Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Резнік.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
7.7 Mб
Скачать

Реферат

Резнік Тетяна Василівна. Аналіз відтворних властивостей корів в умовах ЗАТ ПК ''Поділля'' Філія ''Заболотне'' с. Заболотне Крижопільського району Вінницької області. Напрям підготовки 6.090 120. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. - Вінниця: ВНАУ, 2010. - 61 с.

Табл. 20, бібл. 23, рис. 9.

Аналіз існуючих технологій на господарстві наглядно демонструють шість фотокарток.

Об'єктом дослідження є відтворні властивості корів.

Предметом є вивчення впливу тривалості тільності матерів на ріст, розвиток і молочну продуктивність дочок.

Метою дослідження є виявлення впливу тривалості тільності і сухостою у матерів на постембріональний ріст, розвиток і продуктивність дочок.

Перелік умовних позначень

абсол. прир. - абсолютний приріст

в % до сер. - в % до середнього

в 6 міс. - в 6 місяців

до 30 дн. - до 30 днів

осім. - осіменіння

при народж. - при народженні

сер. доб. прир. - середньодобовий приріст

ВСТУП

Серед різних галузей тваринництва перше місце за кількістю та різноманітністю своєї продукції займає скотарство. Молоко та м’ясо великої рогатої худоби, як у натуральному так і в переробленому вигляді відзначаються високою поживністю і являються найважливішими продуктами харчування для населення.

У нашій країні є необхідний потенціал для розвитку галузі скотарства, який здатний задовольняти потребу населення в молоці та яловичині. Виведено нові молочні породи великої рогатої худоби (українську червоно-рябу молочну, українську чорно-рябу молочну), внутрішньопородні типи з рівнем продуктивності в окремих стадах 5000 - 7000 кг молока від корови за рік.

Останнім часом в Україні складаються сприятливі бізнесові передумови для динамічного розширеного розвитку молочного скотарства, який вже передбачено затвердженою Кабінетом Міністрів "Державною цільовою програмою розвитку українського села на період до 2015 року" і "Галузевою програмою розвитку молочного скотарства України до 2015 року". Зазначені у цих документах заходи спрямовані на поступове збільшення чисельності високопродуктивних молочних корів у сільськогосподарських підприємствах і фермерських господарствах на 2015 рік до 1,7-1,9 млн. голів шляхом власного відтворення і закупівлі ремонтних телиць за межами України.

Розвиток галузі скотарства, як і будь-якої іншої, неможливий без підвищення продуктивності і прискореного відтворення тварин.

В Україні накопичений чималий досвід досягнення високих показників відтворної здатності та продуктивності сільськогосподарських тварин. Адже, лактація є побічним процесом отелення, тому прибутковість молочної ферми залежить від здатності корів до відтворення.

Могутніми методами відтворення тварин стали штучне осіменіння і тривале зберігання сперми плідників і ембріонів корів, біотехнологія.

Підвищення продуктивних якостей і удосконалення корисних біологічних властивостей сільськогосподарських тварин неможливі без глибоких знань закономірностей їх індивідуального розвитку. Цьому надавали велике значення багато дослідників, які присвятили свою наукову діяльність всебічному вивченню даної теми.

В останній час в зв’язку з бурхливим розвитком молекулярної біології увага до питань онтогенезу знов відродилась, і на основі таких наук, як біохімія, біофізика, генетика проблема індивідуального розвитку отримує подальше вдосконалення.

Об'єктом дослідження є корови, дочки, ріст, механізми, продукція.

Предметом є вивчення впливу тривалості тільності матерів на ріст, розвиток і молочну продуктивність дочок, технологія годівлі, відтворення, первинна обробка молока.

Метою роботи є аналіз відтворних властивостей корів в умовах ЗАТ ПК ''Поділля'' Філія ''Заболотне'' с. Заболотне Крижопільського району Вінницької області.