Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_modul. бух docx.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
92.6 Кб
Скачать
  1. Сутність бухгалтерського обліку, його функції та завдання.

Бухгалтерський облік – це процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень. Бухгалтерський облік є найбільш масовим видом обліку, так як ведеться у всіх господарських самостійних ділянках світової економіки.

Метою бухгалтерського обліку є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства.

Бухгалтерський облік на підприємстві ведеться безперервно з дня реєстрації підприємства до його ліквідації.

Питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належать до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу відповідно до законодавства й установчих документів.

Бухгалтерський облік здійснюється безпосередньо на підставі документального оформлення всіх господарських процесів, операцій. Він сприяє здійсненню контролю за раціональним використанням грошових і матеріальних ресурсів, запобігає виникненню штрафних санкцій за порушення договірної дисципліни тощо.

Завдяки цьому бухгалтерський облік є надійною і достовірною базою для управління господарською діяльністю, оцінки її результатів та їх розподілу між субєктами господарювання та державою у формі податків.

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, облікових регістрів і звітності протягом встановленого терміну несе власник або уповноважений орган, який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів.

Бухгалтерський облік у загальному циклі управління підприємством (планування — облік — аналіз — регулювання) виконує такі функції: інформаційну, контрольну, оціночну, аналітичну.

Інформаційна функція бухгалтерського обліку полягає в забезпеченні інформації про фінансовий стан і діяльність підприємства для потреб внутрішніх і зовнішніх користувачів.

Контрольна функція бухгалтерського обліку полягає в необхідності здійснення методами бухгалтерського обліку контролю збереження та ефективного використання ресурсів, виконання планових завдань, дотримання чинного законодавства й умов угод і контрактів.

Оціночна функція бухгалтерського обліку полягає у вимірі та оцінці ресурсів, визначенні вартості й собівартості виробленої продукції, розрахунку результату діяльності підприємства, його рентабельності. Оцінка є результатом вимірювання й ідентифікації об'єктів обліку.

Аналітична функція бухгалтерського обліку полягає в здійсненні на основі первинних та зведених даних економічного аналізу наявності, стану і руху ресурсів та результатів діяльності підприємства із широким застосуванням економіко-статистичних методів і моделювання.

5.Види бухгалтерського обліку.

За характером бухгалтерський облік поділяють на фінансовий та управлінський.

Фінансовий облік містить інформацію про результати господарської діяльності підприємства (фірми), яка необхідна акціонерам, інвесторам, банкам, державним фінансовим органам, податковим інспекціям та ін. Він є обовязковим для всіх субєктів господарювання.

Внутрішньогосподарський облік (управлінський) – це система обробки та підготовки інформації про діяльність підприємства для внутрішніх користувачів у процесі управління підприємством. Найбільш істотним при цьому є своєчасне одержання детальної та вірогідної інформації про доходи та витрати підприємства в цілому і на окремих його ділянках (цехах, бригадах, дільницях тощо). У межах управлінського обліку здійснюються детальний облік витрат та калькулювання собівартості продукції, яку підприємство випускає.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]