Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DYeK_1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
589.82 Кб
Скачать

31. Номінальний та реальний ввп, їх застосування. Ввп - дефлятор .

На рівень макроекномічних показників впливають як реальні зміни в економіці так і зміни цін. Щоб розмежовувати вплив на ВВП фізичних обсягів виробництва та цін, розрізняють номінальний ВВП та реальний ВВП. Номінальний ВВП (Yn) обчислюється в поточних цінах, до яких належать ціни того періоду (t), що аналізується. Реальний ВВП обчислюєтья у постійних (незмінних) цінах, до яких відносять ціни базового періоду (t-1).

Поточні ціни – фактичні ціни того періоду, що є предметом аналізу. Постійні ціни – фактичні ціни того року, що беруть базовий в разі обчислення макроекономічної динаміки.Для визначення цінових змін ВВП використовуються індекси цін (Р). Основними з них є індекс цін ВВП (дефлятор ВВП) та індекс споживчих цін. Вони відображають темп зростання цін у періоді t порівняно з періодом t-1 відповідно на всі товари та послуги або на споживчі товари та послуги. Якщо індекс цін періоду t є відомою величиною, то можна метождами дефлювання або інфлювання визначати реальний ВВП у періоді t: Y=Yn/P.Дефлювання – перетворення номінальних показників у реальні для років, що мали більш високі ціни порівняно з базовим роком. Інфлювання – перетворення номінальних показників у реальні для років, що малинижчі ціни порівняно з базовим.

- дефлятор ВВПYn = (Y-1+∆Y)P,приріст номінального ВВП

32. Поняття валового національного продукту та методика його розрахунку за видатками і за доходами. Валовий внутрішній продукт.

ВВП ― це сукупна ринкова вартість кінцевої продукції та послуг, що вироблені резидентами країни за рік. ВНП — сукупність усіх вироблених у країні товарів та наданих послуг за рік незалежно від розташування національних підприємств. Методи розрахунку ВНП:ВНП = ВВП + Сальдо первинних доходів, отриманих з-за кордону або переданих за кордон.Існують 3 способи вимірювання ВНП (ВВП):1. За витратами (метод кінцевого використання).2. За доданою вартістю (виробничий метод).3. За доходами (розподільчий метод).При розрахунку ВНП за витратами підсумовуються витрати всіх економічних агентів, що використовують ВНП (домогосподарств, фірм, держави та іноземців). Фактично мова йде про сукупний попит на вироблений ВНП.Сумарні витрати можна розкласти на декілька компонентів:ВНП = Y = C + I + G + NX,де C - особисті споживчі витрати, які включають витрати домогосподарств на товари тривалого користування і поточного споживання, на послуги.I - валові приватні внутрішні інвестиції. G - державні закупівлі товарів і послуг. NX - чистий експорт

33. Рівноважний ввп: його характеристика і методи визначення.

рівноважний ВВП – це такий обсяг виробництва, якому відповідають сукупні витрати, достатні для закупки всієї продукції, виробленої в поточному періоді. Іншими словами, при рівноважному рівні ВВП сукупна кількість вироблених товарів (ВВП) дорівнює сукупній кількості закуплених товарів (споживчих та інвестиційних).

Економіка постійно тяжіє до рівноваги як до своєї природної норми. Це означає, що у випадку, коли сукупні витрати перевищують ВВП, і відбувається незаплановане зменшення товарних запасів, підприємства будуть зацікавлені збільшувати виробництво до рівня сукупних витрат; якщо ж, навпаки, сукупні витрати менші ВВП і відбувається незаплановане збільшення товарних запасів, вони будуть змушені скорочувати виробництво до рівня сукупних витрат.

РІВНОВАЖНИЙ ВВП: ПІДХІД “ВИТІКАННЯ-ІН’ЄКЦІЇ”

Витікання (leakage) – це будь-яке вилучення доходу з прямого споживання продукції (товарів і послуг), що її вироблено у своїй країні. Наприклад – заощадження, імпорт, податки.

Витікання веде до зменшення обсягу ВВП. А значить – до меньшої зайнятості ресурсів, безробіття та інших проблем.

Ін’єкції (injection) – додавання (“вприскування”) до обсягу сукупних витрат. Наприклад – інвестиції, експорт, державні закупівлі.

Будь-яке додаткове “вливання” або додавання до сукупних витрат сприяє підвищенню зайнятості. В той же час, збільшує кількість грошей. І тепер буде багато що залежати від того, скільки продукту виробляється додатково за рахунок збільшення сукупних видатків.

Рівновага досягається в тому випадку, коли витікання дорівнюють інєкціям. В нашому випадку – коли виконується така умова:

S=I

У розширеному вигляді: S+M+T=I+E+G

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]