Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9Максимюк_ПЕДАГОГИКА_С_512_581_Школознавство.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
505.34 Кб
Скачать

Планування роботи школи

Продумане планування роботи школи — важлива умова її раціональної діяльності. Воно здійснюється на основі глибо­кого аналізу наслідків діагностичного анкетування її праців­ників. Плануючи роботу школи, необхідно керуватися таки­ми принципами, як: науковість (опора на закони суспільного розвитку, дані сучасної науки, вимоги до наукової організа­ції праці, передовий педагогічний досвід); цілеспрямованість і перспективність (аналіз досягнутого, творчість, визначення шляхів розв'язання проблем); системність (співвідношення перспективного і поточного планування, координація планів усіх рівнів управління освітою); наступність і послідовність у діяльності (врахування досягнень та недоліків); конкретність (визначення актуальних питань); встановлення термінів вико­нання і передбачення системного контролю; демократизація й гласність (залучення до планування всього педколективу, батьків та органів громадського самоврядування, обговорен­ня і колективне схвалення планових заходів); неперервність (поєднання перспективного й оперативного планування); єд­ність планування і виконання; реальність планових завдань; економічність та оптимальність.

У практиці загальноосвітніх шкіл склалася така система загальношкільного планування:

  1. Перспективний план роботи школи.

  2. План роботи школи на навчальний рік.

  3. Календарний план роботи школи на півріччя або чверть.

  4. Графіки загальношкільних заходів.

  5. Розклади уроків і позаурочних занять.

  6. Плани роботи учнівських організацій.

Перелічені плани повинні бути погодженими, наступни­ми, лаконічними, конкретними, стислими, хронологічно пос­лідовними.

Перспективний план роботи школи (на 5 років) передба­чає перспективні завдання, навчально-методичні проблеми, вивчення викладання окремих предметів, вивчення і впрова-

524

С.П.Максимюк. Педагогіка. К

урс лекцій

Частина 4. Школознавство

525

дження досягнень педагогічної науки та передового педаго­гічного досвіду, питання атестації, тематику педагогічних рад, конференцій, педагогічних читань.

Річний план має бути динамічним і конкретним із точним визначенням осіб, відповідальних за виконання, та термінів виконання. Він складається на період з 1 вересня поточного року до 1 вересня наступного року. Річний план охоплює такі розділи: аналіз роботи школи за попередній навчальний рік; завдання школи на новий навчальний рік; підвищення якості навчально-виховного процесу; позакласна і позашкільна ви­ховна робота з учнями; методична робота школи; підвищення кваліфікації та атестації учителів; впровадження досягнень науки та передового досвіду; управління школою; внутрішній контроль; санітарно-оздоровча робота; організаційно-госпо­дарська робота, а також зміцнення навчально-матеріальної бази школи.

Календарний план — це спільний документ дирекції, гро­мадських та учнівських організацій, який сприяє системному управлінню школою. Він складається на півроку або на чверть.

Правильно складений розклад уроків (на півріччя) є одні­єю з важливих умов ефективності навчально-виховного про­цесу. При складанні розкладу уроків враховується, що: най­продуктивніші дні — вівторок, середа і четвер; перша година навчання буває не досить ефективною, найбільша працездат­ність учнів на другому і третьому уроках; потрібно чергувати предмети природничо-математичного циклу з предметами гуманітарними, уроки зі складних предметів з уроками фіз­культури, музики, образотворчого мистецтва, народознавст­ва; контрольні, практичні й лабораторні роботи недоцільно проводити після уроку фізкультури; уроки трудового навчан­ня повинні бути спарені і ставитися в один день; спарені уро­ки можливі лише у старших класах для проведення лабора­торних, практичних і великих письмових робіт. У розкладі необхідно враховувати дні й години телевізійних передач з окремих предметів, можливість використання навчальних кабінетів, технічних засобів навчання; слід враховувати на­вантаження вчителів.

Окрім розкладу уроків, у школі ще є розклад позаурочних занять, у якому передбачені графіки роботи гуртків, клубів, секцій, загальношкільних заходів, екскурсій, оглядів, виста­вок, олімпіад, конкурсів, предметних тижнів, позаурочних занять із учнями. У деяких школах практикується складання оперативного тижневого загальношкільного плану позаклас-

ної роботи (хороші рекомендації щодо складання цього плану подаються систематично в журналі «Усе для вчителя»).