Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_6_Storoni_protsesu_Dokument_Microsoft_Word...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
61.95 Кб
Скачать

2. Процесуальна співучасть, її види і форми

Процесуальне законодавство передбачає наявність процесуальної співучасті, тобто множинності позивачів або відповідачів в одному судовому провадженні.

Співучасть – це зумовлена матеріальним правом множинність осіб на тій чи іншій стороні у господарському процесі на підставі наявності спільного права або спільного обов»язку.

Відповідно до ст. 23 ГПК позов може бути подано кількома позивачами чи до кількох відповідачів. Кожний з позивачів або відповідачів щодо іншої сторони виступає в судовому процесі самостійно. Процесуальна співучасть, об»єднання позовів для спільного і одночасного розгляду дає змогу прискорити розв»язання господарського спору, оскільки господарський суд замість кількох окремих справ розглядає одну і відповідно приймає одне рішення. Процесуальна співучасть можлива тоді, коли інтереси співучасників однієї сторони не суперечать один одному, і виникає на підставі матеріальних правовідносин, які сформувалися до процесу.

Виокремлюють такі види співучасті:

1) активна – кілька позивачів пред»являють позов до одного відповідача;

2) пасивна – один позивач пред»являє позов до кількох відповідачів;

3) змішана – кілька позивачів пред»являють позов до кеількох відповідачів.

За ступенем обов»язковості і змістом процесуальна співучасть буває:

1) обов»язковою, коли характер спірних матеріальних правовідносин такий, що питання щодо прав та обов»язків одного із суб»єктів неможливо вирішити без залучення до справи інших суб»єктів цих відносин;

2) факультативною, коли немає обов»язкової множинності суб»єктів. Зокрема факультативною є співучасть за наяності у суб»єктів однорідних вимог (ст. 58 ГПК).

У разі співучасті кожний співучасник користується всіма правами сторони і виступає у судовому процесі самостійно. Процесуальні права та обов'язки співучасника не залежать від кількості осіб з аналогічною процесуальною правосуб'єктністю, їх рівність і незалежність є наслідком того, що всі співучасни­ки є самостійними суб'єктами господарських процесуальних правовідносин. Тобто кожен зі співучасників виконує тільки ті передбачені законом дії, які він вважає необхідними для за­хисту своїх прав та інтересів. Характер процесуально-правових взаємовідносин між співучасниками грунтується на засадах автономії і диспозитивності. Їх дії чи бездіяльність залежать не від поведінки інших співучасників, а від їх особистого волевияв­лення. Обов'язок доказування вимог чи заперечень, законна сила судового рішення діють щодо кожного співучасника окремо.

Процесуальна співучасть може бути пов'язана з солідарною відповідальністю осіб у зобов'язанні. Наприклад, процесуальна співучасть може виникнути з реалізації ч. 2 ст. 232 ЦК, коли довіритель має право вимагати від свого представника та дру­гої сторони солідарного відшкодування збитків та моральної шкоди, що завдані йому у зв'язку із вчиненням правочину внаслідок зловмисної домовленості між ними. За договором комерційної концесії відповідно до приписів ч. З ст. 1119 ЦК користувач та субкористувач комплексу прав відповідають перед правоволодільцем за завдану йому шкоду солідарно. Також процесуальна співучасть виникає відповідно до ч. 1 ст. 554 ЦК, тобто в разі порушення боржником зобов'язання, забезпеченого порукою, боржник І поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя.

Слід пам'ятати, що в господарському процесі на сьогодні не використовується поняття «співвідповідач» як процесуально-нормативне, як, наприклад, в цивільному процесі (ч. 2 ст. 32 ЦПК). Тому при підготуванні позовної заяви до господарсько­го суду співучасників прийнято зазначати, наприклад, «перший відповідач», «другий відповідач», або кожного окремо «відпові­дач», не використовуючи термін «співучасник». їх співучасть випливає зі змісту та підстав позовної заяви. Але використання цього терміну є доречним, оскільки одразу відображає сутність правовідносин співучасті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]