Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-50.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
263.68 Кб
Скачать

38.Основні види міжнародних кредитів

Міжнародні кредитні відносини (МВК) – складова та одна з найскладніших сфер ринкового господарства. МВК – відносини, що виникають між суб’єктами МЕВ та пов’язані з позичковим капіталом та його рухом, наданням валютних та товарних ресурсів на умовах повернення, терміновості і сплати процентів. М.кредит приймає участь в кругообігу капіталу на усіх його стадіях: при перетворенні грошового капіталу у виробничий шляхом придбання імпортного устаткування, сировини, палива; в процесі виробництва в формі кредитування під незавершене виробництво; при реалізації товарів на світових ринках. М.кредит у тісному зв’язку з внутрішнім приймає участь у зміні форм вартості, забезпечує неперервність відтворення, обслуговує всі його фази.

За видами кредитні відносини поділяються на:

§ товарні, що здебільшого надаються експортерами своїм покупцям;§ валютні, що надаються банками у грошовій формі.

Різноманітні форми МВК у загальних рисах можна класифікувати за декількома ознаками.

За джерелами виділяють внутрішнє, іноземне та змішане кредитування і фінансування зовнішньої торгівлі.

За призначенням, в залежності від того, яка з/е угода покривається за рахунок кредитування:

§ комерційне кредитування

фінансове ( для будь-яких галузей, крім торгівлі і послуг) проміжне (для обслуговування змішаних форм вивозу капіталів, товарів, послуг, н-т зв’язків)

За строком: коротко- (до 1 р), середньо-, довгострокове кредитування( від 5р).

За валютою займу: у валюті країни-боржника, країни-кредитора, у третій валюті, у м. розрах. одиниці.

Найбільш поширеними проявами МВК в світовому господарстві є:

§ банківське кредитування (у формі позик під заставу товарів, товарних документів, обліку трат);

фірмове кредитування, що надається фірмами-постачальниками своїм покупцям;

§ лізинг – надання обладнання, суден, літаків тощо в оренду строком від 3 до 15 років;

факторинг – купівля спеціалізованою компанією грошових вимог експортера до імпортера та їх інкасація;

§ форфетування – купівля за готівку на певний строк на попередньо обговорених умовах векселів та інших боргових документів.

Різновидом фірмового кредиту є авансовий платіж імпортера, який при підписанні контракту здійснюється імпортером на користь іноземного постачальника звичайно у розмірі 10-15% вартості товарів. Це також є однією з форм кредитування експорту і одночасно засобом забезпечення. Ще однією формою кредитування експорту є акцептно-рамбурсний кредит, заснований на поєднанні акцепту векселів експортеру банком третьої країни і переказом суми векселя імпортером банку-акцептанту. Проміжною формою між фірмовим і банківським кредитом в деяких країнах є брокерський кредит. Крім кредитних операцій брокери надають гарантії платоспроможності покупців.

Серед довгострокового кредитування виділяються синдиковані кредити, широко застосовуються ЦП (депозитні сертифікати, облігації).

39.Планування стратегії підприємства на зовнішньому ринку

Процес вироблення ринкової стратегії фірми охоплює такі етапи:

І. Аналіз усіх сторін зовнішньоекономічної діяльності фірми. При цьому необхідно: а) аналізувати становище фірми на ринку з тими товарами і послугами, які фірма випускає в даний момент; б) вивчати діяльність фірми з позицій споживача товарів і послуг фірми; в) аналізувати діяльність фірми з позицій ринку.

II. Аналіз ринку майбутнього (аналіз попиту і пропозиції). Фірмі важливо визначити, яким буде ринок у найближчому майбутньому, у якому напрямку цей ринок розвиватиметься і чого чекають споживачі від фірми в майбутньому. При цьому необхідно: а) зіставити становище фірми з місткістю майбутнього ринку; б) проаналізувати коливання кон'юнктури ринку.

III. Аналіз можливостей фірми: а) аналіз очікуваного збільшення обсягу зовнішньоекономічної діяльності; б) аналіз переміщення фірми на інші ринки; в) аналіз діяльності в новому середовищі і припинення діяльності в старій сфері.

IV. Аналіз бюджетно-податкової політики: а) бюджетно-податкова політика усередині країни та її вплив на фірму; б) бюджетно-податкова політика за рубежем і її вплив на фірму.

V. Вплив тенденцій у світовій економіці: а) аналіз світового ринку позичкового капіталу; б) аналіз зовнішньоторговельної політики різних країн.

VI. Розроблення довгострокової стратегії зовнішньоекономічної діяльності фірми: а) формулювання глобальної довгострокової цілі зовнішньоекономічної діяльності; б) формулювання варіантів досягнення цілей зовнішньоекономічної діяльності; в) декомпозиція глобальної цілі на піднесення; г) порівняння варіантів досягнення цілей зовнішньоекономічної діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]