Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Резнік.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
7.7 Mб
Скачать

3.5. Аналіз технології годівлі корів

Реалізація генетичного потенціалу тварин можлива тільки при оптимальних умовах годівлі і утримання. Контроль повноцінності годівлі дійних корів здійснюють за продуктивністю станом здоров'я, відтворними якостями. Насамперед контролюють рівень молочної продуктивності окремої корови чи групи тварин за певний період. У нормальних умовах годівлі та утримання повновікових корів не повинно бути різких, скачкоподібних змін у надоях як протягом лактації, так і порівняно з попереднім роком.

Балансують раціони за протеїном, мінеральними речовинами, вітамінами відповідно до деталізованих норм годівлі сільськогосподарських тварин.

У літній період годівлю корів організують з використанням культурних пасовищ, що сприятливо впливає на збереження здоров'я і відтворювальні функції високопродуктивних тварин. Встановлено, що негативний вплив кормових перебоїв, особливо в перехідні періоди міжсезоння, можна істотно послабити за рахунок збільшення в раціонах кількості сіна і сінажу, включення в них відсутніх макро- і мікроелементів та вітамінів. Удосконалено технологічні прийоми використання зрошуваних культурних пасовищ: експериментально обґрунтовано, що в літню годівлю високопродуктивних корів повинна включати як пасовищну траву, так і корм зеленого конвеєра, багатий цукром (зелена маса пшениці, кукурудзи, суданки, коренеплоди, баштанні тощо).

Потреба корів в елементах живлення залежить від цілого ряду факторів, основними з яких є порода, породність, жива маса, вік і вгодованість корови, її молочна продуктивність, хімічний склад молока (вміст жиру, білку та ін.), період та тривалість лактації.

Всі корми даного господарства досліджуються в лабораторії по кормах м. Вінниці. На корову заготовлюється 56 ц корм. од. на рік. В зимовий період структура раціону має такий вигляд: концентровані корми - 37-40 %; грубі – 25 %;соковиті – 35 %.

На рік планується на одну корову така кількість корму, ц: сіно - 6,6; сінаж - 10; силос - 24; концентровані корми - 25; зелені корми - 25.

Високопродуктивним коровам в період роздою раціон складають з розрахунку на 1 л молока: 1 корм. од., 300 г - концентрованих кормів і 100 г - соняшникової макухи. Добову норму концентрованих кормів розподіляють високопродуктивним коровам на шість даванок, решті - тричі на добу.

Приклад раціону для дійної корови наведено в додатках. Раціон розрахований на зиму (дод. З), його аналіз (дод.За) і на літо (дод. К), його аналіз (дод. Ка), відповідно до норм при добовому надої 21 кг молока і живій масі корови 600 кг. Враховуючи період роздою, норму збільшено на 4 кормові одиниці.

3.6 Аналіз технології відтворення

Інтенсивне ведення скотарства нерозривно пов'язане з високим рівнем відтворення поголів'я.

В даному господарстві осіменіння проводиться техніком штучного осіменіння на спеціально обладнаному пункті. Приміщення пункту штучного осіменіння, обладнання і територія біля нього утримуються в чистоті. У тамбурі встановлений дез'ящик. Технік штучного осіменіння працює в спецодязі. На пункті наявні всі необхідні прилади для визначення активності сперми, а також реактиви для проведення штучного осіменіння.

При відборі корів і телиць для осіменіння, основною ознакою охоти є рефлекс нерухомості. Корів і телиць осіменяють двічі в одну охоту: перший раз після виявлення тварини в охоті та другий - через 10-12 год при її наявності. Корів осіменяють перед доїнням або через 2-3 год після нього. Більш ефективним є осіменіння корів увечері перед доїнням, тому що овуляція відбувається вночі.

Закріплення бугаїв за стадом самок даного господарства проводиться від тульчинського племзаводу. Племінна цінність даних бугаїв висока, продуктивність матерів 8000-12000 кг молока за лактацію.

Штучне осіменіння - це введення сперми в статеві шляхи самки за допомогою спеціальних інструментів.

На господарстві штучне осіменіння проводять двома способами: ректо- цервікальним (з ректальною фіксацією шийки матки) та мано-цервікальним, при цьому способі сперму вводять у шийку матки за допомогою поліетиленової ампули чи зоошприца, без застосування піхвового дзеркала.

Кількість осіменінь по господарству дуже варіює від одного до трьох-чотирьох. При цьому відсоток запліднення складає - 68, перегул - 32.

Середня тривалість по стаду: - тільність – 286 днів; - сервіс- період – 63-80 днів; - сухостійний період – 45-65 днів; - між отельний – 365-370 днів.

Отже, відтворення тварин в даному господарстві на належному рівні і становить:

  • кратність осіменінь – 2-3;

  • вихід телят на 100 корів – 97-102 %.