Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зміст.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
44.35 Кб
Скачать

3. Облік основних засобів та інших малоцінних необоротних активів.

Методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про основні засоби визначено в Положенні (стандарті) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби».

Основні засоби – це матеріальні активи, які підприємство утримує з метою витрачання їх в процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративно і соціально-культурних функцій, очікуваний термін корисного використання котрих більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік). Для обліку основних засобів використовується тільки один критерій - термін служби більше одного року.

Об'єкт основних засобів визнається як актив, якщо існує ймовірність того, що підприємство отримає в майбутньому економічні вигоди від його використання та вартість його може бути достовірно визначена.

Завданнями обліку основних засобів є:

  • контроль за їх наявністю і збереженням з моменту придбання до моменту вибуття шляхом забезпечення отримання документально обгрунтованих даних про наявність та рух основних засобів по місцях знаходження (експлуатації), а в необхідних випадках і в розрізі осіб, відповідальних за їх збереження;

  • своєчасне і правильне оформлення документів, які відображають надходження, переміщення і вибуття основних засобів;

  • своєчасне і достовірне нарахування зносу (амортизації) основних засобів;

  • правильне відображення витрат, пов'язаних з поліпшенням основних засобів, підтриманням їх у робочому стані;

  • достовірне і своєчасне відображення результатів від реалізації об'єктів основних засобів;

  • виявлення зайвих, не використовуваних і неефективно використовуваних об'єктів основних засобів і виробничих площ.

Одиницею обліку основних засобів є кожен об'єкт. Регістром аналітичного обліку основних засобів є інвентарна картка обліку основних засобів форми ОЗ-6. У неї записуються інвентарний номер, присвоєний надійшовшому об'єкту основних засобів по порядкової-серійної системі, його назва, первісна вартість, місце експлуатації та коротка характеристика. Інвентарні картки реєструються в Опису інвентарних карток форми ОЗ-7. Закріплення об'єкта за матеріально відповідальною особою та місцем експлуатації проводиться в Списку основних засобів форми ОЗ-9. Він ведеться в 2-х примірниках.

Прийом в експлуатацію об'єктів основних засобів здійснюється комісією, призначеною керівником підприємства. Вона складає Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів форми № 03-1. У ньому вказується коротка характеристика об'єкта, його місцезнаходження, рік випуску (споруди), дата введення в експлуатацію, результати випробування, відповідність технічним умовам. До акта додається технічна документація, відносна до даного об'єкта. Акт складається на кожен об'єкт окремо.

Внутрішнє переміщення основних засобів (з цеху в цех, з запасу в експлуатацію) оформляється Актом приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів форми № 03-1, що складається у двох примірниках. Операції ліквідації оформляються Актом на списання основних засобів форми ОЗ-3, а автотранспортних засобів - Актом на списання автотранспортних засобів форми ОЗ-4.

Синтетичний облік основних засобів згідно з Планом рахунків ведеться на рахунку 10 «Основні засоби», який призначений для обліку наявності і руху як власних основних засобів, так і отриманих на умовах фінансової оренди, а також орендованих цілісних майнових комплексів, які входять до складу основних засобів.

П (С) БО 7 «Основні засоби» визначає амортизацію як систематичний розподіл амортизованою вартістю необоротних активів протягом терміну їх корисного використання (експлуатації). Об'єктом амортизації є основні засоби, що мають обмежений строк корисного використання. Амортизація об'єктів основних засобів нараховується виходячи з нового строку корисного використання, починаючи з місяця, наступного за місяцем зміни строку корисного використання.

Нарахування амортизації починається з місяця, наступного за місяцем, в якому об'єкт основних засобів визнається активом, і припиняється, починаючи з місяця, наступного за місяцем вибуття об'єкта основних засобів. На період реконструкції, модернізації, добудови й консервації нарахування амортизації основних засобів призупиняється.

Для нарахування амортизації підприємства можуть застосовувати: прямолінійний метод, метод зменшення залишкової вартості, метод прискореного зменшення залишкової вартості, кумулятивний метод, виробничий метод, податковий метод. На даному підприємстві ТОВ «Укрспецмонтаж» використовують виробничий метод.