Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istori_mistetstv_mini-2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
217.6 Кб
Скачать

10. Монументальний живопис Високого Відродження. Настінні розписи Рафаеля, Мікельанджело.

Рафаель Санти видатний художник високого відродженні, пробувався в архітектури, народивси в містечкови Урбіно, в сім’ї придворного художника. На початку 16 ст. переїхав до Флоренції., де вивчав твори своїх сучасників – Леанарда і Мікеланджела, і переїхав у Рим. туди його запросив земляк-архіектор Браманте. У римі Рафаель отримує почесне замовлення – розписати папські покої. Ці кімнати називалися Станци. Кожна станца має свою назву:

  • Станца печатки (підпису) іт. – Stanca Signatura

  • Станца еліодора

  • Станца пожежі – Stanca Incendio

Рафаель розписував їх довго з 1509 по 1517 рокє. Його розписи це фрески, Вони усі за компоновані у півциркульній площині. Основні композиції фресок мають такі назви: Афінска школа, Парнос (міфічна гора у греції), Диспута, Чудесне визволення апостола Петра з вязниці, вигання Еліодора, пожежа у місті Бордо.

Папа Юлій ІІ керував цією роботою. Одночасно з цією роботою Р. виконав великий вівтарний образ – Сікстинська Мадонна – це було замовлення для монастиря св.. Сікста, Р. дуже часто писав великі вівтарні картини. Він завжди робив чіткий поділ між небесним життям і земним. У творах Р. дуже досконалий рисунок, чіткі композиції, образи Мадон надзвичайно миловидні, лагідні. Р. прославився як дуже гармонійний художник. Відомі такі його мадонни: Мадонна із Щигликом, Мадонна серед зелені, Свята родина, Тондо Мадонна Констабіле – заручини Марії.

Рафаель виконував також і світські замовлення – розписав віллу Фарнезіна, для одного з родини медічі. Знаменита фреска – Тріумф Галатеї.

В доробку рафаеля є ряд портретів. Всі вони виконані за схемою потретів Кватроченто. Це портрети подружжя Донні. Портрет кардинала Бабієни. Потрет графа Кастільйоне. Груповий портрет папи Лева дисятого з кардиналами.

В 1519р. Рафаель разом з учнями виконав декоративний розпис аркової галереї на 2 поверсі ватиканського палацу, (лоджії Рафаеля). Точна копія цієї лоджії влаштована в Ермітажі.

Творчість Мікілянжело.

Народився у містечку Капрезе у родині юриста. В кінці 15ст. М. поїхав до Риму. У 1508р. М. почав виконувати розпис стелі сікстинської капелли у ватикані (плафон), ця робота тривал по 1512р. фреска площею 600м2, 343 людські фігури у композиції, писав їх на висоі 18м. Стеля цієї каплиці містить сюжети із біблії, переважно історія створення світу, створення адама, відокремлення світла і темряви, поміж ними є фігури пророків і сивілл (пророчиці), фігури оголених юнаків.

У 1530р. почався пізньоримський період у творчості М., він знову робить фресковий розпис у сікстинській капеллі, але цього разу розписує вівтарну стіну, тема страшний суд.

12. Художнє ремесло Італії епохи Відродження. Стилістичні особливості, провідні ремісничі центри. Епоха Відродження була часом блискучого розквіту італійського прикладного мистецтва. Святкове оздоблення меблів, одягу, широке застосування реалістичних образотворчих мотивів, звернення до античних форм.

Італійська майоліка епохи Відродження (14-16ст.) відрізняється простотою та досконаліст форм. Центрами виробництва майоліковий посуду були міста Сицилії, а також Умбрії, Тоскани та Північної Італії. У Флоренції в 15 ст. особливий розвиток отримали великі майолікові рельєфи. Найвідомішими майстрами були скульптори з сімейства делла Роббіа. Керамічні рельєфи Лука та Андреа делла Роббіа це були станкові скульптури, в яких органічно перепліталися прийоми барельєфа, круглої скульптури та живопису. У Флоренції розвивалось виробництво м'якого фарфору, мистецтво художньої обробки металу (срібні і золоті хрести, металеві палиці, дарохранильниці, чаші, металевий посуд, зброя). Чудовим зразком високохудожньої роботи з металу може служити дверний молоток із зображенням Венери, дельфінів і путті. Центрами художньої роботи по металу були Флоренція, Піза, Сієна, Болонья, а також Венеція та Мілан. Декоративні тканини в Італії вироблялися в містах Сицилії, а також в Лукка, Венеції, Генуї.

Італійське шовкоткацтво за якістю своєї продукції вважалася кращою в Європі. Виробництво шпалер розвивалося в Італії в таких містах, як Мантуя. Феррара, Перуджа, Сієна, Флоренція, Венеція, Рим. Воно знаходилося під сильним впливом живопису; нерідко майстри живопису створювали картони для гобеленових фабрик — відомі картони Мантеньї і Козімо Тури, виконані для фабрик Мантуї і Феррари. Сюжетні композиції, що займають центр шпалер, обрамлялися широкою облямівкою, складеної з традиційних декоративних елементів - ваз, квітів, маскаронів, фігур путті. У Флоренції вироблялися і чисто орнаментальні шпалери. В італійських гобеленах ширше, ніж в живописі, використовувалася антична міфологія, релігійні сюжети. Венеціанське скло: дзеркала і посуд для зберігання рідин, віконне скло і чудове художнє скло - келихи, вази, фляги, святкові кубки. Мистецтво в ренесансної Італії охоплювало самі різноманітні сторони життя. Чільна роль була за високим мистецтвом, і архітектурні ансамблі, монументи, фрескові.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]