Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otsinochna_diyalnist_Samostiyna_2010 (1).doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
820.22 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю :

  1. Назвіть особливості землі як засобу виробництва

  2. Дайте визначення поняття термінам земля і земельна ділянка

  3. На які категорії за основним цільовим призначенням поділяють землі

  4. Дайте характеристику кожній категорії земель.

Самостійна робота № 15/9

Тема: Ріелторська діяльність

Питання:

1.Характеристика ріелторської діяльності

2. Технологія надання ріелторських послуг

3 . Основні напрями ріелторської діяльності

Ключові терміни і поняття:

- ріелторська діяльність - діяльність, що забезпечується юридичними осо­бами й (або) індивідуальними підприємцями на основі договору із зацікав­леною особою (або за дорученням), із здійснення від її імені та за її раху­нок або від свого імені, але за рахунок і в інтересах зацікавленої особи цивільно-правових правочинів щодо об'єктів нерухомості та прав на них;

- ріелтер.

Методичні рекомендації

Розпочинати вивчення питань теми необхідно з вияснення торго, що ріелторська діяльність належить до посередницької діяльності.

Посередницька діяльність на ринку нерухомості й організаційно-правове оформлення є прерогативою представників ріелторської мережі, що про­фесійно займаються дозволеними законодавством операціями з об'єкта­ми нерухомості- земельними ділянками, житловим фондом і комерцій­ною нерухомістю.

Із появою ринку нерухомості виникли ріелторські фірми, що професійно здійснюють операції з усіма об'єктам нерухомості. Такими операціями можуть бути:

- оформлення договорів купівлі-продажу, дарування, обміну (в тому числі посередницьких);

- здавання в оренду помешкань, що перебувають у власності як юри­дичних, так і фізичних осіб (у тому числі посередницька операція);

- розселення комунальних квартир, відселення мешканців із будин­ків, які планують реконструювати;

- продаж об'єктів нерухомості з аукціонів і на конкурсній основі.

У даний час правове регулювання ріелторської діяльності здійснюється ак­тами Кабінету Міністрів України, а також нормативними актами виконавчої влади суб'єктів України.

Поряд із державним регулюванням ріелторської діяльності існує і громад­ське регулювання. Воно виникає в тому випадку, якщо представники тієї або іншої професії створюють саморегулівні професійні громадські об'єд­нання (СОО). Саме такого роду організації накладають достатньо жорсткі права й обов'язки на учасників об'єднання. Для членів СОО є обов'язкови­ми до застосування стандарти (правила) професійної діяльності, підготов­лені й прийняті в такому об'єднанні .

При розгляді наступного питання теми необхідно визначити, що існують певні прийоми і методи ведення підприємницької діяльності із на­дання ріелторських послуг. Технологія надання ріелторських послуг може зводитися до таких основних етапів.

I. Одержання заявки на послугу:

II. Попередній огляд об'єкта і підписання договору про надання послуги:

III. Збирання і аналіз даних про об'єкт:

IV. Юридичне супроводження договору:

V. Проведення договору з нерухомістю й оплата послуг ріелтору.

Перелічені етапи демонструють типову схему відносин між ріелторською фірмою і замовником. Вона виглядає таким чином:

1 етап. Пропозиція клієнту визначеного набору послуг.

2 етап. Вибір замовником послуги.

3 етап. Підписання договору.

4 етап. Надання послуги.

5 етап. Здійснення договору з нерухомістю.

6 етап. Оплата послуг ріелтору за виконану роботу.

Склад кожної послуги досить жорстко формалізований і обмежений рам­ками наданих фірмою послуг, а спеціалісти кожного структурного підроз­ділу ріелторської фірми працюють за внутрішніми правилами надання від­повідного профілю послуг. Замовник, у свою чергу, має чітко усвідомлю­вати склад та результат наданої послуги. Недооцінка ріелторами особли­востей сприйняття замовником складу ріелторської послуги зумовлює ризик утрати замовника.

Після ознайомлення з етапами надання ріелторських послуг перейти до вивчення основних напрямів ріелторської діяльності.

Професійна діяльність ріелторів здійснюється за такими основними напря­мами.

1. Ріелтор виступає як агент. Реалізацію такого статусу ріелтор здійснює на основі агентського договору, який він укладає зі споживачем послуг. Ріелтор-агент зобов'язаний здійснити відносно зазначеного в договорі об'єкта нерухомості визначені юридичні дії (наприклад, укласти один або декілька договорів із ним) від свого імені і за рахунок споживача або від імені та за рахунок споживача. ).

2. Ріелтор виступає як повірений. У цьому випадку на ріелтора поклада­ються зобов'язання здійснити від імені й за рахунок довірителя визна­чені юридичні дії відносно об'єкта нерухомості, що належить довірителю або використовується їм.

3. Ріелтор виступає як брокер. Між споживачем послуг та ріелтором під­писується договір комісії. Відповідно до нього ріелтор бере на себе зо­бов'язання від свого імені й за рахунок комітента здійснити один або декілька правочинів щодо об'єкта нерухомості.

4. Ріелторська фірма виступає як дилер. Дилерська діяльність здійснюєть­ся у випадку, коли об'єкт нерухомості перебуває у власності самого ріелтора (був придбаний раніше з метою наступного продажу).

5. Посередницька діяльність ріелтора. Ріелтор надає послуги з пошуку контрагентів для осіб, що виявили зацікавленість придбати або продати якийсь об'єкт нерухомості з метою наступного складання відповідних договорів.

6. Торгова діяльність ріелтора. У такому статусі ріелтор виконує такі функції:

- надає послуги з інформаційного забезпечення учасників договору;

- надає консультаційні послуги і послуги з оформлення документів;

- надає послуги з належного та безпечного проведення розрахунків по договорах.

ЛІТЕРАТУРА

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]