Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_modul. бух docx.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
92.6 Кб
Скачать

9.Поняття про господарські процеси та господарські операції.

Активи, власний капітал та зобов'язання у процесі здійснення господарської діяльності знаходяться в постійному русі, чинять кругообіг, який складається з 3 господарських процесів:

  1. процес постачання;

  2. процес виробництва;

  3. процес реалізації (збуту).

1. Процес постачання є першою стадією кругообігу активів, де гроші перетворюються в предмети праці, які утворюють виробничі запаси.

Придбані підприємством предмети праці на цій стадії вже надійшли у сферу виробництва, але вони ще не приймають безпосередньої участі у виробничому процесі.

2. Із сфери обігу засоби переходять у сферу виробництва. На цій стадії засоби праці, предмети праці та праця, вступаючи до взаємодії, створюють готовий продукт, призначений до реалізації.

Процес виробництва найбільш важливий та складний процес, у ході якого відбувається формування собівартості, завершується він випуском готової продукції.

3. Процес реалізації - заключна стадія кругообігу. На цій стадії готова продукція реалізується споживачам, виникають розрахункові відносини з покупцями.

Результатом процесу реалізації є дохід, отриманий від реалізації продукції.

За процесом реалізації знову йде процес постачання, виробництва і т.д.

На кожній стадії кругообігу здійснюється безліч господарських операцій.

Господарська операція - дія або подія, яка викликає зміни в структурі активів та зобов'язань, власному капіталі підприємства.

Господарські процеси, їх результати та господарські операції являються об'єктами бухгалтерського обліку.

В процесі постачання об'єктами обліку є затрати на придбання засобів, обсяг їх заготовлення, розрахунки з постачальниками.

В процесі виробництва об'єктами обліку виступають витрати на виготовлення продукції, наявність і рух готової продукції.

На стадії реалізації об'єктами обліку є витрати, пов'язані з відвантаженням і реалізацією продукції.

10 .Метод бухгалтерського обліку,його сутність.

Метод бухгалтерського обліку характеризує способи підходу до вивчення та

пізнання предмету даної науки.

Методом бухгалтерського обліку називається сукупність способів та прийомів, за допомогою яких відображається предмет бухгалтерського обліку.

Бухгалтерський облік, як і кожна наука, має свій метод. Слово метод означає спосіб дослідження явищ, підхід до їх вивчення, планомірний шлях встановлення істини, взагалі - прийом, спосіб дії. У своїй основі метод є інструментом вирішення головного завдання науки - пізнання об'єктивних законів дійсності з метою використання їх у практичній діяльності людей. Отже, методологія - це вчення про методи, за допомогою яких пізнають об'єкт дослідження або предмет науки, яким є для нас бухгалтерський облік.

Для розкриття сутності бухгалтерського обліку широко використо-вують загальнонаукові методи: діалектичний, історичний та системний підходи, метод індукції і дедукції.

Теоретичною основою бухгалтерського обліку є економічна теорія з її політичною економією, мікро- та макроекономікою, історією економічної думки. Господарські факти (явища і процеси) вивчають у бухгалтерському обліку за економічними законами і категоріями.

Поряд із загальнонауковими методами та теоретичною основою бухгалтерський облік є самостійною економічною прикладною наукою і має свої специфічні методи (прийоми), обумовлені сутністю самого предмета, технологією обліку, завданнями та вимогами. Метод бухгалтерського обліку - це сукупність спеціальних прийомів, за допомогою яких вивчають його предмет.

Бухгалтерський облік вивчає свій предмет за допомогою таких методів: хронологічного і систематичного спостереження; вимірювання господарських засобів і процесів; реєстрації та класифікації даних з метою їх систематизації; узагальнення інформації з метою звітності

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]