Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_modul. бух docx.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
92.6 Кб
Скачать

15. Поняття бух баланс. Сутність і значення балансу.

Інформація підприємства за своїм складом досить різноманітна й характеризує стан і рух обєктів обліку.

Така розрізнена інформація має важливе значення в оперативній роботі, контролі, аналізі процесів, але не дає уявлення про підприємство як цілісну систему фінансово-господарської діяльності.

Щоб отримати таке уявлення необхідно узагальнити первинні дані. З цією метою застосовується балансове узагальнення. Баланс означає рівновагу, яка характеризується тим, що між окремими сторонами будь-якої діяльності знаходиться врівноваження. Прикладом балансового узагальнення є виробництво та споживання будь-якого продукту (наприклад, вугілля, зерна).

Бухгалтерський баланс є складнішим за змістом та будовою (див. табл. 3.1).

Баланс – це звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобовязання і власний капітал.

Баланс має важливе значення для керівництва підприємством, його називають “дзеркалом роботи підприємства”.

За балансом можна визначити, якими ресурсами розпоряджається підприємство, їх розмір, які у підприємства зобовязання і розмір власного капіталу.

Інформація в балансі подається у грошовому вираженні станом на дві дати (“на початок звітного періоду”, “на кінець звітного періоду”, що дає можливість встановити зміни (збільшення-зменшення) активів, взятих зобовязань та капіталу за звітний період.

Баланс забезпечує можливість порівняння окремих показників, проведення аналізу методом співвідношення між окремими статтями балансу, розділами. Особлива роль балансу полягає в тому, що лише за його допомогою можна визначити фінансовий стан підприємства та його показники – ліквідність, платоспроможність, ділову активність, прибутковість, а також тенденції в розвитку підприємства (покращення роботи, погіршення, стабільність). Усе це робить баланс важливим документом і центральною формою фінансової звітності підприємства – формою №1.

Кожна сума, відображена у балансі, повинна бути підтверджена відповідними бухгалтерськими записами і розрахунками.

Перед складанням заключного балансу за звітний рік здійснюється інвентаризація усіх засобів підприємства, що забезпечує його правдивість.

Бухгалтерський баланс підприємства підписують:

  • керівник підприємства;

  • головний бухгалтер.

Своїми підписами вони підтверджують правильність даних у балансі і несуть за них відповідальність.

16. Побудова і зміст балансу.

Зовні баланс являє собою таблицю, яка складається з 2-х рівновеликих частин, ліва частина називається активом, права-пасивом.

Ліва частина характеризує активи підприємства – ресурси, які в майбутньому принесуть підприємству доходи, а права частина характеризує власний капітал підприємства і зобовязання перед юридичними і фізичними особами. Важливіша особливість балансу – рівність підсумку активу балансу підсумку пасиву балансу.

Схематично рівність балансу можна зобразити формулою:

А = К + З, де

А – сукупність активів у грошовому вираженні;

К – власний капітал;

З - зобовязання у грошовому вираженні.

К = А – З, отже, власний капітал – це частка в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобовязань.

Зміст і форма балансу, а також загальні вимоги до визначення і розкриття його статей визначаються у Положенні (Стандарті) бухгалтерського обліку 2 «Баланс». Структура балансу складається з таких розділів у активі і пасиві.

Актив:

І. Необоротні активи.

ІІ. Оборотні активи.

ІІІ. Витрати майбутніх періодів.

Пасив:

І. Власний капітал.

ІІ. Забезпечення наступних витрат і платежів.

ІІІ. Довгострокові зобовязання.

IV. Поточні зобовязання.

V. Доходи майбутніх періодів.

Дата балансу – дата, на яку складений баланс підприємства. Звичайною датою балансу є кінець останнього дня звітного періоду. Форма балансу затверджується Міністерством Фінансів України з погодженням із Державним Комітетом статистики України.

Існує баланс “брутто” і баланс “нетто”. У сучасних умовах підприємства складають баланс “нетто”, що становить баланс “брутто” з вирахуванням регулюючих статей:

  • знос основних засобів;

  • знос нематеріальних активів і інших.

А це означає, що до валюти балансу включається:

  • залишкова вартість основних засобів (різниця між первісною вартістю та зносом основних засобів);

  • залишкова вартість нематеріальних активів (різниця між первісною вартістю і зносом нематеріальних активів);

  • дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги за реалізаційною вартістю (різниця між первісною вартістю і резервом сумнівних боргів).

Крім того при складанні бухгалтерського балансу необхідно врахувати, що у статті “Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)”, І розділу пасиву відображається сума прибутку або сума непокритого збитку. Сума непокритого збитку подається в балансі в дужках та вираховується при визначенні підсумку власного капіталу.

У статті “Несплачений капітал” відображається сума заборгованості власників (учасників) за внесками у статутний капітал. Ця сума подається в дужках і вираховується при визначенні підсумку власного капіталу.

У статті “Вилучений капітал” господарські товариства відображають фактичну собівартість акцій власної емісії або часток, викуплених товариством у його учасників.

Сума вилученого капіталу подається в дужках і підлягає вирахуванню при визначенні підсумку власного капіталу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]