрова.

На основі одержаних результатів обґрунтовано висновки і пропозиції виробництву по відтворних властивостях корів.

РОЗДІЛ 3

АНАЛІЗ ВІДТВОРНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ КОРІВ

(АНАЛІТИЧНО-ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА)

3.1. Оцінка корів за тривалістю тільності

Для оцінки корів за тривалістю тільності проаналізуємо представлені в таблиці 6 матеріали, які характеризують стадо корів української чорно-рябої молочної породи за тривалістю плодоношення.

Таблиця 6

Характеристика корів стада української чорно-рябої молочної породи за тривалістю ембріонального розвитку теличок

Групи тварин за тривалістю тільності

Кількість голів

Тривалість тільності, днів

В % до середнього

Коротка

20

275,5 ± 0,72

96,7

Середня

20

285,3 ± 0,72

100,2

Подовжена

20

293,2 ± 0,69

103,0

Всього

60

284,7 ± 2,90

100,0

З даних таблиці 6 видно, що кількість корів в стаді складає 60 голів, за тривалістю плодоношення вони були поділені на 3 групи (менше 280 днів, 281-290 днів, більше 291 дня). В днях це складає від 270 до 296 днів, у відсотках різниця коливається від – 3,3 до 3 %. В середньому тривалість періоду ембріонального розвитку склала 285 днів, що є закономірною величиною тривалості тільності для великої рогатої худоби.

З матеріалу таблиці 7 видно, що при народженні найбільшу живу масу мали телички від корів ІІІ групи, тобто з подовженим терміном вагітності, вони мали масу 33 кг , тоді як телички від корів з короткою тривалістю вагітності (І група) важили лише 30 кг. Але з віком виявилось, що скороспілі телички мають високу інтенсивність росту, і вже в 6 місяців їх жива маса перевищувала пізньоспілих на 2 кг і в 12 місяців ця різниця сягає 2 кг (в середньому).

Таблиця 7