Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DYeK_1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
589.82 Кб
Скачать

4. Ефективність виробництва. Критерій Парето. Прояви поразки ринку.

Результати функціонування економіки визначають двома способами: економічним зростанням і ефективністю суспільного виробництва.Економічне зростання вимірюється абсолютним приростом валового внутрішнього продукту (ВВП) та національного доходу за певний період.Ефективність виробництва відображає не тільки приріст обсягів виробництва, а й те, якою ціною, тобто якими затратами досягають цього приросту.

Розрізняють соціальну та економічну ефективність виробництва. Соціальна ефективність виражається в тому, наскільки повно задовольняються особисті потреби людей. Вона показує, якою мірою господарська діяльність спрямована на задоволення потреб людини, наскільки відповідає її потребам та інтересам. Якщо постійно підвищується добробут народу і забезпечується високий життєвий рівень, то таке суспільне виробництво є ефективним. Економічна ефективність виражає результативність суспільного виробництва. Критерий Парето : вектор общественного благосостояния. Критерий Парето базируется на представлении общественного благосостояния как вектора благосостояний индивидов: W = (W1, W2, ... Wn) где W1 - благосостояние i-того индивида (1 ≥ i ≥ n) n - число членов общества.

5. Економічні ресурси: зміст, класифікація, характерні риси.

Економічні ресурси — всі речові чинники виробництва, які використовують для виготовлення товарів і послуг. Е.Р. поділяються на природні (сировинні, геофизичні), трудові (людський капітал), капітальні (фізичний капітал), обігові засоби (матеріали), інформаційні ресурси, фінансові (грошовий капітал). Критерії класифікації ресурсів. Для вивчення економічних ресурсів вживають різні критерії кваліфікації. Крім особистісного і речового факторів, можна вирізняти також відтворювані чинники. До відтворюваних належать ті, що створюються і відновлюються природою (ґрунт, водні басейни тощо) та суспільством (засоби виробництва, наука, інформація). Водночас існують фактори, які спільно відновлюються у процесі взаємодії людини з природою (наприклад, трудові ресурси).Ще одним варіантом класифікації ресурсів є їх поділ на природні, трудові, інвестиційні (грошові ресурси), наукові та інформаційні.

6. Капітал як економічний ресурс. Структура капіталу.

Капітал як економічний ресурс – охоплює всі виготовлені виробничі знаряддя;

Поняття “структура капіталу” носить дискусійний характер і тому потребує чіткого визначення. Всі зарубіжні та вітчизняні економісти характеризують це поняття як відношення власного та позичкового капіталу підприємства. Разом з тим, деякі економісти при розгляді як власного, так і позичкового капіталу підприємства, вкладають в нього різний зміст.Варіанти співвідношення видів власного та позичкового капіталу при визначенні його структури:-Власний капітал підприємства(власний статутний,всі інші форми власного капіталу)-Позичковий капітал підприемства(Довгостроковий позичений капітал,Короткостроковий і довгостроковий банківський кредит,всі інші види позичкового капіталу). Початково поняття “структура капіталу” розглядали як співвідношення статутного та довгострокового позичкового капіталу, що використовує підприємство.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]