Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц_я 14Ф_нансова та кредитно-грошоваСистема13...rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
239.9 Кб
Скачать

5. Кредитно-грошова політика України.

Під грошово-кредитної політикою держави розуміється сукупність мір економічного регулювання грошового обігу і кредиту, спрямованих на забезпечення стійкого економічного росту шляхом впливу на рівень і динаміку інфляції, інвестиційну активність і інші найважливіші макроекономічні процеси, найважливіший метод державного регулювання суспільного відтворення. Вона проводиться Центральним банком (Національним банком України), що регулює грошову емісію, полегшує або утрудняє на приватну інвестиційну активність, динаміку споживчого попиту, рівень цін.

До основних інструментів кредитно-грошової політики ставляться:

  1. Операції на відкритому ринку;

  2. Зміна дисконтної ставка (дисконтна політика);

  3. Зміна норми обов’язкових резервів.

Активно використовуються операції на відкритому ринку, що проводить Національний банк України (НБУ) із державними цінними паперами. Так, для недопущення невиправданого розвитку економіки, що намітилося, необхідно зменшення (стиск) грошової маси. Національний банк продає урядові облігації населенню і комерційним банкам під привабливий відсоток. Частина грошей вилучаються, мультиплікативне скорочення обсягу кредитних грошей, а виходить, і грошової маси, що циркулює. Процентна ставка при цьому зростає, а ділова інвестиційна активність знижується. Можлива також і обернена ситуація.

НБУ маніпулює дисконтною ставка, що визначає розмір плати за позички, що НБУ надає комерційним банкам. НБУ може понизити дисконтну ставку, очікуючи підвищення зацікавленості в одержанні позичок із боку комерційних банків, збільшуючи їхню активність у наданні кредитів і в кінцевому рахунку збільшення пропозиції в економіці. Слідством буде зниження процентної ставки по кредитах комерційних банків, супроводжуються ростом інвестиційної активності в країні.

Підвищення дисконтної ставка НБУ викладає скорочення можливостей у наданні кредитів комерційним банком, скорочення грошової маси, пропозиції грошей, ставка відсотка повинна підвищитися, інвестиційна активність знизиться.

Рідше використовуються зміна норми обов’язкових резервів. Підвищення даної норми знижує надлишкові резерви, а тим самим можливості комерційних банків створювати кредитні гроші. Зниження норми має обернений ефект. У першому випадку процентна ставка підвищиться, у другому – знизиться. Інвестиційна активність зменшиться в першому випадку, у другому – підвищиться.

Зазначені міри кредитно-грошової політики дозволяють здійснювати ефективне антицикличне регулювання в країнах із ринкового економікою.

Висновки:

Важливим елементом економічної системи є фінансова система, що утворюється в процесі акумулювання значної частки національного доходу в державному бюджеті та його використання для потреб розширеного відтворення, для виконання державою різноманітних функцій (соціальних, господарських, військових та ін.). Основний засіб акумулювання коштів у державному бюджеті – податки. Для задоволення суспільних потреб формується державний бюджет як система грошових відносин між державою і підприємствами, організаціями, населенням, це – щорічний баланс надходжень і видатків. Основними характеристиками бюджетної системи є бюджетний дефіцит і державний борг, які взаємозалежні. Державний борг розглядається як сума всіх минулих накопичених дефіцитів державних бюджетів країни.

Серед інструментів фінансових відносин важлива роль приділяється кредиту як форми прямування позичкового капіталу та перетворення грошового капіталу в позичковий. Державне регулювання суспільного відтворення забезпечується методами кредитно-грошової політики. Вони проводяться Центральним банком. Кредитно-грошова політика держави в Україні знаходиться в стадії становлення. Вона принесла позитивні результати, сприяє фінансової стабілізації, стимулює економічний ріст.

Error: Reference source not found Схема 14.1 Фінансова система та її структура

Схема 14.2 ВІДНОСНА СТРУКТУРА ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ

Прибутки

Вага

%*

Видатки

Вага

%*

Податки, акцизний збір,

митний збір, гербовий

збір та інше.

85

Видатки на освіту,

охорону здоров’я, допомогу малозабезпеченим, субсидії регіональній влади

30

Прибутки від державної власності, держпідприємств, держторгівлі та інше.

7

Видатки на підтримання кон’єктури та економічний зріст: інвестиції, інфраструктуру, дотації, видатки на розвиток аграрного сектора економіки, здійснення цільових програм і планів

Надходження соціального страхування, пенсійного і страхового фондів.

12

Видатки на оборону

12

Інші прибутки

Видатки на матеріальне забезпечення зовнішньої політики, утримання дипломатичних служб, позики іноземним державам

3

Утримання апарата держави, міліції (поліції) та інше

10

Обслуговування державного боргу

8

Інші видатки

2

* розраховано в середньому по державам з розвиненою ринковою економікою.

Error: Reference source not found

Схема 14.3 Державний борг

Error: Reference source not found Схема 14.4 Структура кредитної системи країни за умов ринкової системи

Запитання для самоконтролю:

  1. Розкрийте сутність фінансів.

  2. Які складові частини фінансової системи?

  3. Розкрийте сутність і функції податків.

  4. Назвіть джерела формування державного бюджету.

  5. У яких основних напрямах використовуються державні грошові ресурси?

Література

  1. Бутук А.І Экономическая теорія. –К: Вікар, 2000 –с. 485-520

  2. Основи економічної теорії. Посібник. (За ред. С.В. Мочерного) –К: Академія, 1998 –с.353-378

  3. Основи економічної теорії: Підручник.(За ред. Г.Н. Климко, В.П. Несторенка) –К: Вища школа, 1997 –с. 372-412.

11