Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Резнік.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
7.7 Mб
Скачать

3.4. Механізація і автоматизація виробничих процесів на фермі

Дослідження і практика підтверджують, що ферми, на яких застосовується комплексна механізація й автоматизація виробництва, більш ефективні, ніж ті на яких досі всі виробничі процеси виконуються руками працівників.

В господарстві прив'язне утримання корів (рис. 4). Система прив'язного утримання молочної худоби, що формувалась в процесі одомашнювання тварин, сторіччями була спрямована на створення найбільш оптимальних умов утримання і годівлі корів, щоб розвивати і використовувати їхні потенційні можливості для одержання високих надоїв молока.

Рис. 4 Прив'язне утримання корів

При утриманні на прив'язі худоба перебуває взимку в приміщеннях з обов'язковим моціоном, а влітку корови випасаються та знаходяться на вигульних майданчиках (рис. 5).

Рис.5 Вигульні майданчики для щоденного моціону корів

Годують корів із годівниць три рази на день. Роздача кормів вручну. Підвозять корми влітку з поля через вагу на кормовий майданчик трактором, а в корівник завозять підводами і роздаються вручну кожній корові.

У процесі виробництва молока питна вода є важливим компонентом раціону, при нестачі якої надій падає в той же день. Тому для ефективного виробництва молока необхідно забезпечити регулярне механізоване і автоматизоване постачання води для напування тварин.

Корови забезпечені як літом так і зимою питною водою. Напування корів автоматизоване при допомозі індивідуальних напувалок марки ПА-1А (рис. 6). Автонапувалка ПА-1А (табл. 17) складається з чаші, важеля, підчепленого до осі у кронштейні, косинця, в якому встановлені клапан, сідло та гумовий амортизатор. Косинець закривається кришкою.

Таблиця 17

Технічна характеристика автонапувалки

Показники

ПА-1А

Місткість чаші, л

2

Кількість місць для напування

1

Обслуговує голів

2

Пропускна здатність клапанного механізму, л/хв.

5-26

Робочий тиск води в мережі, кПа

40-196

Зусилля натискання на важіль, Н

24,5

Маса, кг

6

Рис. 6 Автонапувалка ПА-1А

Прогресивним способом є машинне доїння корів. Праця операторів полегшується, стає продуктивнішою, а собівартість молока знижується.

В даному господарстві доїння здійснюється на лінійній установці марки ДАС-2Б (табл. 18), що призначена для доїння корів у стійлах корівника у переносні відра (рис. 7), які укомплектовані доїльними апаратами ДАС-2М '' Майга''(табл. 19).

Таблиця 18

Технічна характеристика доїльної установки

Показники

ДАС-2Б

Обслуговує, голів

100

Кількість майстрів машинного доїння, чол.

2

Кількість апаратів, з якими одночасно працює один оператор

2

Продуктивність оператора, голів/год

15

Робочий вакуум, кПа

48

Основним робочим органом доїльного апарата є доїльні стакани з гумовими трубками, що одягаються на дійки вимені. Під дією перемінного вакууму, що створюється в системі, молоко видоюється у доїльне відро.

Таблиця 19

Технічна характеристика доїльного апарату

Показники

ДАС-2М '' Майга''

Коротка характеристика

Двотактний з постійним підсмоктуванням повітря в колектор

Вакуум метричний тиск, кПа

48

Частота пульсацій за хв.

80±5

Витрати повітря, м3/год

загальні

2,4

колектором

0,3

Маса підвісної частини, кг

2,85

Рис. 7 Доїльні апарати ДАС-2М '' Майга''

Під час доїння треба створити спокійні умови для корови. Будь-які різкі подразники (голосна розмова, несподіваний стукіт, підмивання вимені холодною водою, порушення часу доїння й ін.) гальмують молоковіддачу і, як наслідок, не повне видоювання корів.

Своєчасне прибирання тваринницьких приміщень та видалення гною, ефективне використання його - одна з найважливіших сільськогосподарських проблем, значення якої зростає залежно від укрупнення ферм, удосконалення їх технічного оснащення, підвищення вимог до санітарно-гігієнічних умов утримання тварин, а також до якості продукції, що виробляється.

Для прибирання гною на даній фермі використовують транспортер ТСН-3Б (табл. 20), який має розбірний ланцюг із шарнірним кріпленням скребків, яке сприяє очищенню скребків від гною.

Таблиця 20

Технічна характеристика гноєтранспортера

Показники

ТСН-3Б

Кількість тварин

100-110

Подача маси за одиницю чистого часу, т/год

4,5

Маса, кг

2450

Встановлена потужність, кВт

5,5

Швидкість руху ланцюга транспортера, м/с:

горизонтального

0,18

похилого

0,72

Крок скребків

транспортера, м:

горизонтального

1,00

похилого

0,50

Трудомісткість монтажу, люд.-год

60

При використанні автоматизованої системи прибирання гною корови утримуються в чистоті, стійло завжди чисте і сухе, а працівники ферми звільнені від важкої і неприємної роботи по прибиранню гною.

Впровадження нових технологічних і організаційних рішень з одночасним використанням високоефективних механізмів та обладнання, забезпечує значне підвищення рівня продуктивності молочного скотарства, значно підвищує продуктивність праці.

Більшість виробничих процесів на даному господарстві механізовано, що знижує собівартість виробленої продукції і підвищує її якість.