Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istori_mistetstv_mini-2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
217.6 Кб
Скачать

18. Стилістичні риси західноєвропейського костюма xviі століття

Вбрання XVIІ століття загалом можна охарактеризувати, як вбрання в стилі барокко. Для одягу XVIІ ст. характерна пишність, багато деталей і декору, багатошаровість, динамічність, це досягається завдяки стрічкам, перам. Що розвіваються скроєні на кльош плащі, багато складок.

Костюм XVIІ ст. змінюється і має кілька етапів. Перша чверть ст..— це великий вплив іспанської моди, Друга чверть і середина ст.— це франко-голандська мода. Остання чверть ст. — це мода французького королівського двору, версальська мода.

Іспанська мода характерна тим, що костюм закритий, застібки до підборіддя, високі коміри. Жіночі сукні з корсетом, часто металевим, спідниця на обручах. Чоловіки в Іспанії довго носили середньовічні металеві лати, куртку з тканини.

Голандська мода 30-50рр. XVIІ ст. була простіша. Чоловічий костюм можна назвати мушкетерським, це подовжена куртка з сукна — камзол, він декорований золотим шнуром, вишивкою багатьма ґудзиками. Під камзолом — біла батистова сорочка, прикрашена мереживом.Штани вкорочені до колін, вони широко скроєні,біля коліна зібрані на манжет, а внизу із зав’язкоюу вигляді банта. (штани-плундри з прорізами, тканина контрастного кольору). Взуття — це чоботи, зі шпорами. Волосся природне, до плечей. На голові капелюх, широкополий із страусовим пером. Борода двох видів: борідка-муш (це маленький пучок волосся під нижньою губою) і борода-ройяль (це загострений клинок) .Вуса часто тонкі і закручені вгору. В моду ввійшли рукавички із замші, широкі вгорі і чоботи з широкими халявами.

Жіночий одяг цього періоду (30-50рр.) має в основі сукню, відрізна в талії. Спідниця в сукні має каркас (китовий вус). Спідниця була подвійною: нижня спідницяфрітон — світла, блискуча, атласна, верхня спідницямодест — важча, темніша. Біля горловини в сукні косинку ,коміра (горжетка). Рукав у сукнях XVIІ ст. дуже складний, найчастіше це рукав-ліхтарик.

Зачіска — волосся зібране на потилиці, а на скронях і біля щік — локони, як рулончики. Взуття — каблук скошений під п’яту. Панчохи різних кольорів.

Прикрасами в XVIІ ст. Були перли.різної форми, розмірів, серешки, намисто на шиї, браслети.

XVIІ ст. часто називають епохою мережива. Було два центри виготовлення: Венеція,Брюссель (Фландрія).

15. Художнє облаштування інтер’єрів у стилі рококо.

1. Криволінійний план кімнати (параболічна, овальна).

2. Перехід між стіною і стелею згладжений, увігнутий, прикрашений ліпниною і живописними вставками.

3. Обов’язковими є дзеркала, часто овальні, також каміни.

4. Стіни оббиті шовком з Китаю, а також уже з’явилися паперові шпалери.

5. Палітра інтер’єру: голубий, рожевий, блідо-салатовий, попелясто-сірий, все це в поєднанні з білим і позолотою.

6. Меблі рококо також мають криволінійні форми, параболічні форми. Дуже модна вигнута ніжка, що закінчується тваринною лапкою, вона називалася кабріоль. Дуже модними стають комоди — це велика тумба з численними шухлядами для білизни, це слово означає зручність. Дуже багато не великих столиків різних видів, для різного призначення (для гри в карти, для рукоділля, столик консоль примикає до стіни для букетів). Оздоблення меблів — інтарсія, породи дерев — лимонне і амарантове. Відповідно до стилю придворного життя з’явилися такі типи меблів як крісло-ліжко, крісло під назвою «тет-а-тет», оббивка переважно світла, часто шовк, мотиви — квіткові букети, було навіть поняття французький букет: туго набита рожева троянда, незабудки і фіалки.

Характерні для цього стилю мотиви: рокайль, квіткові букети і кошички з квітами, банти, мотив ромбовидної сітки (у вишивках, вставках).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]