Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц_я 14Ф_нансова та кредитно-грошоваСистема13...rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
239.9 Кб
Скачать

2. Бюджетна система. Бюджетний дефіцит і державний борг.

Най важливішу роль з-поміж державних фінансів відіграє бюджет.

Державний бюджет – це відносини власності між державою, з одного боку, фізичними та юридичними особами – з іншого, з приводу вилучення (привласнення) частини необхідного та додаткового доходу й розподілу його відповідно до функцій держави (схема 14.2).

З погляду речового змісту державний бюджет є річним планом акумуляції державних доходів та їх витрат згідно з вимогами закону про бюджет. Як частина фінансів, бюджет виконує розподільчу та контрольну функції. Перша полягає в акумуляції грошових коштів в руках держави та їх використання для виконання загальнодержавних, регіональних та місцевих функцій. Контрольна функція бюджету виявляється в контролі за фінансовим забезпеченням програми соціально-економічного розвитку країни на кожний рік, за ефективністю державного регулювання економіки Бюджетна система – сукупність усіх бюджетів країни в їх взаємодії.

На державний бюджет покладаються функції оборони, управління народним господарством зовнішні зв’язки держави, охорона кордонів, пошта, зв’язок, залізниці, грошовий обіг та ін. Зростає роль центрального бюджету в розвитку освіти, охорони навколишнього середовища, соціального забезпечення, у перерозподілі національного доходу тощо.

На місцеві бюджети покладається функція розвитку комунального господарства, будівництво певних об’єктів економічної та соціальної інфраструктури, розвиток охорони здоров’я, освіти.

Структура бюджету країни характеризується насамперед двома головними взаємопов’язаними складовими: доходами і видатками.

Державні доходи – це виражені у грошовій формі відносини власності (привласнення) між державою та юридичними й фізичними особами в процесі вилучення державою частини необхідного продукту.

Джерелом державних бюджетів є такі види податків: подохідний податок, податок на прибутки компаній, акцизи, митні збори, доходи від державних позик, які випускає центральний уряд, а також доходи від об’єктів державної власності, державної торгівлі. Окремий вид доходів державного бюджету – внески до держаних фондів соціального страхування, пенсійний та інші фонди. Доходи місцевих бюджетів формуються за рахунок окремих податків (здебільшого майнового), від муніципальної власності (наприклад, ренти від будинків),окремих акцизів, випуску позик, що розміщуються через фінансові інститути (банки, страхові компанії та ін.) тощо.

Бюджетний дефіцит і державний борг.

Стан бюджету може характеризуватися балансом прибутків і витрат, перевищенням прибутків над витратами або, навпаки. Перевищення прибутків над витратами (профицит) означає надійну фінансову стабільність.

Дефіцит бюджету – перевищення витрат державного бюджету над його прибутками. Виникнення і зростання дефіциту бюджету обумовлене економічними кризами, мілітаризацією економіки, веденням війн, економічною нестабільністю, зростанням заборгованості місцевих бюджетів, безконтрольним зростанням інших витрат із бюджету.

Бюджетний дефіцит покривають за рахунок державних внутрішніх і зовнішніх позик, а також грошової емісії. Постійне накопичення заборгованості уряду перетворюється на державний борг (схема 14.3).

Структурними елементами такого боргу є внутрішній (заборгованість держави своїм власникам) і зовнішній борг (заборгованість держави іноземним країнам, міжнародним фінансово-кредитним організаціям і іноземним громадянам), короткостроковий (до 1 року), середньостроковий (від 1 до 5 років) і довгостроковий (понад 5 років) борг. Загрозливим для стабільності економічної системи є перевищення державним боргом ВВП більш як у 2 рази.

Для керування державним боргом, зокрема для його зниження, удадуться до таких заходів: сплата за рахунок золотовалютних резервів, його консолідація (зміна умов позик – наприклад, перетворення короткострокових на довгострокові), конверсія (дозвіл держави на придбання іноземними кредитами частини цінних паперів, майна; викуп короткострокових зобов’язань через випуск нової довгострокової позики під вищий відсоток); надання нових кредитів міжнародними фінансово-кредитними організаціями й ін.

Державний борг і державний дефіцит взаємозалежний: при наявності дефіциту виникає борг, і чим длительнее є термін дефіциту бюджету, тим великим стає борг держави.

Не випадково в загальновживаному значенні державний борг розглядається як сума всіх непогашених дефіцитів державних бюджетів країни.