Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
39_UJd.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Тема 8: Організація та правове регулювання служби військ в Збройних Силах України

Учбові питання:

1. Служба військ, складові та зміст.

2. Зміст та організація внутрішньої служби.

3. Зміст та організація гарнізонної служби.

4. Зміст та організація вартової служби.

Служба військ – це комплекс спеціальних заходів, спрямованих на забезпечення необхідних умов життя, бойового навчання, побуту, збереження здоров’я військовослужбовців, підтримання бойової готовності, статутного порядку, військової дисципліни.

Зміст служби військ включає в себе:

  • організацію повсякденного життя і діяльності військової частини, підрозділів і військовослужбовців (внутрішня служба);

  • забезпечення додержання військової дисципліни особовим складом гарнізону, необхідних умов для повсякденного життя та підготовки військових частин, проведення гарнізонних заходів (гарнізонна служба);

  • організацію надійної охорони та оборони важливих військових об’єктів, бойових прапорів та осіб, яких утримують на гауптвахті або в дисциплінарному батальйоні (частині) (вартова служба).

Основною метою в належній організації служби військ являється створення найбільш сприятливих умов для планомірної ефективної діяльності та нормального побуту військових частин і підрозділів.

Правове регулювання служби військ

Організація внутрішньої служби та її здійснення визначаються Статутом внутрішньої служби ЗС України, затвердженим Законом України від 24.03.1999 № 548-ХІV, відповідними положеннями та настановами. На військових кораблях внутрішня служба та обов’язки посадових осіб з питань цієї служби визначається Корабельним статутом ВМС.

Організація гарнізонної служби та її здійснення визначається частиною І Статуту гарнізонної та вартової служб ЗС України, затвердженого Законом України від 24.03.1999 № 550- ХІV.

Організація вартової служби та її здійснення визначається частиною ІІ Статуту гарнізонної та вартової служб ЗС України, затвердженого Законом України від 24.03.1999 № 550- ХІV, наказами та директивами МО України, його заступників та актами інших органів військового управління та посадових осіб.

Зміст та організація внутрішньої служби

Внутрішня служба – це система заходів, що вживаються для організації повсякденного життя і діяльності військової частини, підрозділів та військовослужбовців згідно з Статутом внутрішньої служби ЗС України та іншими нормативно-правовими актами. (ст. 5 ЗУ «Про затвердження Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України»).

Внутрішньою службою у військових частинах керують командири. Безпосереднім організатором внутрішньої служби у військовій частині є начальник штабу, а в роті – старшина роти.

Ст.99, 100 Статуту внутрішньої служби визначено за що відповідає та зобов’язаний здійснювати помічник командира з правової роботи (юрисконсульт)

Зміст та організація гарнізонної служби

Військові частини, штаби, організації, установи та ВНЗ, розташовані постійно чи тимчасово в населеному пункті (пунктах) або поза ним (ними) складають гарнізон.

Гарнізонна служба покликана забезпечувати додержання високої військової дисципліни особовим складом гарнізону, необхідні умови для повсякденного життя та підготовки військових частин, проведення гарнізонних заходів за їх участю. (ст. 2 ЗУ «Про затвердження Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України»)

Межі гарнізону та зони відповідальності визначаються наказом командувача військ оперативного командування, а в місті Києві – наказом Міністра оборони України.

Заходи гарнізонної служби регламентуються Статутом гарнізонної та вартової служб ЗС України, наказами та директивами Міністра оборони, його заступників та актами інших органів військового управління та військових посадових осіб. (стаття 3)

У кожному гарнізоні для підтримання порядку серед військовослужбовців на вулицях і в громадських місцях, на залізничних станціях (вокзалах), у морських (річкових) портах, аеропортах, а також у прилеглих до гарнізону населених пунктах наказом начальника органу управління Служби правопорядку в гарнізоні призначаються патрулі.

Патрулі підпорядковуються начальникові органу управління Служби правопорядку в гарнізоні, своєму командирові підрозділу та черговому органу управління Служби правопорядку в гарнізоні.

Начальники патрулів – офіцери та прапорщики (мічмани) у всіх випадках озброюються пістолетами. Служба патрулів організується відповідно до інструкції патрулів, відомості наряду та схеми патрулювання.

Начальник патруля має право особисто застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби або зброю чи віддати патрульним наказ застосовувати їх за лише визначених Законом обставин.

Складу патруля у всіх випадках категорично забороняється застосовувати зброю на багатолюдних вулицях, площах та громадських місцях, якщо від цього можуть постраждати сторонні особи.

Одним з важливих спеціальних завдань служби військ є організація і проведення заходів для забезпечення безпеки дорожнього руху військових транспортних заходів у гарнізоні та запобігання дорожньо-транспортним пригодам.

Здійснення цих та деяких інших заходів віднесено до компетенції підрозділу безпеки дорожнього руху Служби правопорядку.

Зміст та організація вартової служби

Вартова служба призначається для надійної охорони та оборони важливих військових об’єктів, бойових прапорів та осіб, яких тримають на гауптвахті або в дисциплінарному батальйоні. (ст. 2 ЗУ «Про затвердження Статуту гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України»)

У відповідності з Статутом гарнізонної та вартової служби ЗС України вартова служба розглядається як виконання бойового завдання. За порушення вимог вартової служби винні несуть як дисциплінарну, так і кримінальну відповідальність.

Для несення вартової служби створюються ВАРТИ.

Вартою називають озброєний підрозділ споряджений для виконання бойового завдання. До складу варти входять: начальник варти, розвідний та чатові.

Особливо важливе правове значення має сувора регламентація обов’язків та повноважень вартового, розвідного та начальника варти.

Правове положення вартового визначається виключно відповідальним характером його задачі на варті. На основі цього встановлено принцип недоторканості вартового. У відповідності до нього статут чітко окреслює коло осіб яким вартовий підлеглий по службі, надає йому право використовувати зброю у передбачених випадках, дозволяє заміну або зняття вартового з посту лише певним посадовим особам.

Очолює варту начальник варти, безпосередньо відповідальний за надійну охорону та захист доручених варті об’єктів, бойову готовність особового складу варти.

В чітко вказаних Статутом випадках та з метою виконання поставлених завдань начальник варти має право викликати варту «за зброю» і застосувати зброю як особисто, так і складом варти.

Відповідальність за добір особового складу варт та підготовку його до несення служби, за справність зброї і бойових патронів та за своєчасне відрядження варт на розвід несуть командири військових частин та підрозділів від яких призначається варта.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]