Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istori_mistetstv_mini-2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
217.6 Кб
Скачать
  1. Творчість Лоренцо Берніні: архітектурно-скульптурні ансамблі та декораційні роботи майстра.

Видатний іт. архітектор, скульптор,декоратор,представник стилю барокко.Він народився в сім’ї скульптора в кінці 16ст. і батько став його вчителем. У 1620-х рр..Берніні виконав три скульптурні групи на замовлення кардинала Горгезе: «Аполон і Дафна», «Викрадення Прозерпіни», «Давид». У 1629р. було призначено Берніні головним архітектором Ватикану і почесним замовленням стало виконання бронзового балдахіну для собору Св. Петра. Балдахін або кеворій — це парадне шатро на чотирьох колонах, він міститься над могилою св. Петра. У нішах собору св.Петра Берніні встановив кілька мармурових статуй святих мучеників, а також виконав кілька барокових папських надгробків для папи Урбана VІІІ та Олександра VІІ (був його другом). У 1690-х рр. Берніні виконав шедевр «Екстаз Святої Терези».Цей твір — у римській церкві Санта Марія Делла Вікторія.

Масштабною роботою Б. стала реконструкція площі перед собором Св. Петра, площа складається з двох фігур: трапеція і велетенський овал. По периметру цієї площі колонада (4 ряди колон). (ключ символ Петра). Площу прикрашають два фонтани і обеліск з Єгипту. Для собору Св. Петра Б. зробив кафедру (місце для проповідей) — це масивна конструкція з багатьма статуями, свічниками. Вона має також трон , в композицію цієї кафедри включено реальне, овальне вікно, а на його фоні голуб.

Б. прикрасив міст ангела рядами статуй, оформляв Лувр (Франція)і виконав бюст короля Людовіка ХІV і модель кінного пам’ятника.

Б. працював дуже плідно над скульптурними фонтанами Риму. Він прикрасив фонтанами площу Навонна. Він встановив там фонтан «Чотирьох рік», цей фонтан спонсорувався папою і має складний релігійний зміст. Папа подбав, щоб головною формою був обеліск, а у підніжжя алегоричні статуї чотирьох річок світу з різних континентів: Дунай (Європа), Ніл (Африка), Ганг (Азія), Ріо ла Плата (Америка). Символіка цього фонтану така: обеліск — це католицька віра(католицизм), а разом це представляє утвердження католицизму на всіх континентах.

Другий фонтан — «Нептун», ще є один фонтан на тему моря — «Тритон». Ще один фонтан «Треві» перед академією Св. Луки, до нього Б. зробив тільки проект, а побудував Сальве. Ще є фонтан «Човник» біля підніжжя сходів на Іспанській площі.

Барокові фонтани Б. характерні тим, що поряд із динамічними статуями тут компонуються також великі шматки необробленого каменю, що нагадують скелі, також велике значення має вода: її енергія, напір, різний тиск для різних струменів, враховується і звук води.

Роботи Б. , особливо, скульптурні твори дуже динамічні, експресивні, а ставлення до матеріалу виражене у такій фразі: «Я зробив мармур слухняним, як віск».

  1. Рококо, як стильовий напрям у французькому мистецтві 1-половини xvііІст.

Термін рококо походить від слова рокайль (черепашка, мушля).

Стиль рококо ще називають стилем короля Людовіка15, що правив Францією в першій половині 18ст. пік розвіту припадає на 20-30рр. Стиль характеризується такими рисами: -химерність; - грайливість; -витонченість; - кокецтво; - граційність; - примхливість. Цей стиль відображав спосіб життя Людовіка15, його численних фавориток, а особливо Маркіза де Помпадур.

Стиль рококо — це є стиль королівського двору і придворних аристократів. Фраза Людовіка15 — «після нас хоч потоп». Все життя було сповнене розвагами, бенкетами, неосяжними гардеробами і навіть розпустою.

Найпоширеніший тип споруди того часу — це отелі — це особняк для аристократичної родини в місті. Вони були схожі на палаци, кілька кімнат криволінійних в плані групувались коло центрального залу, що називався салон. Знаменитий отель, що зберігся до сьогодні — це отель Субіз із овальним залом у білому і золотому кольорі.

Серед монументальної архітектури можна назвати ансамбль трьох площ у місті Нансі на Сх..Франції.

Типові риси: округлені кути; овальні вікна; надмір ліпнини; маленькі куполи; поєднання голубого, білого і позолота.

Зявилось багато архітектури малих форм — це альтанки, павільйони в парках, кабінети, мостики, ермітажі, будуари ( це кімната господині палацу, де призначались не офіційні зустрічі, бесіди на тему мистецтва, літератури, ботаніки).

В період рококо зявилась мода на екзотичну Азію, Китай (Шінуазері).

Дуже оригінальним є німецьке рококо, тут він більш яскравий, насичений. Місто Дрезден — резиденція під назвою Цвінгер.

Резиденція Єпископів у м.Вюрцбург в Баварії.

Резиденція саксонських герцогів, що постає як палацо-парковий ансамбль, має назву Сан Сусі (безтурбот) в околицях міста Постдама.

В Україні теж є зразки рококо — це ряд костелів у Галичині і дві споруди у Києві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]