Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_modul. бух docx.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
92.6 Кб
Скачать

27. Рахунки синтетичного і аналітичного обліку, їх призначення та особливість. Взаємозв’язок між рахунками синтетичного і аналітичного обліку

Ресурси підприємства, його капітал, зобовязання, господарські процеси обліковуються в синтетичних (узагальнених) і аналітичних (деталізованих) показниках.

Тому бухгалтерський облік підрозділяють на синтетичний і аналітичний.

Рахунки в яких ведеться узагальнений облік економічно однорідних ресурсів, капіталу, зобовязань, господарських процесів називають синтетичними рахунками.

Наприклад: 10 Основні засоби, 20 Виробничі запаси, 26 Готова продукція, 66 Розрахунки з оплати праці, які відображають наявність та рух відповідно усіх видів основних засобів, сировини, матеріалів, готової продукції на складі, загальну заборгованість підприємства робітникам і службовцям з заробітної плати.

Облік на синтетичних рахунках ведуть тільки в грошовому вимірюванні, тому що узагальнення даних, які виражаються в різних натуральних вимірниках, можливо лише в грошовому вираженні. Але синтетичний облік не може дати дані про те, які матеріали за видами, сортом, має підприємство; які види готової продукції знаходяться на складі, кому із робітників і службовців і яку саме суму заробітної плати повинно виплатити підприємство та інше.

Одержання таких деталізованих, докладних даних – це функції аналітичного обліку. Рахунки, які відкриваються для обліку кожної складової частини окремого виду ресурсів, капіталу, зобовязань, господарських процесів, називають аналітичними.

Наприклад, до синтетичного рахунку 20 Виробничі запаси можуть бути відкриті аналітичні рахунки: “Пиломатеріали”, “Тканина”, “Лак” та інші.

Для синтетичного рахунку 26 Готова продукція аналітичними рахунками будуть “Дивани”, “Крісла”, “Куточок для відпочинку” та інші. До синтетичного рахунку 66 Рахунки з оплати праці аналітичними рахунками будуть “Розрахунки з Івановим М.К.”, “Розрахунки з Петровою К.М.” та інші. Рахунки аналітичного обліку залежно від їх призначення ведуть в грошовому вимірюванні або в грошовому і натуральному вимірниках. Тому рахунки аналітичного обліку мають різну форму побудови. Кількісно-сумову форму мають аналітичні рахунки, які призначені для обліку товарно-матеріальних цінностей, сумову форму мають аналітичні рахунки для обліку розрахунків з підприємствами, організаціями, особами.

Аналітичні рахунки відкривають до конкретного синтетичного рахунку, вони розкривають його зміст. Якщо брати якийсь певний приклад, то можна зробити висновок, що синтетичні та аналітичні рахунки взаємоповязані між собою.

Будучі частиною синтетичного рахунку, аналітичні рахунки мають ту ж саму структуру, що й синтетичний рахунок, а це означає, якщо синтетичний рахунок активний, то і відкриті до нього аналітичні рахунки будуть активними. Якщо ж синтетичний рахунок пасивний, то і відкриті до нього аналітичні рахунки будуть пасивними.

Бухгалтерські записи на синтетичному і відкритих до нього аналітичних рахунках роблять на підставі даних одних і тих ж первинних документів.

Початковий залишок (сальдо) синтетичного рахунку дорівнює сумі початкових залишків його аналітичних рахунків. Така рівність простежується й у кінцевому залишку (сальдо).

Дебетовий оборот синтетичного рахунку дорівнює сумі дебетових оборотів його аналітичних рахунків. Така рівність є й по кредитовому обороту.

Тотожність записів синтетичного рахунку з записами аналітичних рахунків має велике значення для контролю за правильністю облікових записів. Відсутність цієї тотожності свідчить про наявність помилки, яку необхідно виявити та виправити.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]