Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_6_Storoni_protsesu_Dokument_Microsoft_Word...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
61.95 Кб
Скачать

3. Заміна сторін в господарському процесі

В господарському процесі можливі випадки, коли суд за клопотанням сторони чи з власної ініціативи залучає до участі у справі іншого відповідача або допускає заміну первісного відповідача належним відповідачем. В ст. 24 ГПК закладений механізм, коли відповідач, зазначений позивачем в позові, не повинен відповідати за цим позовом, або відповідати солідарно з іншою особою, яка в позові не зазначена як відповідач. Якщо суд встановить, що подано позов до неналежного відповідача, провадження у справі не припиняється. Суддя на підставі ст. 65 ГПК в порядку підготовки справи до розгляду або до прийняття рішення у справі може залучити до участі у справі іншого відповідача та виключити чи замінити неналежного відповідача, про що виноситься ухвала. За таких умов розгляд справи починається заново.

Питання щодо достатності підстав для залучення до участі в справі іншого відповідача розглянуті в п. 5 Інформаційного листа Вищого господарського суду Ук­раїни «Про деякі питання практики застосування норм Гос­подарського процесуального кодексу України, порушені у до­повідних записках про роботу господарських судів у 2004 році». В листі зазначено, що питання про достатність підстав для вчинення відповідної процесуальної дії вирішується госпо­дарським судом у кожному конкретному випадку з урахуван­ням усіх обставин та матеріалів певної справи і з огляду на те, чи сприятиме залучення іншого відповідача з'ясуванню усього кола обставин, що належать до предмета доказування у справі, встановленню наявності або відсутності правопорушення, прийняттю законного та обґрунтованого рішення. Необхідно також мати на увазі, що інший відповідач має бути такою юридичною чи фізичною особою, за рахунок якої можливо було б задовольнити позовні вимоги.

Залучити або допустити заміну відповідача за клопотанням сторони — це право, а не обов'язок суду. Як що суд не знайде підстав для заміни або залучення іншої особи, в задоволенні клопотання може бути відмовлено. Ухвала про відмову від за­доволення клопотання про залучення або заміну неналежного відповідача не може бути оскаржена в апеляційному порядку окремо від рішення суду.

Відхилення клопотання про залучення до справи іншого відповідача і задоволення позову за рахунок неналежного відповідача можуть бути підставою для скасування рішення згідно із ч. 3 ст. 104 ГПК. Також підставою для скасування рішення (ухвали) суду може бути також незалучення належного відповідача за ініціативою суду, якщо така необхідність була зумовлена обставинами справи.

Залучення до справи іншого відповідача може мати місце, коли в матеріально-правовому зобов'язанні відбулася заміна боржника. Наприклад, в тих випадках, коли за згодою креди­тора мало місце переведення боргу, а позов подано тільки до первісного боржника, господарський суд має право залучити до участі у справі нового боржника. Залучення іншого відповідача за клопотанням сторін або за ініціативою суду не призводить до автоматичного виключення з учасників процесу первісного відповідача, оскільки відповідачі можуть брати участь в процесі як співучасники (ст. 23 ГПК), якщо позивач заперечуватиме заміну первісного відповідача.

Заміну неналежного відповідача слід відрізняти від проце­суального правонаступництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]